Τρίτη 30/04/2024

Σουηδία: Και ο Στρατός στους δρόμους για να διορθωθεί η ανεύθυνη μεταναστευτική πολιτική

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Σουηδίας θα βοηθήσουν την Αστυνομία για την πάταξη των συμμοριών

“Είναι η πολιτική αφέλεια και η αναισθησία που μας έφερε εδώ. Είναι μια ανεύθυνη μεταναστευτική πολιτική και μια αποτυχημένη ένταξη που μας έφερε εδώ”, δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον σε διάγγελμά του.

Δήλωσε επίσης ότι θα συναντηθεί την Παρασκευή (29/9/23) με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και τον Ανώτατο Διοικητή των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων “για να δει πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να βοηθήσουν την αστυνομία να πολεμήσει τις συμμορίες”.

Στην σκανδιναβική χώρα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια μια αιματηρή σύγκρουση μεταξύ συμμοριών που μάχονται για διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, η οποία έχει κλιμακωθεί λόγω βεντέτες μεταξύ των συμμοριών.

Οι πολυκατοικίες και τα σπίτια σε όλη τη χώρα συγκλονίζονται συχνά από εκρήξεις, ενώ οι πυροβολισμοί σε δημόσιους χώρους έχουν γίνει συχνό φαινόμενο στη συνήθως ήρεμη χώρα.

Αναλυτικά η ομιλία του Σουηδού Πρωθυπουργού:

“Είναι μια δύσκολη στιγμή για τη Σουηδία.

Μια 25χρονη γυναίκα πήγε για ύπνο χθες -ένα απολύτως φυσιολογικό βράδυ- αλλά δεν ξύπνησε ποτέ ξανά. Σήμερα το πρωί σκοτώθηκε σε έκρηξη στην Ουψάλα. Οι σκέψεις μου είναι μαζί της και την οικογένειά της.

Πριν από μια εβδομάδα, ένας 70χρονος πήγε σε ένα μπαρ στο Sandviken για να κάνει παρέα με τους φίλους του. Δεν του επέτρεψαν ποτέ να ξαναγυρίσει σπίτι. Ήταν τυφλός και πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου. Οι σκέψεις μου είναι επίσης σε αυτόν και την οικογένειά του.

Και οι σκέψεις μου πηγαίνουν στον νεαρό άνδρα στην Ουψάλα που δολοφονήθηκε νωρίς το πρωί σε ένα κλιμακοστάσιο πριν από δύο εβδομάδες, καθ’ οδόν για τη δουλειά του.

Η σκέψη μου είναι επίσης με τα τρία παιδιά – 13, 14 και 14 ετών – που βρέθηκαν εκτελεσμένα σε δασικές περιοχές έξω από τη Στοκχόλμη. Οι γονείς τους αναγκάστηκαν να ζήσουν τον χειρότερο εφιάλτη κάθε γονέα.

Τώρα όλο και περισσότερα παιδιά και εντελώς αθώοι άνθρωποι πλήττονται από τη ωμή βία. Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν βλέπει κάτι παρόμοιο.

Χειρότερα επηρεάζονται όσοι ζουν σε κοινωνικά ευάλωτες περιοχές. Τίμιοι άνθρωποι, γονείς που κάνουν το σωστό για τον εαυτό τους, αλλά ζουν με τον φόβο ότι τα παιδιά θα έλκονται από τα χρήματα, τα ρολόγια και τα αυτοκίνητα των συμμοριών. Επιχειρηματίες που ληστεύονται καθημερινά, αλλά δεν τολμούν να το αναφέρουν.

Όλοι όσοι θα ήθελαν να πουν στην αστυνομία για τη βασιλεία του τρόμου των συμμοριών, αλλά δεν τολμούν – από φόβο για τη ζωή τους και των παιδιών τους. Όλοι αυτοί, όλοι πρέπει να ξέρετε ότι είμαι στο πλευρό σας. Είμαστε στην ίδια πλευρά.

Θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες και θα τις νικήσουμε. Θα τους φέρουμε στη δικαιοσύνη. Εάν είναι Σουηδοί πολίτες, θα πρέπει να φυλακιστούν για πολύ μεγάλες ποινές. Εάν είναι αλλοδαποί, πρέπει επίσης να απελαθούν.

Σε τι οφείλονται όλα αυτά; Πώς θα μπορούσε να γίνει τόσο κακό;

Στην πραγματικότητα, πολλοί από εμάς είδαμε αυτό να έρχεται και προειδοποιήσαμε για αυτό. Το σοβαρό οργανωμένο έγκλημα έχει αυξηθεί πάνω από μια δεκαετία. Μέσα σε δέκα χρόνια, η θανατηφόρα βία με όπλα τριπλασιάστηκε.

Είναι η πολιτική αφέλεια και η αναισθησία που μας έφερε εδώ. Είναι μια ανεύθυνη μεταναστευτική πολιτική και μια αποτυχημένη ένταξη που μας έφερε εδώ. Ο έξω κόσμος και οι παράλληλες κοινωνίες τροφοδοτούν τις εγκληματικές συμμορίες. Εκεί μπορούν ανελέητα να στρατολογήσουν παιδιά και να εκπαιδεύσουν μελλοντικούς δολοφόνους.

Η σουηδική νομοθεσία δεν έχει σχεδιαστεί για πολέμους συμμοριών και παιδιά στρατιώτες. Αλλά τώρα το αλλάζουμε.

Η κυβέρνηση επαναπρογραμματίζει τη μεταναστευτική πολιτική. Αυτές είναι σκληρές και δύσκολες αποφάσεις. Αλλά απολύτως απαραίτητο και ήδη βλέπουμε αποτελέσματα. Όταν η μετανάστευση αυξάνεται προς την Ευρώπη, μειώνεται στη Σουηδία.

Η κυβέρνηση αλλάζει την εγκληματική πολιτική. Την Κυριακή τίθεται σε ισχύ ο νέος νόμος για τις προληπτικές παρακολουθήσεις. Έτσι, η αστυνομία θα μπορεί να αναχαιτίσει τις εγκληματικές συμμορίες και να τις σταματήσει, πριν διαπραχθούν τα εγκλήματα.

Την 1η Ιουλίου, εισήχθησαν διπλές ποινές για εγκλήματα σε εγκληματικά δίκτυα – και κάναμε έγκλημα τη στρατολόγηση παιδιών. Διπλασιάζουμε την τιμωρία για σοβαρά εγκλήματα όπλων και για εγκλήματα που περιλαμβάνουν εκρηκτικά. Την 1η Ιανουαρίου, οι σεκιούριτι θα έχουν μια εντελώς νέα εντολή να βοηθήσουν την αστυνομία.

Θα εισαγάγουμε ζώνες επισκέψεων για να μπορέσει η αστυνομία να αφαιρέσει τα όπλα και τα εκρηκτικά των εγκληματιών και θα εισαγάγουμε ανώνυμους μάρτυρες για να τολμήσουν οι απλοί άνθρωποι να καταθέσουν.

Θα επιβάλουμε στερητικές της ελευθερίας ποινές, ώστε οι εγκληματίες που είναι πραγματικά επικίνδυνοι για την κοινωνία να μην ξαναβγούν ποτέ. Και πρέπει να απελάσουμε τους αλλοδαπούς που εμπλέκονται στις εγκληματικές συμμορίες – ακόμα κι αν δεν έχουν ακόμη καταδικαστεί για κανένα αδίκημα.

Πρέπει να μάθουμε από άλλες χώρες. Την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκα με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης για να δω τι κάνουν: Παρακολούθηση με κάμερες. Αναγνώριση προσώπου. Ανιχνευτές όπλων. Η Σουηδία πρέπει επίσης να το δοκιμάσει.

Εντείνουμε το έργο πρόληψης του εγκλήματος. Η τρέχουσα πολιτική αποδεδειγμένα δεν λειτούργησε, και έτσι την αλλάζουμε. Παραβιάζουμε το απόρρητο μεταξύ της αστυνομίας, των κοινωνικών υπηρεσιών και του σχολείου, ώστε να μπορούν να μοιράζονται πληροφορίες μεταξύ τους – για κάθε παιδί που κινδυνεύει.

Τότε τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να πιαστούν εγκαίρως – πριν φέρουν όπλα. Θα φτιάξουμε φυλακές για νέους ώστε οι νέοι να ξεχωρίζουν από τους ενήλικες εγκληματίες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά μαθαίνουν σουηδικά με γλωσσικό έλεγχο σε προσχολική ηλικία σε κοινωνικά μειονεκτούσες περιοχές.

Χρησιμοποιούμε τους απαραίτητους πόρους. Όλα είναι στο τραπέζι: Τόσο στο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου, όσο και των νόμων που πρέπει να αλλάξουν γρήγορα.

Αύριο κάλεσα τον αρχηγό της εθνικής αστυνομίας και τον γενικό διοικητή για να δω πώς μπορούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να βοηθήσουν την αστυνομία στο έργο της κατά των εγκληματικών συμμοριών.

Ελπίζω ότι όλα τα κόμματα στο Riksdag της Σουηδίας να μπορούν τώρα να συγκεντρωθούν γύρω από τα ισχυρά και πρωτοποριακά μέτρα που χρειάζονται.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που εργάζεστε μέρα και νύχτα για να κυνηγήσετε και να συλλάβετε επικίνδυνους εγκληματίες, εσάς που ερευνάτε τα εγκλήματα και διώχνετε εγκληματίες. Ευχαριστώ όλους εσάς που εργάζεστε στις κοινωνικές υπηρεσίες και στα σχολεία για να βοηθήσετε τα παιδιά να καταλήξουν στο σωστό μέρος στη ζωή, όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη υποστήριξη στο σπίτι.

Για εμένα και την κυβέρνηση, δεν υπάρχει πιο σημαντικό καθήκον από την ασφάλεια του σουηδικού λαού. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στη Σουηδία.”

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ