Παρασκευή 26/04/2024

Tiger Meet 2022 – Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Γιατί αποκλείστηκε η Τουρκία

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, κατά την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών DV-DAY της Πολυεθνικής Αεροπορικής Άσκησης «NATO TIGER MEET 2022» αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στον αποκλεισμό της Τουρκίας από την Άσκηση.

Γιατί αποκλείστηκε η Τουρκία από την Tiger Meet 2022

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δήλωσε, σχετικά με την αποπομπή της Τουρκίας από την άσκηση Tiger Meet 2022, ότι αυτή αποφασίστηκε μετά τις 168 παραβιάσεις στις 27 Απριλίου 2022.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην DV-DAY της Tiger Meet 2022
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην DV-DAY της Tiger Meet 2022

Αναλυτικά η απάντηση του Α/ΓΕΕΘΑ στην ερώτηση δημοσιογράφου:

«Με την κατεύθυνση και την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας, η Τουρκία, οφείλω να πω, πως θα μπορούσαμε να έχουμε τουρκικά αεροσκάφη όταν συμβαίνουν αυτά που συνέβησαν.»

«Η απόφαση ελήφθη την ημέρα που είχαμε τον καταιγισμό της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Απριλίου πέταξαν πάνω από το Αιγαίο 18 τουρκικά F-16, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 168 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και 23 Παραβάσεις Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας (ΚΕΚ).

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Χρήστου Μαζανίτη από τον ΑΝΤ1 για την Tiger Meet 2022:

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αφού καλωσόρισε τους διακεκριμένους επισκέπτες και τις ξένες αποστολές στην Ελλάδα και στην Αεροπορική Βάση του Αράξου, αναφέρθηκε στην αυξανόμενη συνεργασία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με συμμάχους και εταίρους τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, τονίζοντας ότι η συνεργασία για την αντιμετώπιση ποικίλων και πολύπλοκων προκλήσεων εδραιώνει την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνέχεια, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ότι η Tiger Meet 2022 προάγει την διαλειτουργικότητα και την συνέργεια μεταξύ των συμμετεχόντων, τόνισε την συμβολή του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων στην εξέλιξη της Άσκησης, με την εκτέλεση σύνθετων διακλαδικών σεναρίων, προκεχωρημένης εκπαίδευσης σε ρεαλιστικό πλαίσιο και ποικιλία οπλικών συστημάτων να δημιουργεί ένα άκρως απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον, με σκοπό την επαύξηση της ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας των ασκουμένων.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τους διακεκριμένους προσκεκλημένους για την παρουσία τους, τις ξένες αποστολές για την ενεργή συμμετοχή τους στην Tiger Meet 2022, καθώς και το σύνολο του εμπλεκόμενου προσωπικού για την συμβολή του στην επιτυχή διεξαγωγή της Άσκησης.

Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν διελεύσεις σχηματισμών Μαχητικών Αεροσκαφών, εικονικές προσβολές κατά του Αεροδρομίου, καθώς και επίδειξη Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces – SOF). Ακολούθως περιηγήθηκαν στους χώρους των Maintenance Operation Centers (MOCs) και στον χώρο φιλοξενίας και σχεδίασης (Tiger Ops/Village) της Άσκησης, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το προσωπικό του συνόλου των αποστολών.

Την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της Tiger Meet 2022 παρακολούθησαν:

  • Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
  • Οι Α.Ε. Πρέσβεις στην Ελλάδα της Αυστρίας κ. Hermine Proppeler, του Βελγίου κ. Francoise Gustin, της Ελβετίας κ. Olaf Andreas Kjelsen, της Ολλανδίας κ. Susanna Terstal, της Πολωνίας κ. Artur Lompart, της Πορτογαλίας κ. Helena Alexandra Andrade Furtado De Paiva και της Τσεχίας κ. Jakub Karfik.
  • Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (Α/ΤΑ) Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας και ο Διοικητής Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) Υποπτέραρχος (Ι) Πέτρος Χατζήρης.
  • Ο General Stephane Mille Chief of Staff of the French Air and Space Force και ο Major General Thierry Dunpont Air Component Commander of the Belgian Air Force.
  • Εκπρόσωποι των Α.Ε. Πρέσβεων των ΗΠΑ και της Ισπανίας, των Αρχηγών Αεροπορίας της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι Ακόλουθοι Άμυνας στην Αθήνα της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, καθώς και Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ