Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – Συνελήφθησαν 3 αλλοδαποί μέλη του κυκλώματος

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Ειδικότερα, στην αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις περιοχές των Πατησίων και του Αγίου Παντελεήμονα, τις απογευματινές ώρες της 2 Νοεμβρίου 2021, κατόπιν διερεύνησης πληροφοριών, συνελλήφθησαν 3 αλλοδαποί, ηλικίας 41, 42 και 33 ετών, μέλη του κυκλώματος.

Πως δρούσε το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Σωσίες και HAWALA

Το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, αρχικά πραγματοποιούσε συμφωνίες με υποψήφιους για παράνομη προώθηση μετανάστες, σχετικά με τη χώρα στην οποία επιθυμούσαν να μεταβούν, με τις τιμές να κυμαίνονται από 4.500 έως 6.000 ευρώ.

Στη συνέχεια και αφού εξασφάλιζαν την καταβολή των χρημάτων μέσω του άτυπου συστήματος μεταφοράς χρημάτων (HAWALA), λάμβαναν φωτογραφίες του υπό προώθηση αλλοδαπού και ακολούθως αναζητούσαν ταξιδιωτικό έγγραφο, του οποίου ο νόμιμος κάτοχος προσομοιάζει με αυτόν (μέθοδος του σωσία).

Σε αντίθετη περίπτωση που δεν ήταν εφικτή η ανεύρεση εγγράφου με τη προαναφερόμενη πρακτική, το κύκλωμα κατήρτιζε «κατά παραγγελία» πλαστό έγγραφο για τον ενδιαφερόμενο, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία του.

Τέλος παρέδιδαν στους αλλοδαπούς τα αντίστοιχα αεροπορικά εισιτήρια και κάρτες επιβίβασης, όλα με τα πραγματικά στοιχεία του νομίμου κατόχου του διαβατηρίου με το οποίο τους είχαν εφοδιάσει.

Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας τους ήταν το γεγονός ότι εφοδίαζαν κατά περίπτωση τους μετανάστες με δύο ειδών διαφορετικά ταξιδιωτικά έγγραφα που έφεραν ίδια φωτογραφία αλλά διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας, τα οποία χρησιμοποιούσαν σε ανταποκρίσεις αεροδρομίων, με σκοπό να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό της διαδρομής του αλλοδαπού μέχρι τη χώρα τελικού προορισμού.

Επίσης, επιμελούνταν τη εξωτερική τους εμφάνιση, καθοδηγώντας τους να ομιλούν αγγλικά κατά την παραμονή τους στο αεροδρόμιο για να μην προκαλούν υποψίες.

Για την πλήρη αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος, διερευνώνται 6 υποθέσεις όπου φέρεται πως διοργάνωσαν την παράνομη προώθηση συνολικά 12 μεταναστών.

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Τα κατασχεθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα είναι τρίτων προσώπων και έχουν δηλωθεί ως κλεμμένα ή απολεσθέντα.
Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Τα κατασχεθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα είναι τρίτων προσώπων και έχουν δηλωθεί ως κλεμμένα ή απολεσθέντα.

Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 14 δελτία ταυτότητας Ελλάδας,
  • 17 δελτία ταυτότητα ευρωπαϊκών χωρών,
  • 9 διαβατήρια ευρωπαϊκών χωρών,
  • 2 άδειες διαμονής ευρωπαϊκών χωρών,
  • πλήθος αποδείξεων μεταφοράς χρημάτων και αεροπορικών καρτών επιβίβασης
  • 4 κινητά τηλέφωνα

Σημειώνεται ότι τα κατασχεθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα είναι τρίτων προσώπων και έχουν δηλωθεί ως κλεμμένα ή απολεσθέντα.

Σε βάρος των 3 αλλοδαπών σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας, κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, διευκόλυνση εισόδου-εξόδου από τη χώρα, πλαστογραφία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Οι 3 αλλοδαποί οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ακολουθήστε την ΑΜΥΝΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι/ες όλες τις ειδήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;