Πέμπτη 25/04/2024

Η Σουηδία δημιούργησε Υπηρεσία Ψυχολογικής Άμυνας για επιχειρήσεις επιρροής – παραπληροφόρησης

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Η Σουηδική Υπηρεσία Ψυχολογικής Άμυνας ξεκίνησε επίσημα τις δραστηριότητές της την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η Σουηδία δημιούργησε την “Υπηρεσία Ψυχολογικής Άμυνας” για να αντιμετωπίσει απειλές από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.

Ένα σημαντικό μέρος του έργου του οργανισμού θα είναι η ενίσχυση της συνολικής ικανότητας εντοπισμού και αντιμετώπισης της αδικαιολόγητης επιρροής πληροφοριών και άλλης διάδοσης παραπλανητικών πληροφοριών που απευθύνονται στη Σουηδία.

Την 1η Ιανουαρίου 2022 άρχισε να λειτουργεί επίσημα η Σουηδική Υπηρεσία Ψυχολογικής Άμυνας (Myndigheten för psykologiskt försvar – MPF). Η νέα Υπηρεσία που ιδρύθηκε από την κυβέρνηση του Βασιλείου της Σουηδίας, έχει ως αποστολή να αντιμετωπίσει απειλές στον τομέα του κυβερνοχώρου, μέσα επιθετικότητας πληροφοριών και επιχειρήσεις επιρροής κατά της σουηδικής κοινωνίας, οικονομικών οντοτήτων και κρατικών δομών.

Το 2018 ο τότε Σουηδός πρωθυπουργός Stefan Löfven ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ειδικής κυβερνητικής υπηρεσίας υπεύθυνης για την ψυχολογική άμυνα και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Ο Stefan Löfven, ανακοίνωσε επίσης ότι η υπηρεσία για την ψυχολογική άμυνα θα αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές του 2022, μια προθεσμία η οποία τηρήθηκε.

Περίπου 50 ειδικοί απασχολούνται απευθείας σε αυτήν, αλλά η υπηρεσία πρόκειται επίσης να συνεργαστεί στενά με άλλες υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας, κυρίως με την Αστυνομία Ασφαλείας (Säkerhetspolisen – SÄPO), δηλαδή την ειδική υπηρεσία που είναι αρμόδια για την πολιτική αντικατασκοπεία και τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας (Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten – MUST), υπεύθυνη για τις δραστηριότητες πληροφοριών και αντικατασκοπείας προστασίας των ενόπλων δυνάμεων.

Νωρίτερα γράψαμε για το Μήνυμα Εκπομπής Κυψέλης και Πληροφοριακές Επιχειρήσεις

Για χρόνια, η Αστυνομία Ασφαλείας τονίζει σε εκθέσεις της, ότι οι χώρες που είναι πιο ενεργές στον τομέα του πολέμου πληροφοριών κατά της Σουηδίας είναι η Ρωσική Ομοσπονδία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Επίσης, η Υπηρεσία Αμυντικών Ερευνών (Totalförsvarets forskningsinstitut – FOI) έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις πληροφορίες και τις ψυχολογικές πτυχές της στρατιωτικής απειλής.

Στη Σουηδία, δραστηριότητες ενημέρωσης – κυρίως προπαγάνδα και στρατολόγηση – πραγματοποιούνται επίσης από μη κρατικές οντότητες, πχ τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σουηδική Υπηρεσία Ψυχολογικής Άμυνας

Η Υπηρεσία Ψυχολογικής Άμυνας τονίζει στον ιστότοπό της ότι, τα καθήκοντά της περιλαμβάνουν τον εντοπισμό, την ανάλυση, την πρόληψη και την εξουδετέρωση επιχειρήσεων επιπτώσεων και επιχειρήσεων πληροφόρησης που στοχεύουν στα συμφέροντα της Σουηδίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Οι δραστηριότητες της υπηρεσίας στοχεύουν στην ενίσχυση της ικανότητας του σουηδικού κοινού να εντοπίζει ανεξάρτητα τις επιχειρήσεις επιρροής και παραπληροφόρησης και να αμύνεται εναντίον τους.

OPSEC και PERSEC στην καθημερινή ζωή

Η Υπηρεσία Ψυχολογικής Άμυνας πρέπει να ενεργεί τόσο προληπτικά, με εκστρατείες ενημέρωσης και εκπαίδευσης όσο και επιχειρησιακά σε περιόδους ειρήνης και πολέμου.

Είναι γνωστό από δημοσίως διαθέσιμες πληροφορίες ότι η έδρα της Υπηρεσίας Ψυχολογικής Άμυνας βρίσκεται στο Karlstad και ένα επιπλέον τμήμα βρίσκεται στη Solna.

Ο Γενικός Διευθυντής της MPF, Χένρικ Λάντερχολμ

Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ψυχολογικής Άμυνας είναι ο Χένρικ Λάντερχολμ (Henrik Landerholm) ο οποίος συνεργάζεται απευθείας με μια ομάδα συμβούλων και τον Διευθυντή Ασφαλείας του Υπηρεσίας.

Ο Χένρικ Λάντερχολμ ήταν πρέσβης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πριν, ήταν Πρέσβης στη Λετονία, Γενικός Διευθυντής της Ακαδημίας Folke Bernadotte και Πρύτανης του Σουηδικού Κολλεγίου Εθνικής Άμυνας. Στο παρελθόν υπήρξε βουλευτής όπου διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας για αρκετά χρόνια.

Στο βίντεο ο Υπουργός Εσωτερικών Mikael Damberg στη συνέντευξη Τύπου στις 15 Οκτωβρίου 2021, όπου παρουσίασε τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ψυχολογικής Άμυνας.

Επιχειρήσεις παραπληροφόρησης κατά της Σουηδίας

Μετά το διορισμό του, ο Γενικός Διευθυντής Χένρικ Λάντερχολμ κατονόμασε τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν ως τρεις χώρες που είναι γνωστό ότι διεξάγουν εκστρατείες παραπληροφόρησης κατά της Σουηδίας, προσθέτοντας ότι η προπαγάνδα συχνά στόχευε απλώς στο να σπείρει διχασμό στην κοινωνία και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στις αρχές.

«Αν δούμε πώς σχηματίζονται αφηγήσεις για το πώς λειτουργεί ή όχι η Σουηδία, πολλά από αυτά στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση ή την υπονόμευση της εμπιστοσύνης στις κυβερνητικές υπηρεσίες», είπε σε συνέντευξή του στο σουηδικό ραδιόφωνο.

«Δεν είναι το Υπουργείο Αλήθειας ή ένα κρατικό γραφείο πληροφοριών όπως είχαμε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», είπε. «Θέλουμε να προστατεύσουμε την ελευθερία της γνώμης στη χώρα μας».

Το Sputnik News

Μια μελέτη για τη Σουηδική Υπηρεσία Πολιτικών Εκτάκτων Αναγκών (MSB) διαπίστωσε ότι έως και το 10% των Σουηδών διαβάζουν άρθρα από το Sputnik News.

ΥΓ. Αυτό που μας άρεσε στον ιστότοπο των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν το κείμενο εισαγωγής: “Υπερασπιζόμαστε τη Σουηδία, τα συμφέροντα της χώρας, την ελευθερία μας και το δικαίωμα να ζούμε όπως επιλέγουμε.”

Νωρίτερα γράψαμε ότι Ιρανοί χάκερς χρησιμοποίησαν το Facebook για να στοχεύουν στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ

Πηγές

https://sv.wikipedia.org/wiki/Myndigheten_f%C3%B6r_psykologiskt_f%C3%B6rsvar
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/10/regeringen-anstaller-generaldirektor-for-myndigheten-for-psykologiskt-forsvar/
https://www.msb.se/psykologisktforsvar
https://www.hn.se/åsikter/ledare/hög-tid-stärka-sveriges-psykologiska-försvar-1.57369834
https://www.foi.se/rapporter.html
https://www.forsvarsmakten.se/sv/organisation/hogkvarteret/militara-underrattelse-och-sakerhetstjansten/

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ