Παρασκευή 03/05/2024

40 χρόνια από τη διαμαρτυρία στην Πυροσβεστική Σχολή

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

40 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη διαμαρτυρία στην Πυροσβεστική Σχολή το 1984.

Τον Ιανουάριο του 1984, δόκιμοι Ανθυποπυραγοί προχώρησαν σε μια πρωτοφανή για την εποχή ενέργεια, χωρίς να υπάρχει κάποιο συνδικαλιστικό όργανο που να τους εκπροσωπεί, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που έφερνε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία καταργούνταν το αυτοδιοίκητο και η αυτοτέλεια του Πυροσβεστικού Σώματος. Το νομοσχέδιο ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία στις 26/1/1984.

Το επόμενο πρωινό της 27ης, οι Δόκιμοι Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Σχολής, διαβάζοντας το νομοσχέδιο, συνεγείρονται και με τον πλέον ειρηνικό τρόπο, αυθόρμητα διατυπώνουν την συλλογική τους θέση για Πυροσβεστικό Σώμα, αυτοδύναμο, αυτοδιοικούμενο, αυτοτελές χωρίς υποβάθμιση της Πυροσβεστικής Σχολής.

Η διαμαρτυρία τους, δημιουργεί αίσθηση, καλύπτεται από τον Τύπο της εποχής και η πολιτική ηγεσία δέχεται σχετική επιτροπή, όπου ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, δεσμεύεται ότι δεν θα υλοποιήσει καμία από τις ρυθμίσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Για τα γεγονότα ασκήθηκαν διώξεις εναντίον των μετεχόντων που οδήγησαν στην απόταξη από το Πυροσβεστικό Σώμα τεσσάρων Δοκίμων, την αποπομπή από τη Σχολή πέντε Δοκίμων, την επιβολή προστίμων σε 18 Δοκίμους και την επιβολή προστίμων και τη μετακίνηση από την Πυροσβεστική Σχολή τεσσάρων Αξιωματικών.

Μερικά χρόνια αργότερα θα υπάρξει αποκατάσταση αποταχθέντων και των αποπεμφθέντων Δοκίμων Αξιωματικών,

Για το πλήρες ιστορικό της υπόθεσης μπορείτε να διαβάσετε το αφιέρωμα των επίτιμων προέδρων της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος – ΕΑΠΣ, Νικόλαου Διαμαντή και Ιωάννη Σταμούλη.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ