Παρασκευή 26/04/2024

Marie Tharp: Η Αμερικανίδα γεωλόγος και ωκεανογράφος που τιμά η Google

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Η Google τιμά την Marie Tharp με το σημερινό της Doodle

Η Μαρί Θαρπ (Marie Tharp) ήταν Αμερικανίδα γεωλόγος και ωκεανογράφος που, σε συνεργασία με τον Μπρους Χήζεν, δημιούργησε τον πρώτο επιστημονικό χάρτη του Ατλαντικού Ωκεανού.

Ο Μαρί Θαρπ γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1920 στην πόλη Υψηλάντη του Μίσιγκαν.

Το έργο των Θαρπ και Χήζεν βοήθησε να αποδειχθεί η θεωρία των τεκτονικών πλακών, η ιδέα ότι οι ήπειροι μετακινούνται με την πάροδο του χρόνου, η οποία ήταν αμφιλεγόμενη μέχρι τότε. Η ανακάλυψη έφερε επανάσταση στην κατανόησή μας για το πώς λειτουργούν σχεδόν τα πάντα στον πλανήτη.

Η Μαρί Θαρπ ξεκίνησε την καριέρα της σε μια εποχή που λίγες γυναίκες ήταν επιστήμονες. Λόγω του φύλου της, δεν της επιτρεπόταν να επιβιβαστεί στα πλοία που συνέλεγαν τα δεδομένα του πυθμένα που χρησιμοποίησε για να φτιάξει τους χάρτες της. Δεν πάτησε το πόδι της σε μια ερευνητική αποστολή μέχρι το 1968. Τα πρώτα στοιχεία της για εξάπλωση του θαλάσσιου πυθμένα απορρίφθηκαν ως «κοριτσίστικη συζήτηση».

“Είχα έναν κενό καμβά για να γεμίσω με ασύλληπτες πιθανότητες, ένα συναρπαστικό παζλ για να ενώσω τα κομμάτια του. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία ζωής, μια μοναδική ευκαιρία στην ιστορία του κόσμου για οποιονδήποτε, αλλά ειδικά για μια γυναίκα στη δεκαετία του 1940”, είχε πει.

Το 1997, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου την ονόμασε ως μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες χαρτογράφους του 20ου αιώνα. Πέθανε από καρκίνο το 2006 σε ηλικία 86 ετών, αλλά η κληρονομιά της ζει στις αμέτρητες γυναίκες επιστήμονες που έχει εμπνεύσει.

Διάφορα παιδικά βιβλία για τη Θαρπ έχουν εκδοθεί τα χρόνια μετά τον θάνατό της: Solving the Puzzle Under the Sea: Marie Tharp Maps the Ocean Floor (2016) από τον Robert Burleigh, Ocean Speaks: How Marie Tharp Revealed the Ocean’s Biggest Secret (2020 ) από τον Jess Keating και το Marie’s Ocean: Marie Tharp Maps the Mountains Under the Sea (2020), ένα graphic novel της Josie James.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ