Παρασκευή 03/05/2024

Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ: Η αποστολή και ο Έλληνας Διοικητής που όρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Η αποστολή και ο Έλληνας Διοικητής της Επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ (και όχι ΑΣΠΙΔΑ) που όρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την 583/2024 Απόφαση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας – ΚΕΠΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Document 32024D0583), στρατηγικός στόχος της EUNAVFOR ASPIDES (Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη ΑΣΠΙΔΕΣ και όχι ΑΣΠΙΔΑ) είναι να διασφαλίσει τη ναυτική παρουσία της Ένωσης στο θέατρο επιχειρήσεων με στόχο να διασφαλίσει την ελευθερία ναυσιπλοΐας για σκάφη, σε στενή συνεργασία με ομοϊδεάτες παρόχους ασφάλειας στη θάλασσα.

Το θέατρο επιχειρήσεων περιλαμβάνει τα Στενά του Baab al-Mandab και τα Στενά του Ορμούζ, καθώς και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο. Τα λεπτομερή του όρια, κάθε υποτομέας και τομέας ενδιαφέροντος καθορίζονται στα σχετικά έγγραφα σχεδιασμού που εγκρίνει το Συμβούλιο.

Για τον σκοπό αυτό, η EUNAVFOR ASPIDES, στο πλαίσιο των μέσων και των δυνατοτήτων της:
α. συνοδεύει σκάφη εντός του θεάτρου επιχειρήσεων·
β. διασφαλίζει επίγνωση της κατάστασης στη θάλασσα εντός του θεάτρου επιχειρήσεων·
γ. προστατεύει σκάφη από πολυτομεακές επιθέσεις στη θάλασσα, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένων των αρχών της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας, σε υποπεριοχή του θεάτρου επιχειρήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη ΑΣΠΙΔΕΣ συντονίζεται στενά με τη στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συμβάλει στην ασφάλεια στη θάλασσα στον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα (EUNAVFOR ATALANTA), η οποία συστάθηκε με την κοινή δράση 2008/851/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη ΑΣΠΙΔΕΣ συνεργάζεται:
α. με την επιχείρηση Prosperity Guardian, με τις Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις και με κράτη που επιθυμούν να συμβάλουν στην ασφάλεια στη θάλασσα στο θέατρο επιχειρήσεών της.
β. στενά με τον ναυτιλιακό κλάδο, ιδίως μέσω του Κέντρου Ναυτικής Ασφάλειας του Κέρατος της Αφρικής (MSCHOA).

Διοικητής στην Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ διορίστηκε ο Αρχιπλοίαρχος Βασίλειος ΓΡΥΠΑΡΗΣ και το Επιχειρησιακό Στρατηγείο θα βρίσκεται στη Λάρισα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ