Πέμπτη 25/04/2024

Σήμα κινδύνου SOS και Mayday – Κώδικας Μορς: Τί είναι, ποιες οι διαφορές

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Τι σημαίνει SOS; Τι σημαίνει Mayday; Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Όλοι και όλες γνωρίζουν από τα μαθητικά τους χρόνια τις εκφράσεις “SOS θέματα” ή “ΣΟΣ ερωτήσεις”. Εκείνες τις ερωτήσεις και θέματα που πρέπει να γνωρίζεις οπωσδήποτε γιατί ενδέχεται να “πέσουν” στις εξετάσεις. Που εάν “μπουν” θα σε βοηθήσουν.

SOS στον Κώδικα Μορς (Morse)
SOS στον Κώδικα Μορς (Morse)

Τι είναι ο κώδικας Μορς

Ο κώδικας Μορς είναι η κωδικοποίηση γραμμάτων της αλφαβήτου, αριθμών και σημείων στίξης με έναν συνδυασμό από κουκκίδες/τελείες (.) ή/και παύλες (-). Δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων.

Ο κώδικας Μορς πήρε το όνομά του από τον Samuel Morse (1791-1872) έναν από τους εφευρέτες του τηλέγραφου.

Η (.) είναι μικρός χρονικά παλμός, ενώ η παύλα (-) είναι μεγάλος. Την τελεία μπορείτε να ακουστικοποιήσετε ως ένα κοφτό dit (ντιτ) και την παύλα ως ένα μακρύ dat (ντατ). Η χρονική διάρκεια της παύλας να είναι 3 φορές μεγαλύτερη από αυτή της τελείας.

Κατεβάστε τον Κώδικα Μορς σε μορφή PDF ή εικόνα.

Ο κώδικας Μορς χρησιμοποιείται ως μορφή επικοινωνίας μεγάλων αποστάσεων με τα σύμβολα να εκπέμπονται είτε ως οπτικά σήματα είτε ως ηχητικά. Οπτικά σήματα γίνονται με τη χρήση τεχνητής πηγής φωτός (προβολέας, φακός) και φυσικής (ήλιος) σε συνδυασμό με καθρέπτη σε περιπτώσεις μη ύπαρξης των πρώτων. Ηχητικά σήματα γίνονται με την ανάλογη συσκευή Μορς.

Ο κώδικας Μορς μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης με κινήσεις του σώματος όπως το χτύπημα δακτύλου σε τραπέζι ή στο πόδι ή το ανοιγοκλείσιμο των ματιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πιλότος της Αεροπορίας του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών και μετέπειτα Γερουσιαστής, Jeremiah Denton, ο οποίος επέζησε επτάμισι χρόνια ως αιχμάλωτος πολέμου στο Βόρειο Βιετνάμ.

Στις 18 Ιουλίου 1965 σε αποστολή βομβαρδισμού 28 αεροσκαφών πάνω από το Βόρειο Βιετνάμ, το A-6A Intrude στο οποίο ήταν πιλότος ο Jeremiah Denton κατέπεσε και αιχμαλωτίστηκε μαζί με τον συγκυβερνήτη του.

Το 1966 σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου ο Jeremiah Denton ειδοποίησε τον στρατό των ΗΠΑ για τις συνθήκες κράτησής του, ανοιγοκλείνοντας τα μάτια του στον κώδικα Μορς τη λέξη «torture» (βασανιστήριο).

Το σήμα κινδύνου SOS στον Κώδικα Μορς

Το SOS είναι σήμα κινδύνου στον Κώδικα Μορς και χρησιμοποιείται διεθνώς. Αρχικά είχε καθιερωθεί για θαλάσσια χρήση ενώ πλέον χρησιμοποιείται παντού.

Στον Κώδικα Μορς τρεις τελείες σχηματίζουν το γράμμα “S” και τρεις παύλες το γράμμα “O”.

Έτσι το “SOS” στον Κώδικα Μορς είναι:

. . . – – – . . .
τρεις τελείες (κενό) τρεις παύλες (κενό) τρεις τελείες

Τι σημαίνει SOS

Επειδή το SOS αποτελείται από τρία γράμματα, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι είναι ακρωνύμιο. Στο Marconi Yearbook of Wireless Telegraphy and Telephony, που εκδόθηκε το 1918, δίνεται μια εξήγηση για το νόημα, ή την έλλειψη νοήματος, πίσω από τις επιλογές γραμμάτων:

“Αυτό το σήμα (SOS) υιοθετήθηκε απλώς λόγω της εύκολης εκπομπής του και του αναμφισβήτητου χαρακτήρα του. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη σημασία στα ίδια τα γράμματα…”

Στην πραγματικότητα, SOS δεν σημαίνει τίποτα. Είναι απλώς μια σειρά από γράμματα που τραβούν την προσοχή και είναι εύκολη στην απομνημόνευση.

Επειδή το σήμα κινδύνου SOS χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από πλοία που κινδύνευαν δημιουργήθηκε ο μύθος ότι είναι το αρκτικόλεξο του Save Our Ship (Σώστε το πλοίο μας). Μια ακόμη ανάλυση είναι το Save Our Souls (Σώσε τις ψυχές μας).

Πότε καθιερώθηκε το σήμα κινδύνου SOS

Ελλείψει διεθνών κανονισμών, οι οργανισμοί αφέθηκαν να αναπτύξουν τις δικές τους πρακτικές για την εκπομπή ενός σήματος κινδύνου.

Στις 7 Ιανουαρίου 1904 η Marconi International Marine Communication Company εξέδωσε την «Εγκύκλιο 57», η οποία διευκρίνιζε ότι, για τις παγκόσμιες εγκαταστάσεις της εταιρείας, αρχής γενομένης από την 1η Φεβρουαρίου 1904 “η κλήση που πρέπει να δοθεί από πλοία που βρίσκονται σε κίνδυνο ή με οποιονδήποτε τρόπο απαιτούν βοήθεια θα είναι CQD.”

Το SOS συμφωνήθηκε για πρώτη φορά στη Διεθνή Συνέλευση Ραδιοτηλεγράφου το 1906 στο Βερολίνο της Γερμανίας, ως μια διακριτή ακολουθία Κώδικα Μορς (αρχείο pdf):

“Τα πλοία που βρίσκονται σε κίνδυνο χρησιμοποιούν το ακόλουθο σήμα: . . . – – – . . . επαναλαμβανόμενο σε σύντομα χρονικά διαστήματα.”

"Ships in distress shall use the following signal: ...---... repeated at brief intervals." INTERNATIONAL RADIO TELEGRAPH CONVENTION OF BERLIN, 1906
“Ships in distress shall use the following signal: …—… repeated at brief intervals.” INTERNATIONAL RADIO TELEGRAPH CONVENTION OF BERLIN, 1906

Η Συμφωνία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 1908.

Η πρώτη εκπομπή SOS ήταν από το πλοίο Cunard Liner RMS Slavonia στις 10 Ιουνίου 1909 ενώ έπλεε στις Αζόρες και το ατμόπλοιο SS Arapahoe στις 11 Αυγούστου 1909 ενώ ήταν ανοιχτά της ακτής της Βόρειας Καρολίνας.

Στις 15 Απριλίου 1912, ο Τιτανικός χτύπησε ένα παγόβουνο κατά τη διάρκεια υπερατλαντικού ταξιδιού. Το πλοίο βυθίστηκε γρήγορα σε παγωμένα νερά και η απώλεια ζωών και η δραματική φύση της καταστροφής έφεραν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονταν το σήμα κινδύνου SOS.

Ο χειριστής ασυρμάτου του Τιτανικού Τζακ Φίλιπς έστειλε αρχικά το “CQD“, το οποίο ήταν ακόμα το ευρέως χρησιμοποιούμενο σήμα κινδύνου και χρησιμοποιούταν συνήθως από τα βρετανικά πλοία. Ο δεύτερος ασυρματιστής Χάρολντ Μπράιντ πρότεινε να χρησιμοποιήσει το SOS, λέγοντας μισοαστεία ότι ίσως ήταν η τελευταία του ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το νέο κωδικό.

Στις 12.17 π.μ. το πρώτο μήνυμα που περιείχε σήμα κινδύνου έλεγε:

“CQD CQD SOS Τιτανικός Θέση 41,44 Β 50,24 Δ. Απαιτείται άμεση βοήθεια. Ελάτε αμέσως. Χτυπήσαμε ένα παγόβουνο. Βυθιζόμαστε.”

Ο Φίλιπς άρχισε να εναλλάσσεται μεταξύ των δύο, SOS και CQD στα επόμενα μηνύματα. Ο Μπράιντ επέζησε και ο Φίλιπς χάθηκε στο ναυάγιο.

Μετά τη βύθιση του Τιτανικού το 1912, το SOS έγινε η διεθνής κλήση κινδύνου.

Άλλες χρήσεις του SOS

Το SOS σε γενική χρήση υποδηλώνει ανεπίσημα μια κρίση ή την ανάγκη για βοήθεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πέρα από τα “θέματα SOS” είναι οι ειδοποιήσεις SOS της Google.

“Οι ειδοποιήσεις SOS στοχεύουν να κάνουν πιο προσιτές τις πληροφορίες έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Συγκεντρώνουμε σχετικό και έγκυρο περιεχόμενο από τον ιστό, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα προϊόντα Google και, στη συνέχεια, επισημαίνουμε αυτές τις πληροφορίες σε προϊόντα Google, όπως η Αναζήτηση και οι Χάρτες. Ανάλογα με τη φύση της κρίσης και την τοποθεσία σας, θα βλέπετε ενημερώσεις από τοπικές, εθνικές ή διεθνείς αρχές. Αυτές οι ενημερώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αριθμούς τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης και ιστότοπους, χάρτες, μεταφράσεις χρήσιμων φράσεων, ευκαιρίες δωρεών και πολλά άλλα.” αναφέρει η Google.

SOS και Mayday

Τόσο το SOS όσο και το Mayday (μέι ντέι) χρησιμοποιείται διεθνώς ως σήμα κινδύνου. Το SOS όπως έχουμε προαναφέρει χρησιμοποιείται με ηχητικά, φωτεινά, οπτικά μέσα ενώ το Mayday με φωνητικά μέσα.

Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας στις ραδιοεπικοινωνίες το Mayday χρησιμοποιείται πλέον στην Αεροπορία και στο Ναυτικό. Σε ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν επίσης τον όρο η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και άλλοι οργανισμοί.

Το σήμα Mayday δείχνει ότι το πλοίο, το αεροσκάφος ή άλλη κινητή μονάδα:

  • Βρίσκεται υπό την απειλή σοβαρού κινδύνου ή
  • βρίσκεται υπό την απειλή επικείμενου κινδύνου ή
  • ζητά άμεση βοήθεια.

Τι σημαίνει Mayday

Η λέξη “Mayday” ως κλήση κινδύνου χρησιμοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 από τον Frederick Stanley Mockford, αξιωματικό τηλεπικοινωνιών στο αεροδρόμιο Croydon της Αγγλίας.

Του ζητήθηκε να σκεφτεί μια λέξη που θα χρησιμοποιούνταν ως γνωστοποίηση κατάστασης κινδύνου και θα ήταν εύκολα κατανοητή από όλους τους πιλότους και το προσωπικό εδάφους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της εναέριας κυκλοφορίας εκείνη την εποχή ήταν μεταξύ του Croydon και του αεροδρομίου Le Bourget στο Παρίσι, πρότεινε τον όρο “mayday”, το φωνητικό ισοδύναμο του γαλλικού m’aidez (“βοηθήστε με”) ή m’aider (μια σύντομη μορφή του venez m’aider , “έλα [και] βοήθησέ με”).

Το 1927, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών υιοθέτησε τη φωνητική κλήση «Mayday» ως κλήση κινδύνου ραδιοτηλεφώνου επιπλέον του σήματος ραδιοτηλεγράφου SOS στον κώδικα Μορς.

Το σήμα κινδύνου Mayday

Η λέξη Mayday επαναλαμβάνεται τρεις φορές στη σειρά κατά την αρχική δήλωση έκτακτης ανάγκης (“Mayday, Mayday, Mayday”) για να αποφευχθεί η παρερμηνεία της υπό συνθήκες θορύβου ή όχι, με τη λέξη Mayday που σημαίνει στα αγγλικά Πρωτομαγιά.

Μια μορφή εκπομπής σήματος κινδύνου Mayday, από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ έχει την μορφή:

Mayday, Mayday, Mayday
(Όνομα του σταθμού που απευθύνεται)
Σήμα κλήσης αεροσκάφους και τύπος
Φύση έκτακτης ανάγκης, Καιρός, Προθέσεις και/ή αιτήματα του πιλότου
Παρούσα θέση και κατεύθυνση, ή εάν χαθεί, τότε η τελευταία γνωστή θέση και η κατεύθυνση και η ώρα που το αεροσκάφος βρισκόταν σε αυτήν τη θέση
Υψόμετρο
Καύσιμο που απομένει σε λεπτά
Αριθμός επιβατών
Οποιαδήποτε άλλη χρήσιμη πληροφορία

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ