Κυριακή 28/04/2024

Ρωσία: Προβλήματα με τη λειτουργία GPS στο κέντρο της Μόσχας

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Προβλήματα με τη λειτουργία GPS στο κέντρο της Μόσχας καταγράφουν διάφορες υπηρεσίες.

Αυτό αναφέρουν η Yandex Maps και υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων και σκούτερ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ενδεχομένως πρόκειται για GPS spoofing ώστε να είναι αδύνατη η καθοδηγούμενη με GPS πτήση drones πάνω από την Μόσχα και ιδιαίτερα το χώρο της Ημέρας της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία στις 9 Μαΐου, ειδικά μετά το πρόσφατο περιστατικό επίθεσης στο Κρεμλίνο.

Τι είναι GPS spoofing

Η GPS spoofing, στα ελληνικά “πλαστογράφηση GPS” αναφέρεται στην πράξη της σκόπιμης παροχής ψευδών σημάτων GPS σε έναν δέκτη GPS προκειμένου να τον εξαπατήσει να υπολογίσει μια τοποθεσία που είναι διαφορετική από την πραγματική του θέση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας μια συσκευή που ονομάζεται συσκευή πλαστογράφησης, η οποία παράγει πλαστά σήματα GPS που μιμούνται τα πραγματικά σήματα που μεταδίδονται από δορυφόρους GPS.

Η πλαστογράφηση GPS μπορεί να έχει διάφορους σκοπούς, όπως την εξαπάτηση του συστήματος πλοήγησης ενός οχήματος για να απομακρυνθεί από την πορεία του, η εξαπάτηση ενός drone να πετάξει σε λάθος τοποθεσία ή η προσποίηση μιας τοποθεσίας σε μια κινητή συσκευή για πρόσβαση σε περιεχόμενο με γεωγραφικούς περιορισμούς. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα, όπως για παρεμβολές σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που βασίζονται στο GPS για την πλοήγηση.

Για την αποφυγή πλαστογράφησης GPS, ορισμένα συστήματα χρησιμοποιούν πρόσθετα μέτρα, όπως κρυπτογράφηση και έλεγχος ταυτότητας για να επαληθεύσουν την αυθεντικότητα των σημάτων GPS. Ωστόσο, μπορεί να είναι ακόμα δύσκολο να αποτραπεί πλήρως η πλαστογράφηση GPS, ειδικά εάν η συσκευή πλαστογράφησης είναι εξελιγμένη και μπορεί να μιμηθεί τα σήματα πολλών δορυφόρων GPS.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ