Κυριακή 28/04/2024

Nord Stream: Διαρροή φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα – Για δολιοφθορά μιλάει η πρόεδρος της Κομισιόν

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Νορβηγικά F-16 εντόπισαν την διαρροή φυσικού αερίου από τον Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα την ίδια ημέρα που εγκαινιαζόταν ο αγωγός Baltic Pipe.

Ο Nord Stream 1 έχει δύο διαρροές βορειοανατολικά του Bornholm και ο Nord Stream 2 έχει μία διαρροή νότια του Dueodde.

Σύμφωνα με την Διοίκηση Άμυνας της Νορβηγίας στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, η φρεγάτα Absalon και το περιβαλλοντικό πλοίο Gunnar Thorson είναι καθ’οδόν για να πραγματοποιήσουν παρακολούθηση υδάτων.

Φωτογραφία από F-16 της διαρροής αερίου στη Βαλτική Θάλασσα.

Φωτογραφία από F-16 της διαρροής αερίου από τον αγωγό Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα. Φωτογραφία: Forsvaret
Φωτογραφία από F-16 της διαρροής αερίου από τον αγωγό Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα. Φωτογραφία: Forsvaret

Η μεγαλύτερη διαρροή δημιουργεί διαταραχές στην επιφάνεια διαμέτρου λίγο πάνω από 1 χιλιόμετρο και η μικρότερη έχει διάμετρο περίπου 200 μέτρων.

Εικόνα από βίντεο με την διαρροή φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα. Εικόνα (screenshot): Forsvaret
Εικόνα από βίντεο με την διαρροή φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα. Εικόνα (screenshot): Forsvaret

Δείτε το βίντεο από το ελικόπτερο SAR των Νορβηγικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ΕΕ “βλέπει” δολιοφθορά του Nord Stream

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανάφερε μέσω Twitter ότι μίλησε με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν “για τις ενέργειες δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream.”

Εγκαίνια για τον αγωγό Baltic Pipe

Σημειώνεται ότι στις 27 Σεπτεμβρίου, οι πρωθυπουργοί της Δανίας Mette Frederiksen, της Πολωνίας Mateusz Morawiecki και της Νορβηγίας Jonas Gahr Støre εγκαινίασαν τον αγωγό αερίου Baltic Pipe.

Ο αγωγός Baltic συνδέει τα συστήματα αερίου της Πολωνίας, της Δανίας και της Νορβηγίας.

Ο αγωγός καθιστά δυνατή τη μεταφορά νορβηγικού φυσικού αερίου στην Πολωνία μέσω της Δανίας και είναι ζωτικής σημασίας ώστε η Πολωνία να είναι απαλλαγμένη από ρωσικό αέριο.

Το έργο συμβάλλει στη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού στη Δανία, την Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική και μειώνει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο.

Η έναρξη της μεταφοράς του αερίου έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου 2022.

Σε παλιότερο άρθρο είχαμε αναφερθεί σε δολιοφθορές σε υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών, πλέον έχουμε και δολιοφθορά σε υποθαλάσσιο αγωγό αερίου.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ