Σάββατο 18/05/2024

ΕΕ: Απαγόρευση παραπλανητικών διαφημίσεων για τις συσκευές

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Τέλος στις παραπλανητικές διαφημίσεις των εταιρειών που παράγουν συσκευές θέλει να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέταξε νέα νομοθεσία με στόχο να προσφέρει καλύτερη επισήμανση των προϊόντων στην ΕΕ και να περιορίσει τα παραπλανητικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς και τους περιορισμούς επισκευασιμότητας.

Η οδηγία θα στοχεύει στη χρήση αβάσιμων περιβαλλοντικών ισχυρισμών στις συσκευασίες και σε διαφημίσεις όπως “κλιματικά ουδέτερες” και «φιλικές προς το περιβάλλον” από κατασκευαστές, εάν αυτοί δεν υποστηρίζονται από λεπτομερή στοιχεία. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης σαφή σήμανση για το κόστος των επισκευών προϊόντων και τυχόν περιορισμούς επισκευής από τους κατασκευαστές.

Με 544 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 17 αποχές, η Ολομέλεια ενέκρινε την πρόταση νέας οδηγίας για την ενδυνάμωση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση. Κύριος στόχος του είναι να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν επιλογές φιλικές προς το περιβάλλον και να ενθαρρύνει τις εταιρείες να τους προσφέρουν πιο ανθεκτικά και βιώσιμα προϊόντα.

Αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου και των κρατών μελών σχετικά με το τελικό περιεχόμενο και τη διατύπωση της οδηγίας μπορούν να ξεκινήσουν σύντομα.

Απαγόρευση παραπλανητικών διαφημίσεων και γενικών περιβαλλοντικών ισχυρισμών

Η εγκεκριμένη διαπραγματευτική εντολή του Κοινοβουλίου προβλέπει την απαγόρευση της χρήσης γενικών περιβαλλοντικών ισχυρισμών όπως “φιλικό προς το περιβάλλον”, “κλιματικά ουδέτερο” ή “οικολογικό” εάν αυτοί δεν συνοδεύονται από λεπτομερή στοιχεία. Στοχεύει επίσης στην απαγόρευση περιβαλλοντικών ισχυρισμών που βασίζονται αποκλειστικά σε συστήματα αντιστάθμισης άνθρακα. Θα απαγορεύεται επίσης άλλες παραπλανητικές πρακτικές, όπως ισχυρισμοί ότι τα παραπάνω ισχύουν για ολόκληρο το προϊόν, εάν ο ισχυρισμός ισχύει μόνο για ένα μέρος του, ή ότι ένα προϊόν θα διαρκέσει για ορισμένο χρονικό διάστημα ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ορισμένο επίπεδο έντασης, εάν αυτό δεν είναι αλήθεια, .

Καταπολέμηση της πρόωρης απαξίωσης

Για να διαρκέσουν περισσότερο τα προϊόντα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να απαγορεύσει την εισαγωγή χαρακτηριστικών σχεδιασμού που περιορίζουν τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος ή οδηγούν σε πρόωρη δυσλειτουργία των προϊόντων. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στους παραγωγούς να περιορίζουν τη λειτουργικότητα ενός προϊόντος όταν αυτό χρησιμοποιείται με αναλώσιμα, ανταλλακτικά ή αξεσουάρ (για παράδειγμα φορτιστές ή δοχεία μελάνης) που κατασκευάζονται από άλλες εταιρείες.

Προκειμένου να βοηθηθούν οι άνθρωποι να επιλέξουν πιο διαρκή και επισκευάσιμα αγαθά, οι αγοραστές θα πρέπει να ενημερώνονται για τυχόν περιορισμούς επισκευής πριν προβούν σε μια αγορά. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές προτείνουν μια νέα ετικέτα εγγύησης που να αναφέρει όχι μόνο τη διάρκεια της νομικά απαιτούμενης εγγύησης αλλά και τη διάρκεια οποιασδήποτε πιθανής επέκτασης εγγύησης που προσφέρουν οι παραγωγοί. Αυτό θα βοηθούσε στην ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων και θα παρακινούσε τις εταιρείες να επικεντρωθούν περισσότερο στην ανθεκτικότητα.

Μετά την ψηφοφορία, η εισηγήτρια Biljana Borzan δήλωσε: “Ο κλάδος δεν θα επωφελείται πλέον από την παραγωγή καταναλωτικών αγαθών που σπάνε μόλις λήξει η περίοδος εγγύησης. Θα πρέπει να παρέχονται στους καταναλωτές πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές και το κόστος των επισκευών με σαφή τρόπο. Οι ετικέτες των προϊόντων θα ενημερώνουν τους πολίτες ποια προϊόντα είναι εγγυημένα ότι θα διαρκέσουν περισσότερο… Η ζούγκλα των ψευδών περιβαλλοντικών ισχυρισμών θα τελειώσει καθώς θα επιτρέπονται μόνο πιστοποιημένοι και τεκμηριωμένοι οικολογικοί ισχυρισμοί”.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ