Παρασκευή 26/04/2024

ΥΠΕΞ για την επίθεση της Τουρκίας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών για την φραστική επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ εναντίον της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η αντίδραση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας προήλθε για τον χαιρετισμό που απηύθυνε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην παρουσίαση για το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού και τις αναφορές της στη Γενοκτονία των Ελλήνων από το τουρκικό κράτος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

Για μία ακόμα φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους, τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφέρει:

“Η ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή. Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα.”

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του ανέφερε:

Λυπούμαστε για τους αβάσιμους ισχυρισμούς και τις παρατηρήσεις που διαστρεβλώνουν την πρόσφατη ιστορία μας που εξέφρασε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Ελλάδος, σε εκδήλωση για την παρουσίαση του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σούρμενων, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή Ελληνικό -Αργυρούπολη της Αθήνας.

Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν αλλάζουν το ίδιο το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που επιχείρησε να εισβάλει και να καταλάβει την Ανατολία και ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ειδικά εναντίον αθώων πολιτών στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας (σσ εννοούν Μικρά Ασία). Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι μπροστά σε αυτές τις θηριωδίες, που καταγράφηκαν και στην έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων, η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει αποζημίωση, σύμφωνα με το άρθρο 59 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης.

Οι ψεύτικες κατηγορίες που προβάλλει συχνά η Ελλάδα επισκιάζουν τις προσπάθειες για την καθιέρωση ειλικρινούς και ειλικρινούς διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές είναι ασυμβίβαστες με τις ευθύνες που αναμένονται από αξιωματούχους του κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε για άλλη μια φορά τη γείτονά μας Ελλάδα να τηρήσει την κοινή λογική και την εποικοδομητική κατανόηση.

Νωρίτερα είχαμε γράψει γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση κήρυξε “persona non grata” τον Σεβάν Νισανιάν

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ