Πέμπτη 13/06/2024

Σκόπια: ΕΕ και ΥΠΕΞ καταγγέλλουν παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ακολουθήστε μας

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΥΠΕΞ Ελλάδας καταγγέλλουν παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά τις δηλώσεις της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Η νέα Πρόεδρος, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποκάλεσε τη χώρα της “Μακεδονία” και όχι “Βόρεια Μακεδονία” στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της σήμερα 12 Μαΐου 2024.

Η πρέσβης της Ελλάδας στη χώρα βόρεια της Μακεδονίας, Σοφία Φιλιππίδου, αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

“Κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή, και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».

Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας.”

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μήνυμά στα Μέσα Κοινωνική Δικτύωσης κάλεσε τα Σκόπια να σεβαστούν τη “Συμφωνία των Πρεσπών”.

“Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ