Πέμπτη 25/04/2024

Iron Dome: Ο Σιδερένιος Θόλος του Ισραήλ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Το σύστημα Iron Dome είναι ένα κινητό αντιπυραυλικό σύστημα παντός καιρού που αναπτύχθηκε από την Rafael Advanced Defense Systems και την Israel Aerospace Industries.

Το Ισραήλ ανέπτυξε το σύστημα το 2011, ως απάντηση στις επιθέσεις πυραύλων που υπέστη τα προηγούμενα χρόνια από τον Λίβανο (Χεζμπολάχ) και τη Γάζα (Χαμάς). 

Το σύστημα αποτελείται από τη/το:

  1. Μονάδα Έλεγχου Διαχείρισης Μάχης (BMC Unit – Battle Management Control Unit)
  2. Ραντάρ Ανίχνευσης και Παρακολούθησης (Detection and Tracking Radar). Το ραντάρ του συστήματος αναφέρεται ως EL / M-2084.
  3. Μονάδα Εκτόξευσης Πυραύλων. Κάθε μονάδα έχει 20 πυραύλους Tamir.

Διαδικασία ενεργοποίησης

Το Ραντάρ παρακολουθεί την περιοχή. Όταν ανιχνευθεί πύραυλος, το ραντάρ παρακολουθεί την πορεία και την ταχύτητά του και μεταδίδει τα δεδομένα στη Μονάδα Έλεγχου Διαχείρισης Μάχης.

Η Μονάδα Έλεγχου Διαχείρισης Μάχης, με ειδικό αλγόριθμο και τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, προσδιορίζει το σημείο πρόσκρουσης του πυραύλου.

Αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome
Αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome

Εάν υπολογιστεί ότι ο πύραυλος θα χτυπήσει την περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη, ενεργοποιείται η Μονάδα Εκτόξευσης Πυραύλων και εκτοξεύεται 1 αναχαιτιστικός (interceptor) πύραυλος για κάθε ταυτοποιημένη απειλή.

Εάν υπολογιστεί ότι ο εχθρικός πύραυλος θα πλήξει εκτός της προστατευόμενης περιοχής δεν εκτοξεύεται αναχαιτιστικός πύραυλος. Κατά αυτόν τον τρόπο υπάρχει οικονομία πυρομαχικών.

Αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome
Αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome

Το σύστημα Iron Dome:

  • Ανιχνεύει την εχθρική απειλή σε απόσταση 4 έως 70 χλμ. 
  • Εμπλέκει εχθρικούς πυραύλους μικρής και μεσαίας εμβέλειας καθώς και βλήματα πυροβολικού.
  • Λειτουργεί ημέρα και νύχτα και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Μελλοντική ανάπτυξη

Το Iron Dome είναι μέρος ενός μελλοντικού πολυεπίπεδου πυραυλικού αμυντικού συστήματος που αναπτύσσει το Ισραήλ, το οποίο περιλαμβάνει τα Arrow 2 , Arrow 3 , Iron Beam , Barak 8 και David Sling .

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, εκτός από την επίγεια ανάπτυξη, το σύστημα Iron Dome θα αναπτυχθεί στο μέλλον στη θάλασσα, σε κορβέτες 6-κατηγορίας Sa’ar , όπου θα προστατεύουν τις πλατφόρμες αερίου εκτός θαλάσσης σε συνδυασμό με το πυραυλικό σύστημα Barak 8 του Ισραήλ.

Σύστημα I-Dome 

Το σύστημα I-Dome είναι “ένα σε όλα” (all-in-one) IRON DOME.

Στο σύστημα I-Dome, η Μονάδα Έλεγχου Διαχείρισης Μάχης, το Ραντάρ Ανίχνευσης και Παρακολούθησης και η Μονάδα Εκτόξευσης Πυραύλων, βρίσκονται σε ένα όχημα.

Η ενεργοποίηση του “Σιδερένιου Θόλου”

Δείτε 2 χαρακτηριστικά βίντεο, από τον Σιδερένιο Θόλο που καλύπτει το Ισραήλ.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ