Κυριακή 28/04/2024

Ψηφιακό αποτύπωμα: Γιατί έχει σημασία – 6 τρόποι να το μειώσετε

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ένα ψηφιακό αποτύπωμα ακόμα και εάν δεν είναι αρνητικό, μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας ακόμα και να σας θέσει σε κίνδυνο, εσάς ή την οικογένειά σας καθώς και την επιχείρηση/οργανισμό που εργάζεστε.

Κάθε φορά που συνδέεστε στο διαδίκτυο, αφήνετε ένα ψηφιακό ίχνος και μοιράζεστε ηθελημένα και μη, πληροφορίες. Αυτό είναι το ψηφιακό σας αποτύπωμα.

Πώς ένα αρνητικό ψηφιακό αποτύπωμα μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας

Τα ψηφιακά αποτυπώματα είναι πιθανώς μεγαλύτερα από ό,τι νομίζετε και έχουν μεγάλη αξία.

Τα σημάδια που αφήνουμε στο διαδίκτυο μπορούν να μας ακολουθούν για πάντα. Σε αντίθεση με ένα θετικό ψηφιακό αποτύπωμα που βοηθά στη σταθεροποίηση μιας καλής διαδικτυακής φήμης, ένα αρνητικό ψηφιακό αποτύπωμα μπορεί να σας κοστίσει ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της ζωής.

Τονίζεται ότι κάθε ανάρτησή σας στα social media, είναι εύκολο να αντιγραφεί (screenshot) και να διαμοιρασθεί, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι δεν έχετε πλέον τον έλεγχο της.

Επιπτώσεις αρνητικών ψηφιακών αποτυπωμάτων

Οι κακές διαδικτυακές επιλογές, όπως ένα κακό tweet, ένας αρνητικός σχολιασμός, μια πληροφορία για εσάς κοκ, μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες στον πραγματικό κόσμο, όπως:

Επηρεάσουν τη γνώμη των άλλων για εσάς. Γνωστοί αλλά και μέχρι πρότινος άγνωστοι επισκέπτονται το προφίλ που έχετε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), όπως το Facebook, το Instagram, το Twitter και το YouTube για να μάθουν περισσότερα για εσάς.

Ενδεχομένως μειώσουν τις πιθανότητές να βρείτε δουλειά. Οι εργοδότες συχνά αναζητούν στο διαδίκτυο πληροφορίες για τους υποψηφίους που υποβάλλουν αίτηση για μια θέση στην εταιρεία και ένα αρνητικό ψηφιακό αποτύπωμα θα μπορούσε να σας κοστίσει τη θέση που ελπίζατε.

Θέσουν σε κίνδυνο την ατομική, οικογενειακή και οικονομική σας ασφάλεια. Η κοινή χρήση πολλών προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο θα μπορούσε να σας κάνει θύμα εγκληματιών. Η δημοσίευση ευαίσθητων πληροφοριών θα μπορούσε να φέρει τους κλέφτες στη πόρτα σας και η κοινή χρήση ευαίσθητων αρχείων πολυμέσων (βίντεο, φωτογραφίες) θα μπορούσε να σας κάνει θύμα εκβιασμού.

Μικρότερη ορατή ψηφιακή σκιά σημαίνει περισσότερο απόρρητο και ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Μπορείτε να λάβετε μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε το ψηφιακό σας αποτύπωμα για να προστατεύσετε το απόρρητο και τη φήμη σας:

Μοιραστείτε λιγότερα. Ο εμπειρικός κανόνας για τον καθαρισμό του ψηφιακού αποτυπώματος είναι να μοιράζεστε λιγότερες πληροφορίες προσωπικής ταυτοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει έκθεση διευθύνσεων email, αριθμών τηλεφώνου και άλλων ευαίσθητων δεδομένων στα προφίλ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες.

Διαγράψτε παλιούς λογαριασμούς και εφαρμογές. Οι παλιοί και αχρησιμοποίητοι διαδικτυακοί λογαριασμοί και εφαρμογές είναι μια καταστροφή ασφαλείας που περιμένει να συμβεί. Για να μειώσετε τη διαδικασία συλλογής δεδομένων, την απώλεια λογαριασμών ή χρημάτων (μέσω κακής διαχείρισης κωδικών πρόσβασης και παραβιάσεων δεδομένων) διαγράψτε ή απενεργοποιήστε τυχόν λογαριασμούς που έχετε σταματήσει να χρησιμοποιείτε.

Χρησιμοποιήστε ένα VPN που κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας στο Διαδίκτυο και αποκρύπτει την πραγματική ταυτότητα και τη φυσική σας τοποθεσία, ειδικά όταν συνδέεστε σε μη ασφαλή δίκτυα WiFi ή ταξιδεύετε.

Ελέγχετε συχνά τις ρυθμίσεις απορρήτου των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Απενεργοποιήστε την παρακολούθηση τοποθεσίας όταν είναι δυνατόν για να βεβαιωθείτε ότι τα κακόβουλα άτομα δεν θα μπορούν να παρακολουθούν τη φυσική τοποθεσία σας.

Νωρίτερα γράψαμε τους κινδύνους που δημιουργούνται από μια απλή ανάρτηση στο facebook όπως η παρακάτω:

Εάν σας ενδιαφέρει διαβάστε το άρθρο εδώ.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ