Τετάρτη 01/05/2024

Ένοπλες Δυνάμεις: Θα στείλει η Ελλάδα αντιαεροπορικά TOR-M1 και OSA-ΑΚ στην Ουκρανία;

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ερώτηση: Θα στείλει η Ελλάδα αντιαεροπορικά TOR-M1 και OSA-ΑΚ στην Ουκρανία;

Την ερώτηση αυτή δέχθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως, λέγοντοντας: “Θα μείνω σε όσα ειπώθηκαν μετά τη διμερή συνάντηση, αλλά και τις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των δύο ηγετών, του Πρωθυπουργού και του Ουκρανού Προέδρου, καθώς και όλα τα υπόλοιπα που ειπώθηκαν στις δηλώσεις και δεν θέλω να σχολιάσω οποιοδήποτε δημοσίευμα. Όσα ειπώθηκαν μετά τις συσκέψεις και τις συναντήσεις, ισχύουν στο ακέραιο.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με έγγραφο της ΓΔΑΕΕ (α/α 18 Παραρτήματος “Α”) το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, είναι προς ακύρωση η σύμβαση για την “Εν συνεχεία Τεχνική Υποστήριξη των TOR-M1 και OSA-AK (Εργασίες-επισκευές και διασύνδεση οχήματος 9C737 Renzhir-M)”.

Σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ουκρανίας (21 Αυγούστου 2023), η Ελλάδα, πέρα των άλλων, θα συνεχίσει να:

  • υποστηρίζει την ισχυρή και αποτελεσματική πολιτική και υλική υποστήριξη της Συμμαχίας προς την Ουκρανία με σκοπό να διασφαλισθεί η ικανότητα της Ουκρανίας να υπεραμυνθεί αποτελεσματικά της επικράτειάς της, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.
  • παρέχει στρατιωτική, τεχνική, αμυντική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι, η άδεια τελικού χρήστη (end user license agreement) των αντιαεροπορικών συστημάτων διατηρείται από τη Ρωσία και η οποιαδήποτε αλλαγή, πχ για εξαγωγή από την Ελλάδα στην Ουκρανία, απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της Μόσχας. Κάτι ανάλογο με τα άρματα μάχης Leopard για τα οποία η Γερμανία εκδίδει “τις κατάλληλες άδειες μεταφοράς σε χώρες εταίρους που θέλουν να παραδώσουν γρήγορα άρματα μάχης Leopard 2 από τα αποθέματά τους στην Ουκρανία”.

Το αντιαεροπορικό σύστημα βραχέως βεληνεκούς TOR-M1, όπως αναφέρει το ΓΕΣ, “είναι ένα αξιόλογο πυραυλικό σύστημα που παρέχει υψηλές δυνατότητες αντιαεροπορικής προστασίας στον Ελληνικό Στρατό.” TOR-M1 έχει ο Στρατός Ξηράς και η Πολεμική Αεροπορία.

Αντιαεροπορικό Σύστημα OSA-ΑΚ έχει ο Στρατός Ξηράς, και χρησιμοποιείται για την προστασία ευρείας περιοχής από εχθρικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που πετούν σε πολύ χαμηλά και χαμηλά ύψη σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ