Παρασκευή 26/04/2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς το καρπούζι έγινε σύμβολο της απελευθέρωσης της Χερσώνας

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, το καρπούζι έγινε σύμβολο της απελευθέρωσης της περιοχής

Η απελευθέρωση της Χερσώνας προκάλεσε αγαλλίαση στους κατοίκους που κοινοποιήθηκε ευρέως με φωτογραφίες και βίντεο στα social media.

Ενώ οι κάτοικοι της Χερσώνας, που ζουν υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων από τα μέσα Μαρτίου, πέφτουν στην αγκαλιά των Ουκρανών στρατιωτικών και κλαίνε που ήρθαν να τους απελευθερώσουν, εικόνες Ουκρανών στρατιωτών που φωτογραφίζονται με καρπούζια στα χέρια τους, κατακλύζουν τα κοινωνικά δίκτυα.

Ουκρανός στρατιώτης στην Χερσώνα με ένα καρπούζι, σύμβολο της πόλης
Ουκρανός στρατιώτης στην Χερσώνα με ένα καρπούζι, σύμβολο της πόλης

Πώς το καρπούζι έγινε σύμβολο της απελευθέρωσης της Χερσώνας

Η πόλη της Χερσώνας είναι η πρωτεύουσα της περιοχής Χερσώνα, ευρέως γνωστή στην Ουκρανία για την παραγωγή καρπουζιού της. Η περιοχή αυτή αναγνωρίστηκε για την παραγωγή αυτών των φρούτων, τα οποία παραδίδονταν σε όλη τη χώρα, αναγνωρίσιμα από το ιδιαίτερο μέγεθος και τη γεύση τους, αλλά και για την ελκυστική τιμή τους. Ένα κιλό καρπουζιού από αυτή την περιοχή της νοτιοανατολικής Ουκρανίας κόστιζε περίπου 5 Γρίβνα (ή 0,13 ευρώ με την ισοτιμία την ημέρα που γράφθηκε το άρθρο). Το καλοκαίρι του 2022, η τιμή του ανέβηκε σχεδόν στο ένα ευρώ το κιλό.

Τον Αύγουστο, δύο καρπούζια που μεταφέρθηκαν από φυγάδες κατοίκους πωλήθηκαν συμβολικά σε δημοπρασία που έγινε στην πόλη Γιούζν της Ουκρανίας για 2.000 Γρίβνα (περίπου 52 ευρώ). Στη συνέχεια, τα κέρδη δωρίστηκαν στον ουκρανικό στρατό.

Καθώς απελευθερώθηκε η πόλη της Χερσώνας, απελευθερώθηκαν και τα χωράφια που παρήγαγαν το ευρέως γνωστό στην Ουκρανία “Χερσονικό καρπούζι”, υποσχόμενα την επιστροφή αυτού του φρούτου σε ολόκληρη την Ουκρανία. Τόσο που το καρπούζι έχει γίνει το σύμβολο της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Στα κοινωνικά δίκτυα, παράλληλα με την ουκρανική σημαία, οι χρήστες του Διαδικτύου δεν διστάζουν να μοιραστούν ένα emoji με μια φέτα καρπούζι. Επίσης οι στρατιώτες φωτογραφίζονται με την ουκρανική σημαία και ένα καρπούζι.

Η φωτογραφία ενός Ουκρανού στρατιώτη δίπλα στο άγαλμα ενός γιγάντιου καρπουζιού σήμανε την ουκρανική αντεπίθεση.

Αυτός ο συμβολισμός έχει υιοθετηθεί ακόμη και από επίσημους θεσμούς. Μετά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας της περιφέρειας, η ουκρανική ταχυδρομική υπηρεσία Ukrposhta ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να πουληθεί νέο γραμματόσημο.

Το γραμματόσημο με το καρπούζι, σύμβολο της απελευθέρωσης της Χερσώνας. Εικόνα: Ukrposhta
Το γραμματόσημο με το καρπούζι, σύμβολο της απελευθέρωσης της Χερσώνας. Εικόνα: Ukrposhta

Το κεντρικό θέμα στο γραμματόσημο είναι μια φέτα καρπούζι. Οι σπόροι του καρπουζιού αναπαριστώνται με τη μορφή ρουκετών με τους οποίους οι Ρώσοι εισβολείς βομβάρδισαν την πόλη. Στη σάρκα του, ο καλλιτέχνης Andrii Sagach, απεικόνισε τις σκηνές που συνόδευαν την κατάληψη της πόλης: διαμαρτυρίες πολιτών, κάψιμο κτιρίων, βασανιστήρια από Ρώσους στρατιώτες κατά του ντόπιου πληθυσμού ενώ υπάρχει και η φράση στα ουκρανικά: “Η Χερσώνα είναι Ουκρανία“.

Στον φάκελο που συνοδεύει τα γραμματόσημα ένας Ουκρανός στρατιώτης προσθέτει ένα κομμάτι καρπούζι που συμβολίζει την Χερσώνα σε ένα καρπούζι που συμβολίζει την Ουκρανία, ως δίκαιη επιστροφή.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ