Τετάρτη 24/04/2024

Μήνυμα Εκπομπής Κυψέλης και Πληροφοριακές Επιχειρήσεις

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Στον άρθρο θα δούμε τι είναι Μήνυμα Εκπομπής Κυψέλης, Πληροφοριακές Επιχειρήσεις και πως μπορούν να συνδυαστούν αυτά τα δύο.

Μήνυμα Εκπομπής Κυψέλης

Το μήνυμα Εκπομπής Κυψέλης (Cell Broadcast – CB) είναι μια μέθοδος με την οποία τα μηνύματα κειμένου SMS αποστέλλονται ταυτόχρονα σε πολλές συσκευές τηλεφώνου μέσα σε μια καθορισμένη περιοχή.

Το κείμενο εκπομπής κυψέλης, είναι σχεδόν πανομοιότυπο με ένα κοινό μήνυμα SMS. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στην εφαρμογή της, η οποία από τεχνική άποψη είναι πολύ πιο πρακτική. Το SMS χρησιμοποιεί μια σύνδεση από σημείο σε σημείο, ενώ η μετάδοση κυψέλης λειτουργεί με βάση ένα προς πολλά.

Αυτό σημαίνει ότι ένα μόνο μήνυμα μέσω εκπομπής κυψέλης, μπορεί να φθάσει σε εκατομμύρια συσκευές μέσα σε μια δεδομένη περιοχή σε μια στιγμή, με την προϋπόθεση ότι όλοι αυτοί οι αριθμοί είναι συνδεδεμένοι στο ίδιο δίκτυο στη θέση προορισμού. Η μετάδοση κυψέλης είναι η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων με βάση την τοποθεσία.

Όσοι έχουν έξυπνο κινητό (smartphone) λαμβάνουν γραπτό προειδοποιητικό μήνυμα (μήνυμα Εκπομπής Κυψέλης (Cell Broadcast CB), που θα εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου και συνοδεύεται από χαρακτηριστικό ήχο (διαφορετικού από κάθε άλλο ήχο ειδοποίησης της συσκευής).

Οι διαφορές SMS και Μήνυμα Εκπομπής Κυψέλης

Μετάδοση: Το SMS χρησιμοποιεί ένα σύστημα από σημείο σε σημείο για τη μετάδοση μηνυμάτων, ενώ η κυψέλη χρησιμοποιεί σημεία από σημείο σε σημείο ή σημείο-προς-περιοχή.

Εξάρτηση αριθμού του κινητού: Το SMS απαιτεί προηγούμενη γνώση συγκεκριμένων τηλεφωνικών αριθμών προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα, ενώ η εκπομπή κυψέλης είναι ανεξάρτητη από αυτή την άποψη και δεν απαιτεί γνώση τηλεφωνικών αριθμών.

Στόχευση βάσει τοποθεσίας: Το SMS δεν υποστηρίζει στόχευση βάσει τοποθεσίας, καθώς μπορεί να στείλει μηνύματα μόνο σε προ-καταχωρημένους αριθμούς. Η μετάδοση κυψέλης στοχεύει σε όλα τα κινητά τηλέφωνα σε συγκεκριμένη γεωγραφική τοποθέτηση, υπό την προϋπόθεση ότι οι αριθμοί της κυψέλης, είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της περιοχής.

Υπάρχουν και άλλες διαφορές, όπως η δυνατότητα επιβεβαίωσης της παράδοσης μηνυμάτων SMS, η οποία δεν είναι διαθέσιμη για εκπομπές κυψέλης.

Πληροφοριακές Επιχειρήσεις

Σύμφωνα με το Λεξικό Στρατιωτικών και Συναφών Όρων (Joint Publication 1-02, Dictionary of Military and Associated Terms) και το εγχειρίδιο Πληροφοριακές Επιχειρήσεις (Joint Publication 3-13, Information Operations), μπορούμε να πούμε ότι ο ορισμός για τις Πληροφοριακές Επιχειρήσεις είναι:

Η ολοκληρωμένη χρήση, κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, ικανοτήτων που σχετίζονται με πληροφορίες από άλλες εξειδικευμένες υποστηρικτικές δυνατότητες που στοχεύουν στο να επηρεάσουν, να διαταράξουν, να διαφθείρουν ή να σφετεριστούν τη λήψη αποφάσεων των αντιπάλων και των πιθανών αντιπάλων, προστατεύοντας παράλληλα τις αντίστοιχες φίλιες δυνάμεις.

Οι Πληροφοριακές Επιχειρήσεις περιλαμβάνουν τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο (Electronic Warfare EW), τις Επιχειρήσεις σε Δίκτυα Υπολογιστών (Electronic Warfare EW), τις Ψυχολογικές Επιχειρήσεις (Psychological Operations PSYOP), την Στρατιωτική Εξαπάτηση (Military Deception MILDEC) και την Ασφάλεια των Επιχειρήσεων (Operation Security OPSEC) και αποτελούν κομμάτι των Επιχειρήσεων Επιρροής που δύναται να διεξάγει ένα Κράτος.

Οι Ψυχολογικές Επιχειρήσεις στοχεύουν στην αλλαγή συμπεριφοράς, με βασική επιδίωξη να πείσουν το εκάστοτε ακροατήριο-στόχο να συμπεριφέρεται με τον επιθυμητό τρόπο. Συγκεκριμένα στοχεύουν στην κάμψη τη θέλησης των ακροατηρίων – στόχων να διεξάγουν ή συνεχίσουν μια ενέργεια που στρέφεται εναντίον του Κράτους που τις διεξάγει.

Επιχείρηση Επιρροής με Μήνυμα Εκπομπής Κυψέλης

Πρόσφατα στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας συγκεντρώθηκε πλήθος το οποίο επιχείρησε να εισέλθει παράνομα στην Πολωνία. Ίδιας μορφής εισβολή, με διάσπαση των συνόρων, επιχειρήθηκε το 2020 και στην Ελλάδα με υποκίνηση του πλήθους από την Τουρκία.

Η Πολωνία απέστειλε Μήνυμα Εκπομπής Κυψέλης στα κινητά τηλέφωνα (smartphone) όσων βρισκόταν στη συγκεκριμένη περιοχή τη δεδομένη χρονική στιγμή και επιχειρούσαν να εισέλθουν παράνομα, με σκοπό να τους αποτρέψει.

Το μήνυμα έγραφε:

“Τα Πολωνικά σύνορα είναι ασφαλισμένα. Οι αρχές της Λευκορωσίας σου είπαν ψέματα. Γύρνα πίσω στο Μινσκ! Μην παίρνεις κανένα χάπι από τους Λευκορώσους στρατιώτες.” (σσ υπήρχαν πληροφορίες ότι στρατιώτες έδιναν χάπια μεθαδόνης)

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ