Παρασκευή 26/04/2024

ΜΚΟ: Φυλάκιση και πρόστιμα σε όσες δεν εκτελούν εντολές – οδηγίες του Λιμενικού

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο “Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη”.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω Νομοσχέδιο καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με αυτό, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), καθώς και τα μέλη, οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες τους, δύνανται να δραστηριοποιούνται σε χώρο αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής εφόσον είναι εγγεγραμμένες στο «Μητρώο Ελληνικών και Ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)» και ενεργούν υπό τις εντολές και οδηγίες των λιμενικών αρχών.

Αναλυτικά οι προϋποθέσεις δραστηριοποίησης των ΜΚΟ σε χώρο αρμοδιότητας Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής:

Οι ελληνικές και διεθνείς εθελοντικές οργανώσεις, οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), καθώς και τα μέλη, οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες τους, δύνανται να δραστηριοποιούνται σε χώρο αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ – ΕΛ.ΑΚΤ.) εφόσον:

α) είναι εγγεγραμμένες στο «Μητρώο Ελληνικών και Ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)» του άρθρου 58 του ν. 4686/2020 (A ́ 169), που τηρείται στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και αντίστοιχα τα μέλη, υπάλληλοι και συνεργάτες αυτών είναι εγγεγραμμένα στο «Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)» της παρ. 2 του άρθρου 191 του ν. 4662/2020 (A ́ 27),

β) ενεργούν υπό τις εντολές και οδηγίες των λιμενικών αρχών, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκ των προτέρων συμπεριληφθεί στα Τοπικά Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης των Λιμενικών Αρχών για περιστατικά έρευνας – διάσωσης και ότι δεν έχουν εκτελέσει οποιονδήποτε πλου προς παροχή συνδρομής χωρίς την προηγούμενη έγκριση ενεργοποίησής τους από την αρμόδια λιμενική αρχή και

γ) δραστηριοποιούνται σε περιστατικό διαχείρισης παράτυπης εισόδου προσώπων μέσω θαλάσσης, υπό την προϋπόθεση ότι είναι αδύνατη η δράση του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και έχει προηγηθεί απαραιτήτως ενημέρωση των αρμοδίων Λιμενικών Αρχών και χορήγηση σχετικής, έγγραφης, έγκρισής τους.

Φυλάκιση 1-3 έτη και πρόστιμο 3.000 – 6.000 ευρώ σε μέλη ΜΚΟ που παραβατούν

Η παράβαση της παρ. 1 από μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες των φορέων που αναφέρονται σε αυτήν, τιμωρείται με φυλάκιση έως ενός (1) έτους. Αν, εξαιτίας της ανωτέρω παράβασης, προκληθεί ατύχημα, ιδίως σε περίπτωση επιχείρησης διάσωσης στη θάλασσα, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) ετών, με την επιφύλαξη επιβολής αυστηρότερης ποινής δυνάμει άλλων διατάξεων.

α) Ανεξάρτητα από την επιβολή ποινικών κυρώσεων της παρ. 2, για την παράβαση της παρ. 1, επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο τόσο σε βάρος του φορέα όσο και σε βάρος του φυσικού προσώπου, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από τρεις χιλιάδες (3.000) έως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ για τον φορέα και από πεντακόσια (500) έως χίλια (1.000) ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο.

β) Σε περίπτωση δεύτερης παραβίασης των παρ. 1 και 2, τα ποσά των ανωτέρω προστίμων προσαυξάνονται κατά εκατό τοις εκατό (100%) και οι φορείς της παρ. 1, καθώς και τα μέλη, οι υπάλληλοι και συνεργάτες τους, διαγράφονται από το «Μητρώο Ελληνικών και Ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)» και το «Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)» αντίστοιχα.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ