Πέμπτη 02/05/2024

Τσεχία: Η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει τις ευρωεκλογές με το Voice of Europe

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ρώσοι με έδρα την Πράγα προσπαθούν να επηρεάσουν τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας της Τσεχίας (Bezpečnostní informační služba, BIS) αποκάλυψε ένα δίκτυο που οργανώθηκε από τη Ρωσία και προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

“Σήμερα, η κυβέρνηση της Τσεχικής Δημοκρατίας ενέταξε τρεις οντότητες, δύο φυσικά πρόσωπα και μία νομική οντότητα στον εθνικό κατάλογο κυρώσεων με βάση πληροφορίες που έλαβε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας. Καταφέραμε να αποκαλύψουμε και να χαρτογραφήσουμε τις δραστηριότητες ενός δικτύου με επιρροή που χρηματοδοτείται από τη Ρωσία και δραστηριοποιείται στην επικράτεια της Τσεχικής Δημοκρατίας. Η επιχείρηση της BIS αποκάλυψε πώς η Ρωσία επηρεάζει το έδαφος των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πώς προσπαθεί να επηρεάσει τις πολιτικές διαδικασίες στις χώρες μας“, δήλωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας της Τσεχίας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας, οι κύριοι παράγοντες του δικτύου επιρροής είναι δύο επιχειρηματίες με στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Ο Viktor Volodymyrovych Medvedchuk, ο οποίος διευθύνει μια επιχείρηση επιρροής της Ρωσίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία στο έδαφος της Τσεχικής Δημοκρατίας και ο στενός του συνεργάτης του Artem Pavlovich Marchevskyi. Κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων του, ο Viktor Volodymyrovych Medvedchuk ενήργησε μέσω της εταιρείας Voice of Europe (Φωνή της Ευρώπης).

“Η απόφαση αυτή είναι προς το συμφέρον ασφαλείας της Τσεχικής Δημοκρατίας, καθώς και συμβάλλει στην προστασία των δημοκρατικών διαδικασιών σε σχέση με τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”, σημειώνει το ΥΠΕΞ της Τσεχίας.

Ο Βίκτωρ Μεντβεντσούκ, πρώην Ουκρανός πολιτικός υπέρ του Κρεμλίνου και προσωπικός φίλος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε συλληφθεί στις 12 Απριλίου 2022 από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) και αργότερα ανταλλάχθηκε με 215 Ουκρανούς αιχμαλώτους από την πολιορκία της Μαριούπολης.

Υπάρχει η υποψία ότι η “Φωνή της Ευρώπης” πλήρωσε πολιτικούς από τουλάχιστον έξι κράτη μέλη (Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ουγγαρία και Πολωνία) για να επηρεάσουν τον πολιτικό διάλογο και την κοινή γνώμη. Τα ονόματα των πολιτικών δεν είναι γνωστά μέχρι στιγμής.

Το τσεχικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Denik N ανέφερε ότι, ο τσεχικής καταγωγής Γερμανός πολιτικός Petr Bystroň από το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (Alternative für Deutschland, AfD) έλαβε χρήματα από ένα ρωσικό δίκτυο επιρροής στην Πράγα.

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ