Τρίτη 21/05/2024

Χαλκιδική: Safe house για Ρώσους, βίλα Τσέχων στη Νέα Σκιώνη

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Τα τελευταία 15 χρόνια, η βίλα στην Χαλκιδική έχει χρησιμεύσει ως το ελληνικό καταφύγιο (safe house) για τα μέλη της GRU Unit 29155.

Αυτό αναφέρει το The Insider σε άρθρο του με τίτλο “Οι Τσέχοι παράνομοι: Ο σύζυγος και η σύζυγός του ως κατάσκοποι της GRU βοηθούν σε βομβαρδισμούς και δηλητηριάσεις σε όλη την Ευρώπη”. Το άρθρο υπογράφουν οι Μάικλ Βάις, Ρομάν Ντομπροκότοφ και ο Κρίστο Γκρόζεβ και πραγματοποιήθηκε με τον Έλληνα συνεργάτη ερευνών του The Insider, Τάσο Τέλλογλου (Inside Story).

Ο Roman Dobrokhotov είναι Ρώσος ερευνητής δημοσιογράφος, πολιτικός επιστήμονας και πρώην ακτιβιστής. Είναι ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης του The Insider.

Ο Christo Grozev είναι Βούλγαρος ερευνητής δημοσιογράφος και συγγραφέας. Είναι επικεφαλής των ερευνών με το The Insider και πρώην επικεφαλής ερευνητής της Ρωσίας με την Bellingcat.

Ο Michael Weiss είναι Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει καλύψει τους πολέμους στη Συρία και την Ουκρανία και έχει δημοσιεύσει ευρέως για τη ρωσική κατασκοπεία και παραπληροφόρηση. Το πρώτο του βιβλίο, ISIS: Inside the Army of Terror, ήταν Best Seller των New York Times και ονομάστηκε ένα από τα δέκα κορυφαία βιβλία για την τρομοκρατία από τη Wall Street Journal καθώς και ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2015 από τους Times του Λονδίνου.

Οι Illegals Σαπόζνικοφ

Ο Nikolay Šapošnikov (Νικολάι Σαπόζνικοφ) γεννήθηκε το 1961 στο Σεβερόντβινσκ στα βορειοδυτικά της Ρωσίας. Το 1983 αποφοίτησε από το τμήμα μηχανικών της Στρατιωτικής Σχολής Διοίκησης του Μπακού. Τα αρχεία δείχνουν ότι η μονάδα του Σαποσνίκοβ είχε αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν από το 1983-1986, κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής της χώρας. Το 1987, ο Σαποσνίκοβ στάλθηκε στην Τσεχοσλοβακία, και τον Φεβρουάριο του 1989 διαγράφηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα για “επανειλημμένη υπεξαίρεση βενζίνης και μπαταριών από το στρατό” και στη συνέχεια απολύθηκε από την υπηρεσία.

Το 1985 χώρισε από την πρώτη του σύζυγο, Ναταλία, και παντρεύτηκε την Elena Šapošniková (Έλενα Σαπόζνικοφα), που γεννήθηκε στο Κίεβο και είναι κόρη αντισυνταγματάρχη που δίδασκε στο στρατιωτικό ινστιτούτο διοίκησης του Κιέβου. Την εποχή του γάμου τους, η Έλενα εργαζόταν στο Ινστιτούτο Φυσικής που εδρεύει στο Μπακού.

Λίγο μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από την Τσεχοσλοβακία, ο Νικολάι επέστρεψε στη χώρα και ζήτησε πολιτικό άσυλο εκεί, παρουσιάζοντας την αποπομπή του από το κόμμα. Τον Αύγουστο του 1991, του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο και λίγους μήνες αργότερα, η σύζυγός του Έλενα, που ζούσε στο Κίεβο, έλαβε και η ίδια πολιτικό άσυλο. Το 1999, μετά από αρκετές αρνήσεις, ο Νικολάι έλαβε την τσεχική υπηκοότητα και η Έλενα έλαβε τσέχικο διαβατήριο το 2004.

Ο Νικολάι και η Έλενα αγόρασαν το 2009 από Γερμανούς τη βίλα στη Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής (περιοχή Φράμα) για 275.000 ευρώ. Μετακόμισαν εκεί ένα χρόνο αργότερα. Η βίλα ονομάστηκε Villa Elena.

“Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, έχει χρησιμεύσει ως το ελληνικό καταφύγιο για τα μέλη της GRU Unit 29155, της πιο ζοφερής ομάδας δολοφονίας και δολιοφθοράς του Βλαντιμίρ Πούτιν, εκείνης που ευθύνεται για τη δηλητηρίαση των εχθρών του Κρεμλίνου και την ανατίναξη υλικού που ήταν αποθηκευμένο στην Τσεχία και τη Βουλγαρία”, αναφέρει η ερευνητική ομάδα του The Insider για τη Villa Elena.

Το βραβευμένο σάιτ The Insider σημειώνει ότι, ο Νικολάι και η Έλενα είναι Ρώσοι “παράνομοι” (Illegals), κατάσκοποι που δρούσαν εκτός διπλωματικής κάλυψης και οι οποίοι πέρασαν δεκαετίες ζώντας με ψευδή προσχήματα ως πολιτογραφημένοι πολίτες της Τσεχίας. Ο Νικολάι πέθανε το Φεβρουάριο του 2024 και έχει ταφεί στο νεκροταφείο της Νέας Σκιώνης.

Το άρθρο είναι στα αγγλικά και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ