Δευτέρα 29/04/2024

Σλοβακία: Ενώνεται με την Πολωνία και στέλνει MIG 29 στην Ουκρανία

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Η Σλοβακία αποφάσισε να στείλει όπως και η Πολωνία μαχητικά αεροσκάφη MIG 29 στην Ουκρανία.

Αυτό ανακοίνωσε ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ σε ανάρτησή του στα social media.

“Η Σλοβακική Κυβέρνηση μόλις ενέκρινε την αποστολή 13 MiG 29 στην Ουκρανία! Οι υποσχέσεις πρέπει να τηρούνται όταν ο Ζελένσκι ζήτησε περισσότερα όπλα συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, είπα ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Χαίρομαι που κάνουν και άλλοι το ίδιο. Η στρατιωτική βοήθεια είναι καίριας σημασίας για να μπορέσει η Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της και ολόκληρη την Ευρώπη ενάντια στη Ρωσία”, έγραψε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ζητήσει από τη Σλοβακία στις αρχές Ιανουαρίου να παραδώσει τα ρωσικής κατασκευής μαχητικά MIG-29 και ο Έντουαρντ Χέγκερ συμφώνησε. Σημειώνεται ότι Σλοβακία και Πολωνία γειτονεύουν την Ουκρανία.

Η Κυβέρνηση Χέγκερ κυβερνά ως υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις πρόωρες εκλογές που ορίστηκαν για τον Σεπτέμβριο. Η αντιπολίτευση και ακόμη και ορισμένα μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού αμφισβητήσουν εάν το υπουργικό συμβούλιο επιτρέπεται να αποφασίζει για κάτι τέτοιο όπως τα MiG.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι εμπλέκεται όλο και περισσότερο στη σύγκρουση μετά την ανακοίνωση της Πολωνίας και της Σλοβακίας.

“Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο πολλές χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αυξάνουν το επίπεδο της άμεσης εμπλοκής τους στη σύγκρουση”, είπε.

Η Σλοβακία έχει στόλο 14 μαχητικών MIG-29, αλλά δεν τα έχει χρησιμοποιήσει από το περασμένο καλοκαίρι λόγω έλλειψης συντήρησης του αεροσκάφους, καθόσον αυτή γινόταν από ρωσική εταιρεία.

Το 2024 αναμένεται η παράδοση 14 αεροσκαφών F-16 από την αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin. Μέχρι τότε, τα μαχητικά Saab JAS 39 Gripen της Πολεμικής Αεροπορίας της Τσεχίας θα παρακολουθούν τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ