Δευτέρα 06/05/2024

ΠΟΜΕΝΣ: Σοβαρές καταγγελίες από Στρατιωτικούς που είναι οδηγοί ασθενοφόρων ΕΚΑΒ

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Νομικά ζητήματα στην εμπλοκή των Στρατιωτικών στο ΕΚΑΒ αναδεικνύει η ΠΟΜΕΝΣ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – ΠΟΜΕΝΣ με έγγραφό της φέρνει στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες από Στρατιωτικούς που έχουν διατεθεί ως οδηγοί στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΜΕΝΣ έγινε αποδέκτρια περιστατικών κατά τα οποία:

  • Καλούνται Στρατιωτικοί που δεν έχουν υποστεί σχετική εκπαίδευση να υπογράψουν ότι έχουν εκπαιδευτεί στην παροχή Πρώτων Βοηθειών μετά από σεμινάριο – διάλεξη τεσσάρων ωρών που πραγματοποιείται στις Μονάδες.
  • Ζητείται από Στρατιωτικούς να τοποθετούν τους ασθενείς/τραυματίες στα φορεία μεταφοράς και να τους ασφαλίζουν με τους ιμάντες δεσίματος.
  • Ζητείται από Στρατιωτικούς να προβαίνουν σε εξειδικευμένες πράξεις όπως είναι η αντικατάσταση των φιαλών παροχής οξυγόνου στα ασθενοφόρα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), το διατιθέμενο ή αποσπώμενο προσωπικό για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα οχήματα του ΕΚΑΒ, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας, απαιτείται να διαθέτει άδεια οδήγησης κατηγορίας Β’ και να έχει εκπαιδευτεί σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών. Η διακομιδή των ασθενών διενεργείται: α) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας του ΕΚΑΒ, με τη συνοδεία προσωπικού ειδικότητας διασώστη πληρώματος ασθενοφόρου, β) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως.

“Αξιολογούμε”, αναφέρει η ΠΟΜΕΝΣ στην ανακοίνωσή της, “ως σωστή την πρόθεση ενίσχυσης των ευαίσθητων δομών του ΕΚΑΒ και του προσωπικού του, που καθημερινά δίνει με αυτοθυσία κάτω από αντίξοες και δυσμενείς συνθήκες την μάχη για την σωτηρία της ανθρώπινης ζωής. Οι Ένοπλες Δυνάμεις άλλωστε στον καιρό της ειρήνης συμβάλλουν ενεργά και προσφέρουν τα μέγιστα με το κοινωνικό τους έργο, χωρίς βέβαια να απομειώνεται το κύριο επιχειρησιακό έργο τους.”

“Το να δεχόμαστε όμως ότι οι στρατιωτικοί ειδικότητας οδηγού, μπορούν να προβαίνουν σε διαδικασίες που περιλαμβάνουν ένα σύνολο χειρισμών και εφαρμογής επιστημονικών πρωτοκόλλων της επείγουσας ιατρικής σε ασθενείς ή τραυματίες που σε πολλές περιπτώσεις κινδυνεύει η ζωή τους, δείχνει προχειρότητα και ελαφρότητα που δεν συνάδει με το διακύβευμα που καλείται να υπηρετήσει η ανωτέρω ΠΝΠ που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η παροχή υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες πολίτες”, σημειώνει η ΠΟΜΕΝΣ και καταλήγει:

“Φρονούμε δε ότι η ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να ανταποκρίνονται σε κάθε δύσκολη αποστολή που τους ανατίθεται, δεν πρέπει να αποτελεί διαρκές άλλοθι στην χρησιμοποίησή τους, σε ανάγκες που αδυνατούν να υλοποιήσουν έτερα Υπουργεία ή στην ολιγωρία λήψης των απαραίτητων αποφάσεων από τις ηγεσίες των Υπουργείων αυτών.”

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ