Τρίτη 16/04/2024

Σαν Σήμερα 2 Νοεμβρίου

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 2 Νοεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1912 απελευθερώνεται το Άγιον Όρος από τον Ελληνικό Στόλο και αποφεύγεται έτσι η βουλγαρική κατοχή του που θα σήμαινε τον εκσλαβισμό των δεκαεπτά ελληνικών μονών.

Το 1918 τρία από τα τέσσερα αεροσκάφη De Havilland του Η2 Σμήνους της Ναυτικής Αεροπορικής Υπηρεσίας (Ν.Α.Υ), που είχαν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Αγίου Στεφάνου με αρχηγό της αποστολής τον Πλωτάρχη Αριστείδη Μωραϊτίνη, πραγματοποιούν πτήση προς την Κωνσταντινούπολη. Για 70 περίπου λεπτά παραμένουν πάνω από την Πόλη, εκτελώντας θεαματικούς ελιγμούς, ενώ διακρίνονται ευκρινώς τα εθνικά χρώματα. Είναι ο επίλογος στη δράση της Ν.Α.Υ κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σαν σήμερα 2 Νοεμβρίου 1940:

Έξι ελληνικά P.Z.L. της 22ης Μοίρας Διώξεως συναντώνται πάνω από το Λαγκαδά με 15 ιταλικά βομβαρδιστικά και επτά καταδιωκτικά, που κατευθύνονται προς τη Θεσσαλονίκη. Ο χειριστής, Υποσμηναγός Μαρίνος Μητραλέξης, μετά την εξάντληση των πυρομαχικών του, “κρούει” με την έλικα του καταδιωκτικού του το ουραίο πηδάλιο ενός τρικινητήριου ιταλικού βομβαρδιστικού. Το Savoia Marchetti συντρίβεται στο έδαφος, με αποτέλεσμα τον θάνατο του χειριστή. Ο Μητραλέξης, πραγματοποιεί αναγκαστική προσγείωση κοντά στο καταρριφθέν αεροσκάφος και συλλαμβάνει αιχμαλώτους τους τέσσερις διασωθέντες Ιταλούς, παραδίδοντάς τους στη Στρατιωτική Διοίκηση Θεσσαλονίκης.

Αρχίζει στις 1500 η μεγάλη ιταλική επίθεση από δύο Μεραρχίες (Κένταυρος και Φεράρα) εναντίον της τοποθεσίας Ελαία (Καλπάκι) της Ηπείρου. Η επίθεση συνεχίζεται με ισχυρή υποστήριξη πυροβολικού και αεροπορίας μέχρι και τις 7 Νοεμβρίου 1940, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, χάρη στη σθεναρή άμυνα της VIII Μεραρχίας. Την ίδια ημέρα 170 ιταλικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν Ιωάννινα, Μέτσοβο, Καστοριά, Κέρκυρα, Πάτρα, Πύλο, Καρδίτσα, Αιτωλικό, Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο και Χανιά.

Ένα Breguet Bre 19 της 2ης Μοίρας Στρατιωτικής Συνεργασίας (2η ΜΣΣ), κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνώρισης της Πίνδου από χαμηλό ύψος, εντοπίζει την επίλεκτη Μεραρχία Αλπινιστών Julia, την οποία στη συνέχεια βομβαρδίζουν τρία αεροσκάφη της Μοίρας, επηρεάζοντας καθοριστικά την εξέλιξη του χερσαίου αγώνα.

Το 1942 έντεκα αεροσκάφη Hurricane της 335 Βασιλικής Ελληνικής Μοίρας Διώξεως (335 ΒΕΜΔ) αναλαμβάνουν την εκτέλεση αποστολής κάλυψης της 274ης Μοίρας της RAF και περιπολία στον βόρειο τομέα του μετώπου Αλαμέιν. Γερμανικό BF 109 που επιτίθεται στη Βρετανική Μοίρα αναχαιτίζεται, ενώ στη συνέχεια καταρρίπτεται ένα άλλο εχθρικό αεροσκάφος.

ΠΑΜ!!!

Δεν ξέρεις τί είναι τα κουπόνια 100 ευρώ και η έκπτωση 30% στο Temu; Αγόρασες και θέλεις ξανά τα κουπόνια; Θέλεις να αφαιρέσεις το όριο παραγγελίας 25€;

Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις