Παρασκευή 24/05/2024

Γεωμαγνητική καταιγίδα: Όμορφο σέλας αλλά και κίνδυνος για τις τεχνολογίες

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Η γεωμαγνητική καταιγίδα είναι ένα νόμισμα δύο όψεων: δημιουργεί όμορφα σέλας, αλλά μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο τις τεχνολογίες στις οποίες βασιζόμαστε καθημερινά.

Στις ΗΠΑ, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA: National Oceanic and Atmospheric Administration) εξέδωσε ανακοίνωση για μια σοβαρή γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G4, αλλά μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα (10/5/24) ανακοίνωσε ότι οι συνθήκες είχαν φτάσει σε ακραία επίπεδα G5, το υψηλότερο επίπεδο στην κλίμακα (από το G1 έως το G5) του διαστημικού καιρού.

Δείτε στο βίντεο πως κατέγραψε την έκρηξη στον ήλιο, που συνέβη γύρω στις 2 μ.μ. EDT στις 9 Μαΐου 2024, ο δορυφόρος GOES-16 της NOAA:

“Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο και δυνητικά ιστορικό γεγονός δήλωσε ο Κλίντον Γουάλας, Διευθυντής του NOAA.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να επηρεάσουν τις υποδομές σε τροχιά κοντά στη Γη και στην επιφάνεια της Γης, διαταράσσοντας τις επικοινωνίες, το ηλεκτρικό δίκτυο, τη πλοήγηση (GPS), το ραδιόφωνο και τις δορυφορικές λειτουργίες. Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν επίσης να προκαλέσουν θεαματικές εμφανίσεις σέλας στη Γη. Μια σφοδρή γεωμαγνητική καταιγίδα μπορεί να εμφανίσει το σέλας νοτιότερα.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες G5 έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν επιπτώσεις στη σύγχρονη υποδομή, όπως η πρόκληση ισχυρών ρευμάτων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και η διακοπή των σημάτων δορυφορικής επικοινωνίας. Η τελευταία γεωμαγνητική καταιγίδα G5, τον Οκτώβριο του 2003 προκάλεσε διακοπές ρεύματος στη Σουηδία και κατέστρεψε μετασχηματιστές στη Νότια Αφρική.

Ο Έλον Μασκ ανέφερε στο Χ ότι οι δορυφόροι της υπηρεσίας δορυφορικού διαδικτύου Starlink δέχθηκαν πίεση από τη γεωμαγνητική καταιγίδα.

“Μείζων γεωμαγνητική καταιγίδα συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Η μεγαλύτερη εδώ και πολύ καιρό. Οι δορυφόροι του Starlink δέχονται μεγάλη πίεση αλλά μέχρι στιγμής αντέχουν” έγραψε.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ