Σάββατο 18/05/2024

Tουρκία: Άρχισε να παραλαμβάνει αμφίβια οχήματα επίθεσης Zaha

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Η Τουρκία άρχισε να παραλαμβάνει τα πρώτα εγχώρια αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα επίθεσης Zaha.

Αυτό ανακοίνωσε το Σάββατο 25 Μαρτίου ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ.

“Ξεκινήσαμε τις παραδόσεις του τεθωρακισμένου αμφίβιου επιθετικού οχήματος Zaha, το οποίο θα προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα στους πεζοναύτες μας στο πεδίο, στο Πολεμικό Ναυτικό. Είμαστε μία από τις δύο χώρες στον κόσμο με αυτή την ικανότητα, με προστασία από νάρκες και θωράκιση, ισχύ πυρός και δυνατότητες κινητικότητας. Καλή επιτυχία στο Zaha στο Ναυτικό μας!”, έγραψε στα social media.

Το πρόγραμμα Zaha

Το τεθωρακισμένο αμφίβιο επιθετικό όχημα ZAHA σχεδιάστηκε από την τουρκική εταιρεία FNSS λαμβάνοντας υπόψη τις επιχειρησιακές ανάγκες και την αποστολή της Διοίκησης του Σώματος Πεζοναυτών. Το όνομα ZAHA είναι το αρκτικόλεξο του Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (Τεθωρακισμένο Αμφίβιο Όχημα Επίθεσης).

Τεθωρακισμένο αμφίβιο όχημα μεταφοράς προσωπικού Zaha. Εικόνα: FNSS
Τεθωρακισμένο αμφίβιο όχημα μεταφοράς προσωπικού Zaha. Εικόνα: FNSS

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάρτιο 2017 όταν FNSS και Οργανισμός Αμυντικής Βιομηχανίας υπέγραψαν σύμβαση για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή των πρώτων 27 οχημάτων. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα κατασκευαστούν 23 αμφίβια οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 2 αμφίβια οχήματα διοίκησης και 2 αμφίβια οχήματα περισυλλογής.

Η FNSS παρουσίασε επίσημα το Τεθωρακισμένο Αμφίβιο Όχημα Επίθεσης τον Μάιο του 2019 στην έκθεση αμυντικής βιομηχανίας της Κωνσταντινούπολης IDEF 2019.

Οι δοκιμές πιστοποίησης του αμφίβιου τεθωρακισμένου οχήματος ξεκίνησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και συνεχίστηκαν το 2022. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.

Στην έκδοση του τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού το βάρος μάχης είναι 30 τόνοι και μπορεί να φιλοξενήσει 3 μέλη πληρώματος και 21 πεζοναύτες. Ο οπλισμός του οχήματος θα περιλαμβάνει πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και βομβιδοβόλο των 40 χιλιοστών. Η μέγιστη ταχύτητα σε έδαφος είναι 70 χλμ/ώρα και σε νερό 7 κόμβοι (13 χλμ/ώρα).

Το Τεθωρακισμένο Αμφίβιο Όχημα Επίθεσης αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για τις αμφίβιες επιχειρήσεις του TCG Anatolia, της νέας ναυαρχίδας της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ