Πέμπτη 16/05/2024

Η Ουκρανία απορρίπτει την εκεχειρία για τα Χριστούγεννα – Πόλεμος Εκκλησιών

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Η Ρωσία πρότεινε εκεχειρία για τα Χριστούγεννα, την οποία απέρριψε η Ουκρανία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας γιόρτασε πρώτη φορά Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου αντί στις 7 Ιανουαρίου

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη γραμμή μάχης στην Ουκρανία από τις 12:00 της 6ης Ιανουαρίου έως τις 24:00 της 7ης Ιανουαρίου, ανέφερε την Πέμπτη η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Μία ημέρα πριν (5/1/23), ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος απευθύνθηκε στις αντιμαχόμενες πλευρές καλώντας τες να κηρύξουν χριστουγεννιάτικη κατάπαυση του πυρός “στην Ουκρανία και στο Ντονμπάς”.

“Ώστε οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί να μπορούν να εκκλησιαστούν στις ακολουθίες την παραμονή των Χριστουγέννων και την ημέρα των Χριστουγέννων”, ανέφερε ο Κύριλλος.

“Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση του Παναγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου, δίνω εντολή στον Υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να κυρήξει από τις 12:00 6 Ιανουαρίου 2023 έως τις 24:00 7 Ιανουαρίου 2023, κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής στην Ουκρανία.

Με βάση το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός πολιτών που πιστεύει στην Ορθοδοξία, ζει στις περιοχές μάχης, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους δώσει την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα της Γέννησης του Χριστού”, αναφέρει η εντολή του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Η Ρωσία πρότεινε εκεχειρία στην Ουκρανία για τα Χριστούγεννα. Εικόνα (screenshot): Οδηγίες του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Η Ρωσία πρότεινε εκεχειρία στην Ουκρανία για τα Χριστούγεννα. Εικόνα (screenshot): Οδηγίες του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Ζελένσκι: Ο Πούτιν θέλει να χρησιμοποιήσει τα Χριστούγεννα ως κάλυψη

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί τη λεγόμενη “χριστουγεννιάτικη εκεχειρία” προκειμένου να σταματήσει προσωρινά την προέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στα ανατολικά.

"Τώρα θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα Χριστούγεννα ως κάλυψη...", είπε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Εικόνα (screenshot): Βίντεο ομιλίας
“Τώρα θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα Χριστούγεννα ως κάλυψη…”, είπε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Εικόνα (screenshot): Βίντεο ομιλίας

Το θέμα με την εκεχειρία τα Χριστούγεννα έχει και θρησκευτική προέκταση που πηγάζει από τη διαμάχη των Εκκλησιών, της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι στις 18 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας όπου μεταξύ άλλων, ελήφθη απόφαση “σχετικά με τη δυνατότητα να τελεστεί θεία λειτουργία προς τιμήν της Γεννήσεως του Χριστού κατά το Νέο Ιουλιανό ημερολόγιο (Новоюліанський календар στα ουκρανικά) στις 25 Δεκεμβρίου 2022.”

“Λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα της κατάστασης, η Ιερά Σύνοδος αναγνώρισε την ανάγκη να εκφράσει δημόσια τη στάση της για τη συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων των κοινοτήτων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας”, αναφέρετε στη δήλωση.

Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι διαφορετική από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας πρόσκειται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ενώ η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι πιστή στο Πατριαρχείο της Μόσχας.

Διαβάστε επίσης:
Πώς αποκάλυψαν του Ρώσους στη Μακίιβκα τα κινητά τηλέφωνα
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ