Κυριακή 19/05/2024

Τουρκία: Μηνύματα με απελάσεις Ελλήνων, Μονή της Χώρας, Θαλασσόλυκος κ.α. πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 13/5/24

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Αρκετά τα μηνύματα της Τουρκίας πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία στις 13 Μαΐου 2024 και θα έχει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία συνεχίζει τις απελάσεις Ελλήνων Ποντιακής καταγωγής οι οποίοι σημειώνεται ότι έχουν επισκεφθεί δεκάδες φορές περιοχές του Πόντου στο παρελθόν. Την ίδια ώρα η Ελλάδα έτρεξε να διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε Τούρκοι να μπορούν να εκδώσουν βίζα εξπρές για 10 ελληνικά νησιά (Χίος, Κω, Λέσβος, Ρόδος, Σάμος, Λέρος, Λήμνος, Κάλυμνος, Καστελόριζο και Σύμη). Η ταχεία χορήγηση θεώρησης εισόδου (visa express) για τους Τούρκους είναι διάρκειας 7 ημερών, κοστίζει 60 ευρώ και μπορεί να εκδοθεί οποιαδήποτε στιγμή μέσα στον χρόνο.

Η “Γαλάζια Πατρίδα” στα σχολικά βιβλία

Η Τουρκία αποφάσισε να αλλάξει τα σχολικά βιβλία και τους χάρτες που υπάρχουν σε αυτά στα πλαίσια του νέου προγράμματος σπουδών που ονομάζεται “Μοντέλο Εκπαίδευσης του Αιώνα της Τουρκίας”.

Αντιδράσεις υπάρχουν από την τουρκική αντιπολίτευση η οποία το χαρακτηρίζει τις αλλαγές ως “εκπαιδευτικό μοντέλο του AKP” ενώ την ίδια ώρα οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν προσπαθεί να διαμορφώσει την εκπαίδευση με τις έννοιες και τις προσεγγίσεις του πολιτικού Ισλάμ. “Στην τρέχουσα μορφή του, το πρόγραμμα σπουδών δεν είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υπηρετεί το μέλλον της Τουρκίας, αλλά το ξεπερασμένο εκπαιδευτικό μανιφέστο της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο δεν εγκατέλειψε ποτέ τον στόχο της να μεγαλώσει θρησκευτικές και μοχθηρές γενιές”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Σημειώνεται ότι, το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας σε ανάρτησή του στο X, την οποία συνόδευσε με φωτογραφία στην οποία απεικονίζονται αποβατικά σκάφη, ανακοίνωσε ότι εντάσσει στα σχολικά βιβλία το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”.

Αναλυτικά η ανάρτηση αναφέρει: “Στο πρόγραμμα σπουδών τονίστηκε η σημασία της αναγκαιότητας προστασίας και υπεράσπισης των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας, η οποία περιβάλλεται από τρεις πλευρές από θάλασσες και έχει μια εσωτερική θάλασσα, και συζητήθηκε η αξία της “Γαλάζιας Πατρίδας” στη γεωπολιτική της χώρας όσον αφορά τα σύνορα της Θάλασσας των Νήσων, της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Θάλασσας του Μαρμαρά”.
Στην εικόνα αναγράφεται:
“ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΙΩΝΑ
Η κόκκινη γραμμή της Ανεξαρτησίας μας, η Γαλάζια Πατρίδα, είναι στο πρόγραμμα σπουδών”

Ανάρτηση του υπουργείου Παιδείας της Τουρκίας στο X για τα σχολικά βιβλία και την "Γαλάζια Πατρίδα"
Ανάρτηση του υπουργείου Παιδείας της Τουρκίας στο X για τα σχολικά βιβλία και την “Γαλάζια Πατρίδα”

Στα σχολικά βιβλία θα καταγράφεται επίσης λίστα ανάγνωσης βιβλίων με θέματα όπως το Κυπριακό, το “αβάσιμο των διεκδικήσεων” του Πόντου και των Αρμενίων.

Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε Τζαμί

Με Προεδρικό Διάταγμα της 21ης Αυγούστου 2020 αποφασίστηκε το Μουσείο Καριγιέ (Μονή της Χώρας) να μετατραπεί σε Τζαμί. Στις 6 Μαΐου 2024, την επομένη της Κυριακής του Ορθόδοξου Πάσχα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως τέμενος και πραγματοποιήθηκε η πρώτη προσευχή.

Προεδρικό Διάταγμα της 21ης Αυγούστου 2020 για τη Μονή της Χώρας (Μουσείο Καριγιέ)
Προεδρικό Διάταγμα της 21ης Αυγούστου 2020 για τη Μονή της Χώρας (Μουσείο Καριγιέ)

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα καλυφθούν με πανιά οι ανεκτίμητης αξίας τοιχογραφίες παρά μόνο αυτές που βρίσκονται στο χώρο προσευχής.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι “η απόφαση των Τουρκικών Αρχών για την έναρξη της λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους συνιστά πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ανήκοντος στην ανθρωπότητα.”

“Η διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα μνημείων και η τήρηση των διεθνών προτύπων προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σαφή διεθνή υποχρέωση που δεσμεύει όλα τα κράτη”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Αεροναυτική Άσκηση “Θαλασσόλυκος 2024”

Στις 7 Μαΐου 2024 ξεκίνησε η δεύτερη φάση της Αεροναυτικής Άσκησης της Τουρκίας με την ονομασία “Θαλασσόλυκος 2024” (DENIZKURDU-II/2024). Υπενθυμίζεται ότι, το 2023 η άσκηση δεν είχε πραγματοποιηθεί.

Στη δεύτερη φάση της “Θαλασσόλυκος 2024”, η οποία θα θα διεξαχθεί από 7 έως 18 Μαΐου 2024, θα συμμετέχουν 100 πλοία επιφανείας, 8 υποβρύχια, 39 αεροσκάφη, 16 ελικόπτερα, 28 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 7 μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα, και συνολικά 15.000 άνδρες. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά “καμικάζι” μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας ALBATROS IDA (Insansız Deniz Aracı) και το μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας MARLIN SIDA (Silahlı Insansız Deniz Aracı).

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός όσο θα ασκούνται οι Τούρκοι σε αποβατικές επιχειρήσεις κατά την άσκηση Θαλασσόλυκος 2024 θα συναντιέται με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Μάλλον η Τουρκία θεωρεί τόσα κάνει σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας που υπογράφθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023…

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ