Κυριακή 28/04/2024

Ισπανία: ΜΜΕ κατέθεσαν μήνυση κατά της Meta για τα προσωπικά δεδομένα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Η Meta, μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, αντιμετωπίζει μήνυση 550 εκατομμυρίων ευρώ από ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

ΜΜΕ της Ισπανίας κατέθεσαν μήνυση κατά της μητρικής εταιρείας του Facebook, Meta, κατηγορώντας την για αθέμιτο ανταγωνισμό στη διαδικτυακή διαφήμιση, επικαλούμενα ότι αγνόησε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Πληροφοριακών Μέσων (AMI: Asociación de Medios de Información) η οποία εκπροσωπεί 83 ισπανικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η Prisa η οποία εκδίδει την κύρια εφημερίδα της Ισπανίας El Pais, αναφέρει ότι έχει καταθέσει αγωγή 550 εκατομμυρίων ευρώ κατά της εταιρείας του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Η Ένωση κατηγορεί την Meta για “για τη συστηματική και μαζική μη συμμόρφωσή της με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την προστασία δεδομένων κατά την περίοδο από τις 25 Μαΐου 2018 έως τις 31 Ιουλίου 2023, και αυτό με την επιφύλαξη της πιθανής παράτασης της αγωγής λόγω της εμμονής της Meta στη μη συμμόρφωσή της, όπως προκύπτει από την απαίτηση που διατυπώθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2023 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων.”

Η ισπανική ένωση ΜΜΕ αναφέρει επίσης ότι, η Meta έχει επανειλημμένα αποτύχει να συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία για την προστασία δεδομένων, αγνοώντας τη ρυθμιστική απαίτηση σύμφωνα με την οποία οι πολίτες πρέπει να συναινούν στη χρήση των δεδομένων τους για διαφημιστικό προφίλ.”

Στην αγωγή τους, τα ισπανικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι “η συμπεριφορά της Meta σημαίνει ότι το 100% των εσόδων της προέρχονται από την πώληση τμηματοποιημένης διαφήμισης που έχει αποκτηθεί παράνομα. Η συστηματική και μαζική χρήση προσωπικών δεδομένων των χρηστών πλατφορμών Meta, που παρακολουθούνται χωρίς τη συγκατάθεσή τους σε όλη την ψηφιακή περιήγησή τους, θα επέτρεπε στην αμερικανική εταιρεία να προσφέρει την πώληση διαφημιστικού χώρου στην αγορά με βάση ένα παράνομα αποκτηθέν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.”

Οι πλατφόρμες Facebook και Instagram της Meta χρησιμοποιούν εδώ και καιρό τη συμπεριφορική διαφήμιση (behavioral advertising) για να βγάλουν χρήματα. Η πρακτική περιλαμβάνει την παρακολούθηση μεμονωμένων διαδικτυακών συμπεριφορών, όπως οι συνήθειες περιήγησης στον ιστό, τα κλικ του ποντικιού και η χρήση εφαρμογών, και στη συνέχεια η χρήση αυτών των δεδομένων για τη δημιουργία προφίλ για τη στόχευση διαφημίσεων στους χρήστες.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ότι η εταιρεία δεν μπορεί να αναγκάσει τους χρήστες της Ένωσης να συμφωνήσουν σε εξατομικευμένες διαφημίσεις, λέγοντας ότι οι χρήστες πρέπει να δίνουν ελεύθερα τη συγκατάθεσή τους. Η Meta απάντησε προσφέροντας εκδόσεις του Facebook και του Instagram χωρίς διαφημίσεις για Ευρωπαίους χρήστες έναντι μηνιαίας χρέωσης.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ