Δευτέρα 20/05/2024

Σουδάν: Τι γίνεται την 3η ημέρα των μαχών – Η τύχη των Ελλήνων

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων του Σουδάν και της παραστρατιωτικής ομάδας Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Σουδάν και Επικεφαλής της Αποστολής Ολοκληρωμένης Μεταβατικής Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν (UNITAMS) Φόλκερ Πέρθες (Volker Perthes) δήλωσε εξαιρετικά απογοητευμένος διότι η κατάπαυση πυρός για την οποία είχαν δεσμευτεί οι αντιμαχόμενες πλευρές τηρήθηκε εν μέρει.

Ο Φόλκερ Πέρτες προέτρεψε όλα τα μέρη να σεβαστούν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ενώ τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας 17/4, ότι περισσότεροι από 180 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.800 τραυματίστηκαν.

“Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν δίνουν την εντύπωση ότι επιθυμούν μια ειρηνευτική μεσολάβηση αυτή τη στιγμή”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστούν οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν.

Ο ΟΗΕ σταματά πολλές επιχειρήσεις

Το Σαββάτο 15 Απριλίου 2023, όταν ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες 3 εργαζόμενοι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP) σκοτώθηκαν στην περιοχή του Νταρφούρ. Συνέπεια αυτού οι επιχειρήσεις του WFP στη χώρα βρίσκονται προσωρινά σε αναμονή, καθώς ο οργανισμός είπε ότι οι απειλές προς τις ομάδες του καθιστούν αδύνατη την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία τους.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίκ (Stéphane Dujarric) δήλωσε τη Δευτέρα το απόγευμα ότι “οι εχθροπραξίες θα παρεμποδίσουν μόνο τις προσπάθειές μας για ανθρωπιστική ανταπόκριση σε μια στιγμή που οι ανάγκες είναι στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στο Σουδάν.”

“Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρόσβαση μέσα ή έξω από τη χώρα , με τα σύνορα και το αεροδρόμιο να παραμένουν κλειστά”, είπε ο Ντιζαρίκ, τονίζοντας ότι ο ΟΗΕ αναγκάστηκε να σταματήσει προσωρινά πολλές από τις επιχειρήσεις του λόγω των μαχών.

Τα διασταυρούμενα πυρά στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ προκάλεσαν ζημιά σε ένα αεροπλάνο του ΟΗΕ, επηρεάζοντας δυνητικά σοβαρά την ικανότητα να φτάσει σε απομακρυσμένα μέρη του Σουδάν, όπου οι ανάγκες είναι υψηλότερες, είπε. Επί του παρόντος, 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι στο Σουδάν, συμπλήρωσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι η ήδη επισφαλής ανθρωπιστική κατάσταση στο Σουδάν είναι “τώρα καταστροφική” ενώ κάλεσε τους ηγέτες των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης και των Ενόπλων Δυνάμεων του Σουδάν να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποκαταστήσουν την ηρεμία και να ξεκινήσουν διάλογο για την επίλυση της κρίσης.

Οι Έλληνες στο Σουδάν

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του στις 16 Απριλίου ανέφερε ότι “από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, λόγω των εκεί ενόπλων συγκρούσεων, εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.”

“Ταυτόχρονα, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ. Σάββα. Επιπλέον ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν.

Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαρτούμ.Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας.

Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα. Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ. Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τώρα (16/4) δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες.”

Δείτε το βίντεο που τράβηξαν οι Έλληνες λίγο πριν τραυματιστούν από τη ρουκέτα, στο απόσπασμα του δελτίου ειδήσεων του OPEN:

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο μέσα από την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ, όπου βρίσκονται από χθες (16/4) εγκλωβισμένοι 15 Έλληνες και δημοσίευσε ο ΣΚΑΪ:

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ