Παρασκευή 26/04/2024

Πρόγραμμα ΘΩΡΑΞ – THORAX για την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Το Πρόγραμμα ΘΩΡΑΞ – Project THORAX αφορά στη δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου (integrated) Συστήματος νέας γενιάς λήψης αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο (Real-Time Based Decision Support System) για τις ανάγκες της Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Μνημόνιο Συνεργασίας για το Πρόγραμμα ΘΩΡΑΞ – THORAX

Το Μνημόνιο Συνεργασίας για το πρόγραμμα/σύστημα “ΘΩΡΑΞ – THORAX” υπεγράφη στις 2 Οκτωβρίου 2020, μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Υπογραφή του Μνημόνιου Συνεργασίας για το Πρόγραμμα ΘΩΡΑΞ-THORAX, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, παρουσία του Υφυπουργού, Βουλευτή Κορινθίας, Χρίστου Δήμα, του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Αθανάσιου Κυριαζή και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνη Οικονόμου.
Υπογραφή του Μνημόνιου Συνεργασίας για το Πρόγραμμα ΘΩΡΑΞ-THORAX, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, παρουσία του Υφυπουργού, Βουλευτή Κορινθίας, Χρίστου Δήμα, του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Αθανάσιου Κυριαζή και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνη Οικονόμου.

Η ανάπτυξη θα υλοποιηθεί από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας ανέφερε στις 1 Φεβρουαρίου 2021, ότι θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας και με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφοριών “ΘΩΡΑΞ” θα αποτελέσει μια «ομπρέλα» προστασίας, συνδυάζοντας κάθε είδους πληροφορία και θα συμβάλλει στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

Με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα “ΘΩΡΑΞ” θα επιτυγχάνεται η λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο. Στόχος είναι η ταχεία και άμεση λήψη απόφασης σε κυβερνητικό επίπεδο με δυνατότητα ευέλικτης αναπροσαρμογής στις αναφυόμενες καταστάσεις.

Η επίγνωση της καταστάσεως της χώρας σε πραγματικό χρόνο, ανά πάσα στιγμή και ο αποτελεσματικότερος συντονισμός και συγχρονισμός των δυνάμεων ή των μέσων που επιχειρούν σε διαφορετικές περιοχές της Ελληνικής επικράτειας σε διακλαδικό και διυπουργικό επίπεδο αποτελεί μία αδήριτη ανάγκη και μία τεράστια τεχνολογική πρόκληση.

Είναι γνωστό ότι η αντιμετώπιση κρίσιμων φαινομένων στην χώρα μας, όπως πχ. Πλημμυρικά φαινόμενα, πολλαπλές πυρκαγιές, έρευνα και διάσωση ναυαγών ή σκαφών, υπερπτήσεις αεροσκαφών και UAV αγνώστου ταυτότητας, κίνηση πλοίων αγνώστου ταυτότητας, παράνομη αλιεία, μόλυνση, παράνομη μετανάστευση, ασφάλεια συνόρων, σεισμοί κ.α,. απαιτούν μεγάλη προσπάθεια αλλά και ανθρώπινο δυναμικό και υλικούς πόρους. Στο ευαίσθητο γεωπολιτικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο. Το σύστημα “ΘΩΡΑΞ” προορίζεται να συγκεντρώνει καινοτομίες σχετικά με την μείωση του κόστους των ανθρώπινων υπηρεσιών στο ελάχιστο και την διασφάλιση των πόρων του κράτους.

Το Πρόγραμμα ΘΩΡΑΞ – THORAX μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Για την ανάπτυξη του προγράμματος “ΘΩΡΑΞ” θα διαθέτουν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αναμένεται να συνεργαστούν πολλές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογικής στάθμης και Ερευνητικά Κέντρα για να προσφέρουν μία ολοκληρωμένη, αξιόπιστη και επιστημονική λύση.

Με Πρόγραμμα ΘΩΡΑΞ θα συνδεθεί η εγχώρια παραγόμενη έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογία με τους πυλώνες της Εθνικής Άμυνας, Ασφάλειας και της Πολιτικής Προστασίας.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ