18 C
Athens
Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, 2024

Διαδίκτυο: Χάκερς αποκτούν πρόσβαση στο email κλέβοντας τα Remember-Me cookies

Το FBI έχει εκδώσει μια σημαντική προειδοποίηση...

Θεσσαλονίκη: Σεισμός 5,3 ρίχτερ πριν λίγο με επίκεντρο στη Χαλκιδική

Σεισμός 5,3 ρίχτερ πριν λίγο σε Θεσσαλονίκη...

ΥΠΕΘΑ: 13 “χακί” ακίνητα προς ενοικίαση το προσεχές διάστημα

Η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων...

Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις Ενόπλων Δυνάμεων 2022

ΑρχικήΣτρατιωτικά ΝέαΣυνεδρίαση ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις Ενόπλων Δυνάμεων 2022

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι κρίσεις Ενόπλων Δυνάμεων 2022 στο ΚΥΣΕΑ – Η θητεία των Αρχηγών

Τα δεδομένα, όσον αφορά το χρόνο θητείας των Αρχηγών είναι γνωστά.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας τον Ιανουάριο του 2020 κατόπιν αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ και έχει 2 έτη θητείας ως Α/ΓΕΕΘΑ.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ τον Ιανουάριο 2020 ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού και έχει 2 έτη θητείας ως Α/ΓΕΣ.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, μετά από σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τοποθετήθηκε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού τον Ιανουάριο 2020 και έχει 2 έτη θητείας ως Α/ΓΕΝ.

Ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης ανέλαβε τα καθήκοντα τον Ιανουάριο 2019 και τον Ιανουάριο 2021 παρατάθηκε η θητεία του ως Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.


Διαβάστε επίσης: Ολοκληρώθηκαν οι Κρίσεις Αρχηγών 2022


Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις Αρχηγών 2022

Και οι 4 Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων έχουν αποδείξει την αξία τους από το 2020 έως και σήμερα, έχοντας αντιμετωπίσει, με την στήριξη των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αρκετά θέματα επιτυχώς. Χαρακτηριστικά αναφέρονται η εργαλειοποίηση του μεταστανευτικού από την Τουρκία και η προσπάθεια εισβολής στον Έβρο, η ελληνοτουρκική κρίση με την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Ουρούτς Ρεις στο Αιγαίο, η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση του Μεταναστευτικού και στην Επιχείρηση “Ελευθερία” με τα Εμβολιαστικά Κέντρα ΕΔ.

Από όσα όλα δείχνουν, ο Στρατηγός Φλώρος θα παραμείνει στη θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, καθόσον το μέγιστο της θητείας είναι τα 3+1 έτη και ο ίδιος έχει μόνο 2. Φυσικά, δύναται να αποστρατευθεί αλλά κάτι τέτοιο είναι από αδύνατο έως τρελό. Εκτίμησή μας είναι ότι θα παραμείνει και για τέταρτο χρόνο (2023-2024).

Έτσι λοιπόν το ΚΥΣΕΑ θα αποφασίσει την παράταση ή όχι της θητείας του Αντιστρατήγου Λαλούση και του Αντιναυάρχου Πετράκη οι οποίοι έχουν 2 έτη θητείας ως Αρχηγοί, ενώ η αποστρατεία του Αντιπτεράρχου Μπλιούμη είναι δεδομένη καθόσον εξαντλείται ο μέγιστος χρόνος παραμονής του στη θέση Α/ΓΕΑ (2+1).

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) θα συνεδριάσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και θα ξεκινήσουν οι κρίσεις Ενόπλων Δυνάμεων 2022.

Ο Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας, Διοικητής 1ης Στρατιάς, από την άλλη έχει λαμπρές περγαμηνές για άνοδο στο ανώτατο αξίωμα του Στρατού Ξηράς.

Νόμος 4407/2016: Η θητεία των Αρχηγών

Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι το μέγιστο 4 έτη (3+1) και των Αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ είναι μέγιστο τα 3 έτη (2+1).

Συγκεκριμένα στο Νόμο 4407/2016 (ΦΕΚ 134/Α/26-7-2016) στο Άρθρο 17 που αφορά στη θητεία των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρεται:

  1. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 11 του Ν. 2292/ 1995 (Α ́ 35), όπως ισχύει, προστίθενται τρίτο και τέταρτο εδάφια, ως εξής:

«Ο διορισμός του Α/ΓΕΕΘΑ γίνεται για χρονική διάρκεια τριών (3) ετών, που μπορεί να παραταθεί κατά ένα (1) ακόμη έτος. Ο Α/ΓΕΕΘΑ μπορεί να αποστρατευθεί για σπουδαίο λόγο και πριν από την πάροδο της ανωτέρω χρονικής διάρκειας, με απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α., κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.»

  1. Στην παρ. 2 του άρθρου 14 του Ν. 2292/1995 (Α 35), όπως αυτή ισχύει μετά την τροποποίησή της με την υποπαράγραφο β ́ της παρ. 8 του άρθρου 10 του Ν. 3527/ 2004 (Α ́ 143) και την παρ. 4 του άρθρου 13 του Ν. 3648/ 2008 (Α ́ 38) αντικαθίσταται το τρίτο εδάφιο και προστίθεται τέταρτο εδάφιο, ως εξής:

«Ο διορισμός του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου γίνεται για χρονική διάρκεια δύο (2) ετών, που μπορεί να παραταθεί κατά ένα (1) ακόμη έτος. Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου μπορεί να αποστρατευθεί για σπουδαίο λόγο και πριν από την πάροδο της ανωτέρω χρονικής διάρκειας, με απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α., κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.»

Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ)

Σε πολεμική περίοδο μετονομάζεται σε Πολεμικό Συμβούλιο

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, σύμφωνα με το Νόμο 4622/2019 “Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.” (ΦΕΚ 133, τ. Α´, 7 Αυγούστου 2019), είναι αρμόδιο για τη διαμόρφωση διυπουργικών πολιτικών και τη λήψη αποφάσεων σε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια της Χώρας.

Ειδικότερα, το ΚΥΣΕΑ:

(α) Διαμορφώνει τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη την εξωτερική και αμυντική πολιτική, την πολιτική δημόσιας τάξης και πολιτικής προστασίας, την πολιτική κυβερνοασφάλειας, ενεργειακής ασφάλειας και ασφάλειας κρίσιμων εθνικών υποδομών και συντονίζει παράλληλα τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς και τους αναγκαίους πόρους για την εφαρμογή της.

(β) Αποφασίζει για θέματα που αφορούν στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και εγκρίνει τα μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα προγράμματα ανάπτυξης των αμυντικών ικανοτήτων της Xώρας, καθώς και τα μείζονα προγράμματα εκσυγχρονισμού, έρευνας, προμήθειας και παραγωγής αμυντικών μέσων και υλικού.

(γ) Προβαίνει σε έκτακτες εκτιμήσεις κρίσεων και οργανώνει το σύστημα χειρισμού κρίσεων, παρέχοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες προς κάθε αρμόδιο και εμπλεκόμενο φορέα.

(δ) Αποφασίζει την κήρυξη και άρση μέτρων και σταδίων συναγερμού για τη μερική ή γενική κινητοποίηση της Χώρας και την εφαρμογή και άρση των κανόνων εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων και αναθέτει αρμοδιότητες, σχετικά με τα παραπάνω, για την άμεση αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων ή επεισοδίων.

(ε) Εξουσιοδοτεί τον Πρωθυπουργό να εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κήρυξη και άρση γενικής ή μερικής επιστράτευσης και την κήρυξη πολέμου.

(στ) Αποφασίζει τη διάθεση εθνικών δυνάμεων στο πλαίσιο διεθνών υποχρεώσεων.

(ζ) Καθορίζει την πολιτική συμμετοχής των εμπλεκόμενων φορέων στη δοκιμή εφαρμογής των σχεδίων της Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.).

(η) Αποφασίζει, ύστερα από πρόταση των αρμοδίων Υπουργών, για την επιλογή ή την αποστρατεία του Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α. και των Αρχηγών των Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, των αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

(θ) Αποφασίζει για την αναπλήρωση αρχηγού κλάδου στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (Σ.Α.Γ.Ε.)

(ι) Τοποθετεί και μεταθέτει, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, με κύριο κριτήριο την αύξηση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Διοικητή της Στρατιάς, τον Αρχηγό του Στόλου, τον Αρχηγό της τακτικής Αεροπορίας, τον Υπαρχηγό του Γ.Ε.ΕΘ.Α. και γενικά τους Αντιστρατήγους, Αντιναυάρχους, Αντιπτεράρχους, Υποστρατήγους, Υποναυάρχους, Υποπτεράρχους σε θέση Αντιστρατήγων, Αντιναυάρχων και Αντιπτεράρχων, όταν παρίσταται ανάγκη.

(ια) Αποφασίζει για τη διατήρηση, επί τιμή, του τίτλου της θέσης τους και μετά την αποστρατεία, για τον Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α., καθώς και τους Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, τους οποίους και προάγει στον βαθμό του Στρατηγού, Ναυάρχου και Πτεράρχου αντίστοιχα.

(ιβ) Επιλέγει τον Πρόεδρο, τον Εισαγγελέα και τους Αντιπροέδρους του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον v. 2304/1995 (Α ́ 83). Η σειρά αρχαιότητας των δικαστικών λειτουργών των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχει τεθεί στην περί προαγωγής απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είναι δεσμευτική.

(ιγ) Ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Σε πολεμική περίοδο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας μετονομάζεται σε Πολεμικό Συμβούλιο.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα