Παρασκευή 26/04/2024

Η διαφάνεια Powerpoint από το Nordic Monitor για το τουρκικό σχέδιο εισβολής

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Το δίκτυο Nordic Monitor έφερε στη δημοσιότητα ορισμένα στοιχεία σχετικά με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ, τουρκικά: Türk Silahlı Kuvvetleri, TSK).

Τα ελληνικά ΜΜΕ πιστά στο copy-paste αναμετέδωσαν την είδηση με βαρύγδουπους τίτλους: “μυστικό σχέδιο της Τουρκίας για εισβολή σε Ελλάδα και Αρμενία”.

Ένα δείγμα από τις Ειδήσεις Google, στην παρακάτω εικόνα.

“Απόρρητα σχέδια Τουρκίας για εισβολή σε Ελλάδα και Αρμενία” Πηγή: Google News

Ας πάρουμε τα πράματα από την αρχή και ας ξεκινήσουμε για το πώς έγινε η διαρροή.

Ιστορικό

Στα πλαίσια εύρεσης στοιχείων για εμπλοκή στρατιωτικών στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, διατάχθηκε έρευνα στους υπολογιστές των υπόπτων καθώς και στο εσωτερικό δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων (e-mail) του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα στοιχεία της ψηφιακής έρευνας στους εσωτερικούς διακομιστές αποστάλθηκαν στην Εισαγγελία. Σημειώνεται ότι δεν ανευρέθηκαν στοιχεία σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Στις 8 Μαρτίου 2017, ο επικεφαλής της υπηρεσία Ηλεκτρονικών και Πληροφοριακών Συστημάτων Επικοινωνίας του Γενικού Επιτελείου (Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri ή MEBS) με έγγραφο προς τη νομική υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου αναφέρει ότι τα συγκεντρωθέντα στοιχεία περιείχαν μυστικά έγγραφα σχετικά με την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, διαβαθμισμένες αναφορές πληροφοριών για επιχειρήσεις στη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο. Ανέφερε επίσης ότι τα έγγραφα πρέπει να τηρούνται μυστικά και να μην κοινοποιούνται σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Στις 24 Αυγούστου 2017, ο αναπληρωτής νομικός σύμβουλος του Γενικού Επιτελείου, με έγγραφό του προς το 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας, επαναλαμβάνει τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με τα συλλεχθέντα ψηφιακά αρχεία. 

Οι Τούρκοι εισαγγελείς δεν έλαβαν υπόψιν τις παραινέσεις του ΓΕΕΔ και συμπεριέλαβαν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα συνημμένα έγγραφα στο φάκελο της υπόθεσης.

Τα εν λόγω ψηφιακά αρχεία διέρρευσαν και ήρθαν στην κατοχή του δικτύου Nordic Monitor.

Τα δεδομένα

Στην 3η διαφάνεια, από τις συνολικά 86, παρουσίασης που δημιουργήθηκε με την εφαρμογή Powerpoint, όπως αναφέρει το Nordic Monitor καταγράφονται 7 σχέδια με τις κωδικές ονομασίες τους, εκ των οποίων διακρίνονται μόνο 3 καθώς υπόλοιπα έχουν “πιξελιεραστεί”. Επιπροσθέτως, η εν λόγω διαφάνεια κατά την παρουσίαση ενδέχεται να ήταν κρυφή διαφάνεια (GİZLİ), κοινώς δεν θα φαινόταν σε αυτόν που θα παρακολουθούσε την παρουσίαση.

Διαφάνεια Powerpont από το δίκτυο Nordic Monitor
Πηγή: Nordic Monitor

Από αυτά τα 3 σχέδια, ένα αναφέρεται στην Ελλάδα, ένα στην Αρμενία και ένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


Τα ονόματα των σχεδίων, η χώρα/περιοχή εφαρμογής και η ημερομηνία κυκλοφορίας, με την ελληνική μετάφραση από τα τουρκικά, έχουν όπως στον παρακάτω πίνακα:

S.NoKod İsmi
(Κωδική ονομασία)
Ülke
(Χώρα)
Yayım Tarihi
(Ημερομηνία κυκλοφορίας)
2TSK Altay Harekât Planlama Direktifi
Οδηγία Σχεδιασμού Επιχειρήσεων ΤΕΔ: Altay
Ermenistan
(Αρμενία)
15 Ağustos 2000
(15 Αυγούστου 2000)
4TSK CERBE Harekât Planlama Direktifi
Οδηγία Σχεδιασμού Επιχειρήσεων ΤΕΔ: CERBE
Doğu Akdeniz
(Ανατολική Μεσόγειος)
07 Ocak 2014
(07 Ιανουαρίου 2014)
5TSK Çakabey Harekât Planlama Direktifi
Οδηγία Σχεδιασμού Επιχειρήσεων ΤΕΔ: CERBE
Yunanistan
(Ελλάδα)
13 Haziran 2014
(13 Ιουνίου 2014)
Harekât Planlama Direktifi Envanteri (Απογραφή Οδηγιών Σχεδιασμού Επιχειρήσεων)

Από ότι θα διαπιστώσατε το σχέδιο με κωδική ονομασία CERBE, αναφέρεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι στην Ελλάδα, όπως αναμεταδίδουν “αμάσητα” τα ελληνικά ΜΜΕ.

Επίσης, κανένα σχέδιο δεν αναφέρεται στο είδος της επιχείρησης, επίθεση, άμυνα κοκ.

Τα ερωτήματα

Ποιος διέγραψε τα υπόλοιπα σχέδια από την λίστα καταγραφής; Το Nordic Monitor ή η Εισαγγελία;

Τί αφορούν τα άλλα σχέδια;

Γιατί διαγράφηκαν;

Το κείμενο έχει διαγραφεί από το Nordic Monitor καθώς σε ανάρτηση του ίδιου δικτύου στις 22 Ιουνίου 2020 με τίτλο “Μυστικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η Τουρκία έχει σχέδιο για εισβολή στην Ελλάδα” παρουσιάζεται ξανά η ίδια διαφάνεια και υπάρχει η σημείωση ότι “στοιχεία που δεν αφορούν στην είδηση έχουν διαγραφεί.”

Εκτίμηση

Εκτιμάται ότι η μία διαφάνεια παρουσίασης του Power Point που έφερε στη δημοσιότητα το Nordic Monitor, προοριζόταν για κάποια επιτελική ενημέρωση, εσωτερικά του τουρκικού ΓΕΕΔ, για το ποια σχέδια υπάρχουν και ποια ενδεχομένως χρήζουν επικαιροποίησης στο πλαίσιο γενικής ενημέρωσης του αρμόδιου τμήματος σχεδίων.

Όσο αφορά στο ότι τα απόρρητα σχέδια δεν ονοματίζεται η χώρα στόχος αυτό είναι ορθό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν διέρρευσε το επιχειρησιακό σχέδιο αλλά μια λίστα με τα σχέδια και εναντίον ποιανού έχει σχεδιαστεί για εφαρμογή.

Το ότι η Τουρκία έχει σχέδια κατά της Ελλάδας και όχι μόνο είναι δεδομένο. Άλλωστε αυτά τα σχέδια είναι που δοκιμάζονται στις ασκήσεις.

Το ότι τα ελληνικά ΜΜΕ δημιουργούν φοβικό σύνδρομο, άθελά τους, στον πληθυσμό είναι και αυτό δεδομένο.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και γνωρίζουν και είναι έτοιμες να τσακίσουν τον οποιοδήποτε!

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ