Δευτέρα 29/04/2024

Τουρκικά ΜΜΕ: SEO και προπαγάνδα στο ελληνόφωνο διαδίκτυο

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Πώς το τουρκικό κρατικό ΜΜΕ μεταδίδει την προπαγάνδα του στο ελληνόφωνο διαδίκτυο.

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα θα αναφερθούμε σε μερικές έννοιες, ορισμούς και τεχνικές.

Τί είναι SEO;

SEO είναι το αρκτικόλεξο του Search Engine Optimization που στα ελληνικά μεταφράζεται ως “Βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης”.

Το SEO περιλαμβάνει όλες εκείνες τις τεχνικές και διαδικασίες που θα διευκολύνουν τις μηχανές αναζήτησης (όπως των Google, Bing, DuckDuckGo κ.α.) να ανιχνεύσουν, να ευρετηριάσουν και να κατανοήσουν το περιεχόμενο ενός ιστοτόπου.

Τότε και εφόσον είναι “καλό” το SEO ενός website, όταν ο χρήστης αναζητήσει κάτι, θα εμφανιστεί στα αποτελέσματα αναζήτησης ο συγκεκριμένος ιστότοπος.

Τί είναι προπαγάνδα;

Προπαγάνδα είναι η άμεση παρουσίαση ενός μηνύματος με έναν συγκεκριμένο τρόπο ώστε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς. Σκοπός της προπαγάνδας είναι να αλλάξει δραστικά τις απόψεις των άλλων αντί απλώς να μεταδώσει γεγονότα. Η προπαγάνδα, πέραν της διαρκούς ύπαρξής της σε όλο το φάσμα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, εκδηλώνεται με αυξημένη ένταση σε περιόδους κρίσης ή πολέμου (πρόσφατο παράδειγμα ο πόλεμος στην Ουκρανία).

Η προπαγάνδα είναι συνεχής διαδικασία μέχρι την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού και χρησιμοποιεί την γλώσσα του ατόμου-στόχου. Έτσι, ένα τουρκικό μέσο θα “μιλάει” ελληνικά και όχι τούρκικα όταν το κοινό-στόχος του είναι Έλληνες.

HTML lang attribute

Η ιδιότητα lang στην κύρια γλώσσα σήμανσης HTML των ιστοσελίδων χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της γλώσσας του περιεχομένου αυτών.

Αυτή η πληροφορία βοηθάει τις μηχανές αναζήτησης να επιστρέφουν αποτελέσματα σε συγκεκριμένες γλώσσες. Έτσι, εάν υπάρχει σε έναν ιστότοπο, όπως η ΑΜΥΝΑ, το html lang=”el” αυτό σημαίνει ότι το κείμενο είναι στα ελληνικά, οπότε όταν ο χρήστης θα ψάξει κάτι στα ελληνικά, ενδέχεται να εμφανιστεί στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, εάν ένα τουρκικό ΜΜΕ έχει ιστοσελίδα με ετικέτα στα ελληνικά, γράφει στα ελληνικά, χρησιμοποιεί όρους/ορολογία που χρησιμοποιούν οι Έλληνες, μπορεί να εμφανιστεί στα αποτελέσματα αναζήτησης της ελληνικής έκδοσης μιας μηχανής αναζήτησης όπως πχ της Google.

Κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι το TLD, το τελευταίο κομμάτι ενός ονόματος τομέα, δεν “παίζει” ιδιαίτερο λόγο για την επιλογή της γλώσσας αναζήτησης. Ένα site επειδή δεν έχει κατάληξη .gr δεν σημαίνει ότι δεν θα το βρει ο χρήστης που ψάχνει στα ελληνικά. Απόδειξη είναι η ΑΜΥΝΑ που έχει gTLD το .news (gTLD: γενικό Top-Level Domain για ειδήσεις). “Κλειδί” είναι η lang attribute και η γλώσσα γραφής.

Μελέτη περίπτωσης

Ως case-study (μελέτη περίπτωσης) αναλύουμε ένα τουρκικό ΜΜΕ που εφάρμοσε όσα είπαμε για SEO, HTML lang attribute, γλώσσα, όρους και ορολογία.

HTML lang attribute για ελληνικά
HTML lang attribute για ελληνικά

Η Τουρκία δεν χρησιμοποιεί το αρκτικόλεξο ΥΠΕΘΑ για το δικό της Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά το MSB (Millî Savunma Bakanlığı) που σημαίνει όμως ακριβώς το ίδιο (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας).

Εάν το τουρκικό ΜΜΕ χρησιμοποιούσε το ΥΠΕΘΑ για να γράψει είδηση για το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα εμφανιζόταν στον χρήστη από την Ελλάδα; Η απάντηση είναι, ναι.

Αναζήτηση για "Υπουργείο Εθνικής Άμυνας". Εικόνα (screenshot) Google
Αναζήτηση για “Υπουργείο Εθνικής Άμυνας”. Εικόνα (screenshot) Google

Εάν, ο καθημερινός μη υποψιασμένος χρήστης -που δεν κοιτάει το URL- περιηγούνταν στον ιστότοπο και διάβαζε ειδήσεις για “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” και “Δυτική Θράκη” τί θα σκεφτόταν;

Εάν, “έμπαινε” στον εν λόγω ιστότοπο σε μια περίοδο έντασης, κρίσης ή πολέμου και διάβαζε “ειδήσεις”;

Όλα τα παραπάνω είναι ένα θέμα που πρέπει να κοιτάξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ