Κυριακή 28/04/2024

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε εταιρείες και πρόσωπα σε Τουρκία, Κύπρο, Κίνα, ΗΑΕ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλλαν κυρώσεις σε περισσότερες από 120 οντότητες και φυσικά πρόσωπα σε περισσότερες από 20 χώρες.

Μεταξύ αυτών σε εταιρείες και πρόσωπα σε Τουρκία, Κύπρο, Κίνα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στόχευσε το δίκτυο διαφυγής κυρώσεων που υποστηρίζει έναν από τους πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους της Ρωσίας, τον ολιγάρχη Άλισερ Ουσμάνοφ (Alisher Usmanov), στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι. Εκτός από το δίκτυο φοροδιαφυγής που συνδέεται με τον Ουσμάνοφ, στόχευσαν επίσης την USM Holding, την κύρια οντότητα μέσω της οποίας ο Ουσμάνοφ κατέχει και ελέγχει την πλειοψηφία των εταιρειών του.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται στο “Κυπριακό Δίκτυο Ουσμάνοφ” και κατονομάζει τους: Κώστας Γιαννακού, Μαριλένα Γεωργίου της Almenor και Κυριάκος Αττικούρης, Αντώνης Κυριάκου Βακανά διευθυντές των Windfel, Savoler και Miramonte. Επίσης αναφέρεται στον Κύπριο Δημήτριο Σεργίδη, ο οποίος “είναι σύμβουλος του Ουσμάνοφ και χειρίζεται οικονομικά θέματα για λογαριασμό του.”

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) έλαβε μέτρα για περαιτέρω περιορισμούς στην πρόσβαση της Ρωσίας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω διαμεσολαβητών και των επιχειρήσεων τους. Αυτή η κίνηση αφορά και άτομα με κυπριακή υπηκοότητα και κυπριακές εταιρείες. Στην ανακοίνωση αναφέρεται το “δίκτυο του δικηγόρου Χριστόδουλου Βασιλειάδη” το οποίο αποτελείται από: Χριστόδουλος Γεωργίου Βασιλειάδης, Κυριακή Δημητρίου Καμπέρη, Άννα Μαρία Βασιλειάδη και Γιώργος Βασιλειάδης.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις σε εταιρείες που επιτρέπουν στη Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κίνα. Αναλυτικά οι εν λόγω εταιρείες είναι:

  • Η King-Pai Technology HK Co., Limited (King-Pai) είναι προμηθευτής με έδρα τη Κίνα για πολλαπλές οντότητες στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Radioavtomatika LLC (Radioavtomatika), μιας οντότητας που ειδικεύεται στην προμήθεια ξένων ειδών για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία. Τα μικροηλεκτρονικά που παρέχονται από την King-Pai έχουν αμυντικές εφαρμογές που περιλαμβάνουν συστήματα καθοδήγησης πυραύλων κρουζ.
  • Η Dexias Industrial Products and Trading Company Limited (Dexias Türkiye) είναι μια εταιρεία με έδρα την Τουρκία που χρησιμοποιείται ως διαμεσολαβητής για τα Ραδιοαυτοματικά. Η Dexias Türkiye έχει αλληλεπιδράσει με δυτικές εταιρείες στις προσπάθειές της να προμηθευτεί ηλεκτρονικά εξαρτήματα αμερικανικής προέλευσης.
  • Η Azu International Ltd Sti (Azu International) είναι μια εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών με έδρα την Τουρκία που έχει διευκολύνει την πλήρωση ηλεκτρονικών ειδών στη Ρωσία. Η Azu International, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2022, λίγο μετά την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρείχε στη Ρωσία πολλαπλές αποστολές ηλεκτρονικής τεχνολογίας ξένης προέλευσης, όπως τσιπ υπολογιστών.
  • Η Aeromotus Unmanned Aerial Vehicles Trading LLC (Aeromotus) είναι εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος της Da-Jiang Innovations Science & Technology Co., (DJI) με έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Aeromotus έχει στείλει πολλές αποστολές τεχνολογίας DJI , συμπεριλαμβανομένων των τετρακοπτέρων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) και τεχνολογίας ρομποτικής, σε Ρώσους εισαγωγείς από την αρχή του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα UAV της μάρκας που αποστέλλονται από την Aeromotus στη Ρωσία έχουν τεκμηριωθεί ότι χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό στις επιχειρήσεις του κατά της Ουκρανίας.
  • Εμπορία ηλεκτρικών συσκευών Hulm Al SahraΗ (Hulm Al Sahra) είναι ένας χονδρέμπορος ηλεκτρικών συσκευών με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έχει στείλει πολλές αποστολές ηλεκτρονικών, μηχανημάτων και οπτικών, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 190.000 δολαρίων αμερικανικής προέλευσης, ελεγχόμενων από τις εξαγωγές ημιαγωγών σε ρωσικές εταιρείες μεταξύ Ιουλίου 2022 και Νοεμβρίου 2022.

Περιορισμοί επιβλήθηκαν και σε δύο ναυτιλιακές εταιρείες με έδρα την Τουρκία, την Artvin Maritime and Trade Limited Company (Artvin) και την Salda Management Maritime and Trade Limited Company, οι οποίες είναι ύποπτες για υλική υποστήριξη στη ρωσική ναυτιλιακή εταιρεία POLA RAIZ.

Το εν λόγω πακέτο κυρώσεων των ΗΠΑ, περιλαμβάνει επίσης τον ορισμό αρκετών οντοτήτων που δραστηριοποιούνται στον αμυντικό τομέα της ρωσικής οικονομίας και οντοτήτων που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Γίνεται αναφορά στην:

  • China HEAD Aerospace Technology Company, μια εταιρεία μεταπωλητής δορυφορικών εικόνων με έδρα τη Κίνα που παρείχε δορυφορικές εικόνες τοποθεσιών στην Ουκρανία σε οντότητες που συνδέονται με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner που πολεμά στην Ουκρανία για λογαριασμό του Πούτιν.
  • Patriot PMC, μιας νέα ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρείας που συνδέεται με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου και ανταγωνίζεται την PMC Wagner του Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Τέλος, ορίστηκαν επιπλέον πέντε οντότητες και ένα φυσικό πρόσωπο που σχετίζονται με τη Ρωσική Κρατική Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας, Rosatom με το σκεπτικό να περιοριστεί η Ρωσία από το να χρησιμοποιεί τις εξαγωγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού τομέα, για να ασκήσει πολιτική και οικονομική πίεση στους πελάτες της παγκοσμίως.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ