Παρασκευή 29/03/2024

Υποβρύχια/υποθαλάσσια καλώδια Ιντερνετ – Tηλεπικοινωνιών

Υποβρύχια/υποθαλάσσια καλώδια

Τα υποθαλάσσια καλώδια ή διαφορετικά υποβρύχια καλώδια, γνωστά στην αγγλική βιβλιογραφία με τους όρους “undersea cables“, “underwater cables“, “offshore cables” και “submarine cables“, αποτελούν το σύνολο των καλωδίων που τοποθετούνται στον θαλάσσιο πυθμένα με σκοπό τη διασύνδεση απομακρυσμένων περιοχών.

Οι κύριες κατηγορίες των υποβρύχιων καλωδίων είναι δύο, τα υποβρύχια καλώδια που χρησιμοποιούνται για την τηλεπικοινωνία και τα υποθαλάσσια καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

-Διαφήμιση-

Στην παρούσα ανάρτηση θα ασχοληθούμε με τα υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών και θα κάνουμε χρήση του όρου “υποθαλάσσιο καλώδιο“.

Χάρτης με τα υποθαλάσσια καλώδια Ιντερνετ – Tηλεπικοινωνιών

Παρακάτω θα παρουσιάσουμε δύο online χάρτες στους οποίους απεικονίζονται δίκτυα με υποθαλάσσια καλώδια Tηλεπικοινωνιών και κατ’ επέκταση και Ιντερνέτ.

Ο πρώτος χάρτης είναι από την εταιρεία τηλεπικοινωνιακών ερευνών TeleGeography. Στον χάρτη τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που υπάρχουν μέσα στους ωκεανούς του κόσμου αποτυπώνονται με έγχρωμες γραμμές.

Σημειώνεται ότι γραμμές που εμφανίζονται στον online χάρτη δεν είναι γεωγραφικά σωστές, αλλά δείχνουν την γενική διαδρομή των καλωδίων και ποιες περιοχές συνδέουν.

-Διαφήμιση-

Δείτε έναν τρισδιάστατο χάρτης των υποθαλάσσιων καλωδίων.

Ο δεύτερος χάρτης είναι από την ιταλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telecom Italia Sparkle. Στον χάρτη εμφανίζονται τα δίκτυα με τα υποθαλάσσια καλώδια στα οποία συμμετέχει η εν λόγω εταιρεία.

Οι υπερ-αυτοκινητόδρομοι πληροφοριών του κόσμου

Το 2021 εκτιμάται ότι υπάρχουν 436 καλώδια με συνολικό μήκος 1,3 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Τα υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών μεταφέρουν το 97% των καθημερινών παγκόσμιων επικοινωνιών, καθώς και οικονομικές συναλλαγές αξίας άνω των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα.

Υποθαλάσσια καλώδια: Κίνδυνοι και ασφάλεια

Οι κίνδυνοι και οι βλάβες υποθαλάσσιων καλωδίων προέρχονται από τρεις παράγοντες. Το υλικό, τον άνθρωπο και την φύση.

Εάν τα υλικά από τα οποία έχει κατασκευαστεί το καλώδιο και η εξωτερική του προστασία δεν είναι αξιόπιστα, αλλά αντιδρούν χημικά με το αλμυρό νερό ή/και δεν αντέχουν τις πιέσεις στον πυθμένα της θάλασσας, τότε η βλάβη που θα δημιουργηθεί θα είναι από κατασκευαστικό σφάλμα.

-Διαφήμιση-

Οι εξωτερικοί παράγοντες για τους οποίους ευθύνεται ο άνθρωπος είναι οι θαλάσσιες οδοί, η αγκυροβολία, οι περιοχές αλιείας, οι είσοδοι λιμένων, οι περιοχές ρίψης πυρομαχικών και τα ναυάγια.

Η σεισμικότητα, τα υποθαλάσσια πρανή και φαράγγια, οι υποθαλάσσιες κατολισθήσεις συμπληρώνουν τους κινδύνους προς το καλώδιο για τους οποίους ευθύνεται η φύση.

Για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων από την ανθρώπινη δραστηριότητα δημιουργείται μια Ζώνη Προστασίας Καλωδίου (αγγλικά: Cable Protection Zone) η οποία εκτείνεται εκατέρωθεν του καλωδίου από λίγα μέτρα έως λίγα χιλιόμετρα ανάλογα τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Εντός της Ζώνης Προστασίας Καλωδίου περιορίζεται ή απαγορεύεται η αγκυροβόληση των σκαφών και η αλιεία.

Τονίζεται ότι τα σημεία στη στεριά όπου εξέρχονται τα υποθαλάσσια καλώδια από τη θάλασσα, καθώς και οι Σταθμοί (Cable Landing Station) χαρακτηρίζονται ως υποδομή ζωτικής σημασίας.

Υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών: Κατασκευαστές

Ο σχεδιασμός, η παραγωγή, η ανάπτυξη και η συντήρηση υποθαλάσσιων καλωδίων είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου στα χέρια του ιδιωτικού τομέα.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνίας ήταν παραδοσιακά οι κύριοι επενδυτές σε υποθαλάσσια καλώδια ενώ πλέον και οι πάροχοι περιεχομένου (Google, Amazon, Microsoft, Facebook) επεκτείνουν τις επενδύσεις τους σε αυτόν τον τομέα για να διασφαλίσουν τη διασύνδεση των κέντρων δεδομένων τους.

Οι τέσσερις μεγαλύτεροι προμηθευτές είναι η Alcatel Submarine Networks (Γαλλία), η SubCom (Ηνωμένες Πολιτείες), η NEC (Ιαπωνία) και η νεοεισερχόμενη Huawei Marine Networks (Κίνα).

Το Facebook και η Google σχεδιάζουν νέα υποθαλάσσια καλώδια στον Ειρηνικό

Facebook και Google έχουν σχέδια για την κατασκευή δύο νέων υποθαλάσσιων καλωδίων που θα συνδέουν τη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία με τη Βόρεια Αμερική, φέρνοντας ταχύτερη σύνδεση στο Διαδίκτυο στη Νοτιοανατολική Ασία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Facebook, τα δύο καλώδια, που ονομάζονται Echo και Bifrost, θα είναι τα πρώτα που θα συνδέσουν τη Βόρεια Αμερική με την Ινδονησία και θα αυξήσουν την υποθαλάσσια χωρητικότητα δεδομένων στην περιοχή κατά 70%.

Τα δύο νέα υποθαλάσσια καλώδια έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν μεταξύ 2023 και 2024.

Το σχέδιο του Facebook να εγκαταστήσει υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ Καλιφόρνιας και Χονγκ Κονγκ καταργήθηκε στις αρχές Μαρτίου λόγω ανησυχιών ασφαλείας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο Μεσόγειο

Υπενθυμίζοντας ότι το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ χαρακτηρίζει τα σημεία εξόδου στη στεριά ως περιοχές κρίσιμης υποδομής, θα εστιάσουμε στη γειτονιά μας. Στην Ανατολική Μεσόγειο, Τουρκία και Κύπρο.

Κύπρος

Όλες οι διεθνείς συνδέσεις στα Κατεχόμενα παρέχονται μέσω των υποβρυχίων καλωδίων οπτικών ινών Turcyos-1 και Turcyos-2 της Turk Telekom.

Το καλώδιο Turcyos-1, μήκους περίπου 110 χλμ, εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 1991.

Το Turcyos-2, μήκους περίπου 213 χλμ, εγκαινιάστηκε το 2011, παρέχει συνδεσιμότητα 800 Gbps με την Τουρκία και στοχεύει να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες απαιτήσεις κίνησης δεδομένων.

Τουρκία

Από την Μαρμαρίδα διέρχονται τα SeaMeWe-3 και SeaMeWe-5. Στην Κωνσταντινούπολη ο MedNautilus Submarine System.

Φανταστείτε σενάριο όπου τα υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνίας κόβονται…

Βλάβες σε υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο

Στις 30 Ιανουαρίου 2008, βλάβη σε δύο καλώδια, βόρεια της Αλεξάνδρειας, περιόρισε κατά τα δύο τρίτα την κίνηση τηλεφωνίας και δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Το περιστατικό αποδόθηκε στην άγκυρα κάποιου πλοίου που είχε περάσει από τη διώρυγα του Σουέζ, ωστόσο οι αιγυπτιακές Αρχές επέμειναν ότι δεν υπήρχαν πλοία στην περιοχή όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2008, τα ίδια δύο καλώδια, βόρεια της Αλεξάνδρειας, κόπηκαν, ενώ το τρίτο καλώδιο που διέρχεται από την ανατολική Μεσόγειο υπέστη ζημιά κάπου μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας. Η διαδικτυακή κίνηση και οι υπηρεσίες τηλεφωνίας επηρεάστηκαν σε μια τεράστια περιοχή, από τη Μέση Ανατολή μέχρι και τη Σιγκαπούρη.

Τον Μάρτιο 2013, η Αίγυπτος δήλωσε ότι συνέλαβε τρεις αυτοδύτες που προσπάθησαν να κόψουν ένα υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών στη Μεσόγειο, ανοιχτά της Αλεξάνδρειας, που αποτελούσε ζωτικής σημασίας επικοινωνιακό σύνδεσμο μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας.

Η Αίγυπτος δεν εξήγησε ποτέ για ποιον εργάζονταν οι τρεις σαμποτέρ.

“Πόλεμος” ΗΠΑ – Ρωσίας για τα υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχει αυξημένη ναυτική δραστηριότητα κατά μήκος γνωστών καλωδιακών διαδρόμων.

Το 2015 άρθρο από τους New York Times περιέγραφε πώς Αμερικανοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι, πλοία και αεροπλάνα παρακολουθούσαν το ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο Yantar καθώς ακολουθούσε ένα καλώδιο στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Το 2017, ο πρώην διευθυντής του Αρχηγείου Επικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου (Government Communications Headquarters- GCHQ), Ρόμπερτ Χάνιγκαν, δήλωσε στην εφημερίδα The Times:

“Σε υβριδικό πόλεμο θα μπορούσατε να αλλάξετε τη βρετανική οικονομία, ακόμη και χωρίς να την γονατίσετε, κόβοντας μόνο μερικά (καλώδια οπτικών ινών)”.

Η Πρεσβεία της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε δημοσκόπηση στο Twitter ως απάντηση στη συνέντευξη του Ρόμπερτ Χάνιγκαν στους Times, όπου οι περισσότεροι ερωτηθέντες φάνηκε να μην τον λάμβαναν σοβαρά υπόψη τους. Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες ήταν 648.

Το ερώτημα στο Twitter -με δόση ειρωνείας στις διατιθέμενες απαντήσεις- ήταν:

“Ο πρώην διευθυντής του GCHQ Robert Hannigan υποστηρίζει ότι η Ρωσία πρόκειται να κόψει το υποβρύχιο καλώδιο του ΗΒ. Τον πιστεύετε;”

Υποθαλάσσια καλώδια: Ιστορική αναδρομή

Το πρώτο υποθαλάσσιο διηπειρωτικό τηλεγραφικό καλώδιο ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1858. Έτρεξε κάτω από τον Ατλαντικό ωκεανό από το Νιουφάουντλαντ στην Ιρλανδία και μετέφερε το πρώτο επίσημο τηλεγραφικό μήνυμα που έστειλε η βασίλισσα Βικτώρια στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζέιμς Μπιουκάναν . Αυτό το μήνυμα με 509 γράμματα χρειάστηκε 17 ώρες και 40 λεπτά για να φτάσει.

Το πρώτο υπερατλαντικό τηλεφωνικό καλώδιο (TAT-1), μεταξύ Σκωτίας και Καναδά, εγκαινιάστηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1956.

Τα πρώτα καλώδια οπτικών ινών αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1980 και το πρώτο υπερατλαντικό τηλεφωνικό καλώδιο οπτικών ινών (TAT-8) τέθηκε σε λειτουργία το 1988.

Σήμερα, η Ανταρκτική παραμένει η μόνη ήπειρος που δεν συνδέεται με υποβρύχιο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο. Το καλώδιο οπτικών ινών εκεί θα πρέπει να αντέχει σε θερμοκρασίες -80 βαθμών Κελσίου.

  • Πηγές
  • https://el.wikipedia.org/wiki/Υποβρύχιο_καλώδιο
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Submarine_communications_cable
  • https://www.esri.com/
  • https://www.submarinecablemap.com/
  • https://www.infrapedia.com/app
  • https://www2.telegeography.com/
  • https://interestingengineering.com/
  • https://www.businessinsider.com/
  • https://www.csis.org/
  • https://www.euractiv.com/
  • https://www.cfr.org/
  • https://www.atlanticcouncil.org/
  • https://www.reuters.com/
  • https://www.oteglobe.gr/
  • https://www.federalregister.gov/
  • https://subtelforum.com/
  • Tara Davenport, Submarine Cables, Cybersecurity and International Law: An Intersectional Analysis
  • Justin Sherman, Cyber Defense Across the Ocean Floor: The Geopolitics of Submarine Cable Security
  • CCDCOE, Strategic importance of, and dependence on, undersea cables
  • Και άλλα πολλά…
-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις