Κυριακή 19/05/2024

Μητσοτάκης: Market Pass και το δεύτερο εξάμηνο 2023

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για Market Pass και το δεύτερο εξάμηνο 2023.

Αυτό δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το ντιμπέιτ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στις 10 Μαΐου 2023.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απαντώντας σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη στην θεματική ενότητα “Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση” σχετικά με την αύξηση των τιμών, δήλωσε ότι το Market Pass είναι ένα δοκιμασμένο εργαλείο και εφόσον εκλεγεί ξανά είναι διατεθειμένος να συζητήσει επέκτασή του.

“Είναι ένα δοκιμασμένο εργαλείο και εφόσον κρίνουμε ότι εξακολουθούμε να έχουμε πιεστικό πρόβλημα στις τιμές στο σούπερ μάρκετ θα ήμουν διατεθειμένος, στα πλαίσια των δημοσιονομικών κανόνων τους οποίους πρέπει να τηρήσουμε, να συζητήσω μια επέκτασή του και για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.”

Αναλυτικά οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις:

Σία Κοσιώνη: Καλησπέρα, κ. Πρόεδρε. Η τιμή του φυσικού αερίου από τον Δεκέμβριο είναι κάτω από τα 100 ευρώ και έχει φτάσει το τελευταίο δίμηνο κάτω από τα 40 ευρώ. Στο ίδιο διάστημα ο πληθωρισμός πέφτει, αλλά οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται και μάλιστα με διψήφια ποσοστά.

Σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, «βουτιά» του πληθωρισμού σε χαμηλό 18 μηνών, στο 3%, τα τρόφιμα στο συν 11,4%. Κοιτώντας πίσω σας ρωτώ: τι θα κάνατε διαφορετικά και τι προτίθεστε να κάνετε, αν σας εμπιστευτεί ξανά ο ελληνικός λαός, ώστε οι τιμές να πέσουν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Κοσιώνη, το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο, είναι το μεγαλύτερο ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν πολλά νοικοκυριά τα οποία πιέζονται, κυρίως από τις αυξημένες τιμές των τροφίμων. Σωστά επισημάνατε ότι ο πληθωρισμός πέφτει πια και στη χώρα μας, έχουμε τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, όμως στα τρόφιμα οι τιμές ακόμα παραμένουν υψηλές.

Τρεις τρόποι παρέμβασης τους οποίους εμείς υιοθετήσαμε αυτά τα χρόνια και τους οποίους προτιθέμεθα να συνεχίσουμε: πρώτον, μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές -αυτό υπηρετεί το «Καλάθι του Νοικοκυριού»- και περισσότερος ανταγωνισμός, ώστε να μπορούν οι πολίτες και οι καταναλωτές να συγκρίνουν πιο εύκολα κυρίως τις τιμές στο σούπερ μάρκετ.

Δεύτερον, έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται. Θυμίζω ότι το «Market Pass» είναι ένας δοκιμασμένος μηχανισμός ο οποίος στηρίζει τα νοικοκυριά με ένα ποσό της τάξης του 10% ως ποσοστό των μηνιαίων δαπανών τους. Είναι μία σημαντική στήριξη, μάλιστα ένα ποσό το οποίο προήλθε από την φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Αλλά, το σημαντικότερο, μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και στο διαθέσιμο εισόδημα, συνέχιση της πολιτικής μείωσης των φόρων και -το σημαντικότερο- αύξηση των μισθών. Είναι η κεντρική μου δέσμευση για τη δεύτερη τετραετία ο κατώτατος μισθός να πάει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός να πάει στα 1.500 ευρώ.

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με περισσότερες επενδύσεις, με αποκλιμάκωση της ανεργίας, με δημιουργία καλύτερων θέσεων απασχόλησης. Και τονίζω ότι αυτές οι αυξήσεις είναι μόνιμες. Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά οι αυξήσεις θα είναι μαζί μας για πάντα.

Γιώργος Κουβαράς: Μάλιστα. Σία Κοσιώνη, μπορείς να έχεις μια follow-up ερώτηση, όπως όλοι άλλωστε. Οπότε δεν χρειάζεται κάθε φορά να παρεμβαίνω, κάνετε κατευθείαν την ερώτησή σας.

Σία Κοσιώνη: Οκ, ευχαριστούμε για τη διευκρίνιση. Ας πούμε, λοιπόν, κ. Πρόεδρε, ότι γίνεστε κυβέρνηση. Τα τρόφιμα, όμως, συνεχίζουν να ανεβαίνουν, το «Market Pass» τελειώνει μετά τις εκλογές, εκτός αν έχετε να μας δώσετε κάποια είδηση. Τον ΦΠΑ θα τον δείτε κάποια στιγμή στα επόμενα δύο χρόνια, είπατε. Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά, μηχανισμοί ελέγχου φαντάζομαι οι ίδιοι θα είναι, άρα τι; Υπομονή λέτε στους πολίτες μέχρι να φτάσουμε σε αυτό που περιγράφετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, αυτό το οποίο λέω είναι ότι οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες, διότι πιστεύω ότι και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται ουσιαστικά. Από εκεί και πέρα, αναφερθήκατε στο Market Pass. Είναι ένα δοκιμασμένο εργαλείο και εφόσον κρίνουμε ότι εξακολουθούμε να έχουμε πιεστικό πρόβλημα στις τιμές στο σούπερ μάρκετ θα ήμουν διατεθειμένος, στα πλαίσια των δημοσιονομικών κανόνων τους οποίους πρέπει να τηρήσουμε, να συζητήσω μια επέκτασή του και για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Μια τελευταία κουβέντα για τον ΦΠΑ. Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαν αποτέλεσμα στη μείωση των τιμών. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ, εδώ, στα σινεμά. Οι τιμές έμειναν σταθερές. Μεγάλο δημοσιονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό χωρίς ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ