Τετάρτη 01/05/2024

Ιράν: Αν οι δράστες της επίθεσης στο ιρανικό προξενείο διώκονταν, ίσως να μην χρειαζόταν τιμωρία

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Η αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε ότι εάν το Ισραήλ καταδικαστεί για την επίθεση στη Δαμασκό ίσως δεν θα υπάρξει ανάγκη για τιμωρία.

Αυτό μεταδίδει το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRNA: Islamic Republic News Agency).

Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

“Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε καταδικάσει την καταδικαστέα επιθετική πράξη του Σιωνιστικού καθεστώτος στις διπλωματικές μας εγκαταστάσεις στη Δαμασκό και στη συνέχεια είχε φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες του, η επιτακτική ανάγκη του Ιράν να τιμωρήσει αυτό το αδίστακτο καθεστώς θα μπορούσε να είχε εξαλειφθεί”, έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο X, η μόνιμη αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 1 Απριλίου 2024 ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση και έπληξε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας. Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να καταστραφούν εγκαταστάσεις και να σκοτωθούν ανώτεροι στρατιωτικοί σύμβουλοι του Ιράν στη Συρία, μεταξύ των οποίων ο ταξίαρχος Μοχάμαντ Ρέζα Ζαχέντι ο οποίος είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Δύναμης Κουντς (Quds). Η Δύναμη Κουντς (που σημαίνει Δύναμη της Ιερουσαλήμ), είναι ένας από τους πέντε κλάδους του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) που ειδικεύεται στον αντισυμβατικό πόλεμο και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις πληροφοριών.

Αμέσως μετά το χτύπημα ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, σε μήνυμά του τόνισε: “θα τους κάνουμε να μετανιώσουν για αυτό το έγκλημα και άλλα παρόμοια”.

Στις 11 Απριλίου 2024, η Wall Street Journal, επικαλούμενη πρόσωπο που φέρεται να έλαβε την αναφορά από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ιρανικής κυβέρνησης, έγραψε ότι έχουν συζητηθεί σχέδια επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά “δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση”.

“Το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια άμεση επίθεση από το Ιράν στο νότιο ή βόρειο Ισραήλ μόλις την Παρασκευή ή το Σάββατο (σσ 12-13/4/24), σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα. Πρόσωπο που ενημερώθηκε από την ιρανική ηγεσία, ωστόσο, είπε ότι ενώ συζητούνται σχέδια για επίθεση, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση έγραψε η Wall Street Journal.

Την ίδια ημέρα ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μίλησε με τον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ. Ο Λόιντ Όστιν επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την άμυνα του Ισραήλ ενόψει των αυξανόμενων απειλών από το Ιράν και τους περιφερειακούς πληρεξούσιους του. Απηχώντας το ξεκάθαρο μήνυμα του Προέδρου Μπάιντεν προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ διαβεβαίωσε τον Γκάλαντ ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να βασιστεί στην πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ για να υπερασπιστεί το έδαφός του έναντι των ιρανικών επιθέσεων, για τις οποίες η Τεχεράνη έχει απειλήσει δημόσια.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ σε μήνυμά του στο κοινωνικό δίκτυο X έγραψε: “Τόνισα ότι το κράτος του Ισραήλ δεν θα ανεχθεί μια ιρανική επίθεση στο έδαφός του. Μια άμεση ιρανική επίθεση θα απαιτούσε την κατάλληλη ισραηλινή απάντηση κατά του Ιράν.”

Στις 12 Απριλίου 2024 το αμερικανικό δίκτυο CBS News ανέφερε, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους ότι, “μια μεγάλη ιρανική επίθεση στο Ισραήλ αναμένεται την Παρασκευή, με περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δεκάδες πυραύλους που πιθανόν να χρησιμοποιηθούν, με στόχο στρατιωτικούς στόχους εντός της χώρας”.

Το Ιράν δεν έχει δηλώσει δημοσίως πώς και πότε θα απαντήσει. Εάν αποφασίσει να πραγματοποιήσει μια άμεση επίθεση στο Ισραήλ, υπάρχει φόβος ότι θα μπορούσε να αναφλέξει τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς σε μια πολύ ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Με τα ιρανικά αντίποινα να αναμένονται ανά πάσα στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε τους Αμερικανούς στο Ισραήλ να μην ταξιδεύουν εκτός μεγάλων πόλεων, διότι αυτές προστατεύονται καλύτερα από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome.

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ