Δευτέρα 29/04/2024

Τιερί Μπρετόν: Ενδείξεις ότι το X χρησιμοποιείται για παραπληροφόρηση σχετικά με την επίθεση της Χαμάς

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ο Τιερί Μπρετόν έστειλε επιστολή στον Έλον Μασκ και τον προειδοποιεί για παραπληροφόρηση στο Χ μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν έχει εκδώσει προειδοποίηση στον Έλον Μασκ σχετικά με παραπληροφόρηση για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ψεύτικων ειδήσεων και των “παλαιών εικόνων” στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.

Η επιστολή έρχεται λιγότερο από δύο μήνες αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι σαρωτικοί νόμοι που ρυθμίζουν το περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εμφανίζονται στην ΕΕ βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA). Εάν ο Έλον Μασκ, ο ιδιοκτήτης του X, δεν συμμορφωθεί, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμο 6% των εσόδων του από το X ή ολική απαγορεύση στην ΕΕ.

Ο Τιερί Μπρετόν έγραψε στο X ότι “μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, έχουμε ενδείξεις ότι το X/Twitter χρησιμοποιείται για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης στην ΕΕ.”

Ο Έλον Μασκ του απάντησε ότι “η πολιτική μας είναι ότι όλα είναι ανοιχτού κώδικα και διαφανή, μια προσέγγιση που ξέρω ότι υποστηρίζει η ΕΕ. Παρακαλώ αναφέρετε τις παραβιάσεις στις οποίες αναφέρεστε στο Χ, ώστε να τις δει το κοινό.”

Ο Τιερί Μπρετόν του απάντησε: “γνωρίζετε καλά τις αναφορές των χρηστών σας -και των αρχών- για ψεύτικο περιεχόμενο και εξύμνηση της βίας. Στο χέρι σας είναι να αποδείξετε ότι ακολουθείτε την ομιλία. Η ομάδα μου παραμένει στη διάθεσή σας για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με το DSA, την οποία η ΕΕ θα συνεχίσει να επιβάλλει αυστηρά.”

Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA: Digital Services Act) είναι κανονισμός για την προστασία του ψηφιακού χώρου από τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των χρηστών.

Αναλυτικά η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον ιδιοκτήτη του X, Έλον Μασκ:

“Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του Ισραήλ, έχουμε ενδείξεις ότι η πλατφόρμα σας χρησιμοποιείται για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης στην ΕΕ.

Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες ορίζει πολύ ακριβείς υποχρεώσεις σχετικά με τον μετριασμό περιεχομένου.

Πρώτον, πρέπει να είστε πολύ διαφανείς και σαφείς σχετικά με το περιεχόμενο που επιτρέπεται σύμφωνα με τους όρους σας και να επιβάλλετε με συνέπεια και επιμέλεια τις δικές σας πολιτικές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για βίαιο και τρομοκρατικό περιεχόμενο που φαίνεται να κυκλοφορεί στην πλατφόρμα σας. Οι τελευταίες αλλαγές σας στις πολιτικές δημοσίου συμφέροντος που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας άφησαν πολλούς Ευρωπαίους χρήστες αβέβαιους.

Δεύτερον, όταν λαμβάνετε ειδοποιήσεις για παράνομο περιεχόμενο στην ΕΕ, πρέπει να είστε έγκαιροι, επιμελείς και αντικειμενικοί στην ανάληψη δράσης και στην κατάργηση του σχετικού περιεχομένου όταν αυτό δικαιολογείται. Έχουμε από εξειδικευμένες πηγές, αναφορές για δυνητικά παράνομο περιεχόμενο που κυκλοφορεί στην υπηρεσία σας παρά τις σημαίες από τις αρμόδιες αρχές.

Τρίτον, πρέπει να έχετε θεσπίσει αναλογικά και αποτελεσματικά μέτρα μετριασμού για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια και τον πολιτικό λόγο που απορρέουν από την παραπληροφόρηση. Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αναφέρουν ευρέως περιπτώσεις ψεύτικων και παραποιημένων εικόνων και γεγονότων που κυκλοφορούν στην πλατφόρμα σας στην ΕΕ, όπως παλιές εικόνες από άσχετες ένοπλες συγκρούσεις ή στρατιωτικά πλάνα που προέρχονται στην πραγματικότητα από βιντεοπαιχνίδια. Αυτό φαίνεται να είναι προδήλως ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες.

Ως εκ τούτου, σας καλώ να βεβαιωθείτε επειγόντως ότι τα συστήματά σας είναι αποτελεσματικά και να αναφέρετε τα μέτρα κρίσης που ελήφθησαν στην ομάδα μου.

Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα, αναμένω επίσης από εσάς να έρθετε σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου και την Europol και να διασφαλίσετε ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στα αιτήματά τους.

Επιπλέον, σε μια σειρά από άλλα θέματα συμμόρφωσης με το DSA που αξίζουν άμεσης προσοχής, η ομάδα μου θα δώσει συνέχεια σε ένα συγκεκριμένο αίτημα.

Σας προτρέπω να διασφαλίσετε μια άμεση, ακριβή και πλήρη απάντηση σε αυτό το αίτημα εντός των επόμενων 24 ωρών. Θα συμπεριλάβουμε την απάντησή σας στο αρχείο αξιολόγησής μας σχετικά με τη συμμόρφωσή σας με το DSA. Υπενθυμίζω ότι μετά την έναρξη πιθανής έρευνας και τη διαπίστωση μη συμμόρφωσης, μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις.”

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ