Παρασκευή 26/04/2024

Michiaki Takahashi: Ποιος είναι ο Ιάπωνας που τιμά η Google με doodle

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Το σημερινό Doodle της Google, τιμά τον Ιάπωνα ιολόγο Δρ Michiaki Takahashi (Μισιάκι Τακαχάσι), ο οποίος ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς.

Το εμβόλιο έχει από τότε χορηγηθεί σε εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ως αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη σοβαρών περιπτώσεων της μεταδοτικής ιογενούς νόσου και της μετάδοσής της.

Ο Μισιάκι Τακαχάσι γεννήθηκε σαν σήμερα 17 Φεβρουαρίου 1928 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Απόκτησε το πτυχίο του ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα και εντάχθηκε στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Μικροβιακών Νόσων του Πανεπιστημίου της Οσάκα το 1959. Μετά από την μελέτη για τους ιούς της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας, ο Δρ Μισιάκι Τακαχάσι αποδέχτηκε το 1963 ερευνητική υποτροφία στο Baylor College των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ο γιος του εμφάνισε μια σοβαρή κρίση ανεμοβλογιάς, με αποτέλεσμα να στρέψει την πείρα του προς την καταπολέμηση της εξαιρετικά μεταδοτικής ασθένειας.

«Ο γιος μου εμφάνισε ένα εξάνθημα στο πρόσωπό του που εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο του το σώμα. Τα συμπτώματά του προχώρησαν γρήγορα και σοβαρά. Η θερμοκρασία του ανέβαινε και δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Ήταν με τρομερό τρόπο, και το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε εγώ και η γυναίκα μου ήταν να τον παρακολουθούμε μέρα και νύχτα. Δεν κοιμόμασταν. Φαινόταν τόσο άρρωστος που θυμάμαι να ανησυχώ για το τι θα του συνέβαινε. Σταδιακά, τα συμπτώματα μειώθηκαν και ο γιος μου ανάρρωσε. Τότε συνειδητοποίησα τότε ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις μου για να αναπτύξω ένα εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς» ανέφερε ο Δρ Τακαχάσι σε συνέντευξή του στους Financial Times το 2011.

Ο Ιάπωνας ιολόγος Δρ Michiaki Takahashi (Μισιάκι Τακαχάσι)
Ο Ιάπωνας ιολόγος Δρ Michiaki Takahashi (Μισιάκι Τακαχάσι)

Ο Μισιάκι Τακαχάσι επέστρεψε στην Ιαπωνία το 1965 και άρχισε να καλλιεργεί ζωντανούς αλλά και εξασθενημένους ιούς της ανεμοβλογιάς σε ζωικό και ανθρώπινο ιστό. Μετά από μόλις πέντε σύντομα χρόνια ανάπτυξης, ήταν έτοιμο για κλινικές δοκιμές. Το 1974, ο Δρ Τακαχάσι είχε αναπτύξει το πρώτο εμβόλιο που στοχεύει τον ιό της ανεμοβλογιάς. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε αυστηρή έρευνα με ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό. Το 1986, το Ίδρυμα Ερευνών για Μικροβιακές Ασθένειες του Πανεπιστημίου της Οσάκα ξεκίνησε την κυκλοφορία στην Ιαπωνία ως το μοναδικό εμβόλιο ανεμοβλογιάς που εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το εμβόλιο που σώζει τη ζωή χρησιμοποιήθηκε σύντομα σε περισσότερες από 80 χώρες. Το 1994, ο Michiaki Takahashi διορίστηκε διευθυντής της Ομάδας Μελέτης Μικροβιακών Ασθενειών του Πανεπιστημίου της Οσάκα – μια θέση που κράτησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Χάρη στις καινοτομίες του, εκατομμύρια περιπτώσεις ανεμοβλογιάς αποτρέπονται κάθε χρόνο.

Ο Δόκτωρ Michiaki Takahashi πέθανε στις 16 Δεκεμβρίου 2013 από καρδιακή ανεπάρκεια.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ