Δευτέρα 29/04/2024

Ισραήλ: “Νεκρό” το GPS στο νότο – Πλησιάζει η ώρα της χερσαίας επίθεσης

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

“Νεκρό” είναι το GPS στο νότο του Ισραήλ. Πλησιάζει η ώρα της χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό μεταδίδουν Έλληνες δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή.

Συγκεκριμένα ο Σταύρος Ιωαννίδης αναφέρει στο X (πρώην Twitter) ότι, “το GPS φαίνεται νεκρό στο νότιο Ισραήλ“.

Την ίδια ώρα που ο Κώστας Σαρίκας σημειώνει στο X ότι, η ένδειξη GPS έχει απόκλιση δεκάδων χιλιομέτρων από την πραγματική θέση.

Από αυτές τις πληροφορίες εκτιμούμε ότι, πλησιάζει η ώρα της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.

Σημειώνεται ότι, απόκλιση GPS δύναται να πραγματοποιηθεί από αυτούς που ελέγχουν τους δορυφόρους, ήτοι τις ΗΠΑ καθώς και από αυτούς που κατέχουν συστήματα παρεμβολών των δορυφορικών σημάτων.

Τα σήματα GPS είναι δύο τύπων, τα κρυπτογραφημένα σήματα Στρατιωτικού GPS [P(Y)] και τα μη στρατιωτικά σήματα GPS [C/A] που χρησιμοποιούν οι εφαρμογές πολιτικού τύπου όπως πχ το Google Maps.

GPS Spoofing και Jamming

Η πλαστογράφηση (spoofing) είναι όταν ένας δέκτης GPS υπολογίζει λανθασμένα μια θέση και η εμπλοκή (jamming) είναι όταν τοπικά σήματα ραδιοσυχνοτήτων υπερισχύουν του GPS, έτσι ώστε ένας δέκτης GPS να μην μπορεί πλέον να λειτουργήσει σωστά.

Παλιότερα, το 2018, Φινλανδία και Νορβηγία παρατήρησαν εμπλοκή σήματος GPS (signal-jamming) από τον ρωσικό στρατό σε περιοχές στη βόρεια Νορβηγία όπου πραγματοποιούνταν η Άσκηση του ΝΑΤΟ Trident Juncture.

Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε προβλήματα με τη λειτουργία GPS στο κέντρο της Μόσχας μετά την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ