Παρασκευή 26/04/2024

Το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva βυθίστηκε

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva (ΜΟΣΧΑ) είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Το πλοίο ναυπηγήθηκε σε ναυπηγείο στο Nikolaev και τέθηκε σε υπηρεσία το 1982. Αρχικά ονομαζόταν “ΔΟΞΑ”.

Το Moskva έγινε ευρέως γνωστό κατά την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου κατά τα γεγονότα στο Φιδονήσι.

Τότε ένας Ουκρανός πεζοναύτης ως απάντηση στην απαίτηση των Ρώσων να παραδοθούν είπε “Ρωσικό πολεμικό πλοίο, σάλτα και γ…!”.

Moskva: Το σύμβολο του αγώνα της Ουκρανίας ενάντια στους Ρώσους

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελάνσκι, παρουσίασε σειρά γραμματοσήμων στα οποία απεικονίζεται το “ΜΟΣΧΑ” αναφέροντας ότι “η φράση, που έγινε σύμβολο του αγώνα των Ουκρανών υπερασπιστών (εννοεί στο Φιδονήσι), βρίσκεται τώρα στα γραμματόσημα”.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελάνσκι, με τη σειρά γραμματοσήμων στα οποία απεικονίζεται το Moskva.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελάνσκι, με τη σειρά γραμματοσήμων στα οποία απεικονίζεται το Moskva. Εικόνα: instagram.com/zelenskiy_official/

Μια ημέρα μετά, στις 14 Απριλίου 2022 το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι πυρομαχικά αναφλέχθηκαν στο πυραυλοφόρο καταδρομικό ΜΟΣΧΑ ως αποτέλεσμα πυρκαγιάς και ότι το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές. Σε νεότερη ανακοίνωση του ανέφερε ότι η φωτιά στο καταδρομικό έχει περιοριστεί, οι εκρήξεις σταμάτησαν, το πλήρωμα εκκενώθηκε και το σκάφος ρυμουλκείται σε λιμάνι.

Η Ουκρανία αναφέρει ότι την ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έπληξε ουκρανικός αντιπλοϊκός πύραυλος τύπου Neptune.

Το καταδρομικό Moskva βυθίστηκε

Το βράδυ της 14ης Απριλίου 2022, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι βυθίστηκε ενώ ρυμουλκούνταν κατά τη διάρκεια καταιγίδας

“Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι προορισμού, λόγω βλάβης στο κύτος που προκλήθηκε κατά την πυρκαγιά από την έκρηξη πυρομαχικών, το πλοίο έχασε τη σταθερότητα. Σε συνθήκες φουρτουνιασμένης θάλασσας, το πλοίο βυθίστηκε”, ανέφερε η ανακοίνωση.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ