Σάββατο 27/04/2024

Ερντογάν – Πούτιν: Ίδρυση κέντρου φυσικού αερίου στην Τουρκία

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, ιδιαίτερα η ενέργεια, και περιφερειακά ζητήματα, όπως ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και η Συρία.

Ο Πούτιν και ο Ερντογάν σημείωσαν την πρωταρχική σημασία κοινών έργων όπως η δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Κέντρο φυσικού αερίου στην Τουρκία

Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ανακοίνωσε σχέδια για την ταχεία ολοκλήρωση της προετοιμασίας από την Άγκυρα ενός οδικού χάρτη για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου.

Σημείωσε επίσης ότι “στο πλαίσιο της δημιουργίας κέντρου φυσικού αερίου έχουν ενισχυθεί οι σχετικές υποδομές και οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται”.

Στόχος είναι να ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης και να ληφθούν συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίηση του κέντρου φυσικού αερίου στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό, ανέφερε η Τουρκική Προεδρεία στην ανακοίνωσή της.

Ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν. 5 Ιανουαρίου 2023
Ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν. 5 Ιανουαρίου 2023

Πούτιν και Ερντογάν, μεταξύ άλλων, εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνέχιση των επαφών για τη Συρία σε τριμερή μορφή θα βοηθήσει στην επίλυση της κατάστασης στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο 2023, ο Ερντογάν είχε προτείνει στον Πούτιν μια τριμερή συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο. Πριν από αυτή τη συνάντηση, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, θα πρέπει να προηγηθούν διαπραγματεύσεις σε επίπεδο εκπροσώπων των ειδικών υπηρεσιών, των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των επικεφαλής των υπηρεσιών Άμυνας των τριών χωρών πραγματοποιήθηκαν στις 28 Δεκεμβρίου στη Μόσχα. Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ενδέχεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2023.

Τουρκία - Ρωσία: Γεωπολιτική - Διεθνείς σχέσεις
Τουρκία – Ρωσία: Γεωπολιτική – Διεθνείς σχέσεις

ΗΠΑ: Δεν είναι ώρα για εξομάλυνση των σχέσεων

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, στις 3 Ιανουαρίου, κατήγγειλε τα τελευταία βήματα της Τουρκίας για ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων με τη Συρία, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα “αποκαταστήσει τον βάναυσο δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ”.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, υπενθύμισε το φρικτό ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του καθεστώτος Άσαντ και προέτρεψε την Τουρκία να επανεξετάσει προσεκτικά τις σχέσεις με τη Συρία.

“Καλούμε τα κράτη να εξετάσουν προσεκτικά το φρικτό ιστορικό του καθεστώτος Άσαντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα τα τελευταία 12 χρόνια, καθώς συνεχίζει να επιφέρει φρικαλεότητες στον συριακό λαό και να αρνείται την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές”, δήλωσε ο Νεντ Πράις, στην ενημέρωση Τύπου.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ