Κυριακή 28/04/2024

Πόλεμος Ισραήλ Παλαιστίνης: Σε εξέλιξη η ισραηλινή Επιχείρηση “Σιδερένια Σπαθιά”

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Πόλεμος Ισραήλ Παλαιστίνης ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου 2023. Σε εξέλιξη βρίσκεται η ισραηλινή Επιχείρηση “Σιδερένια Σπαθιά” κατά της Χαμάς.

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες Κατιούσα και εισβολή μαχητών της από ξηρά, κοντά στη λωρίδα της Γάζας, θάλασσα και αέρα, με αλεξίπτωτα πλαγιάς, σε πόλεις και χωριά του Ισραήλ.

Η επίθεση από τις Ταξιαρχίες Al Qassam, την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου γύρω στις 6:30 π.μ. (3:30 GMT), στην εβραϊκή γιορτή Σιμτσάτ Τορά, και αιφνιδίασε το Ισραήλ ειδικά σε θέματα πληροφοριών, εκτίμησης και πρόβλεψης. Η Μοσάντ από ότι φαίνεται δεν μπόρεσε να αξιολογήσει την σχεδιαζόμενη επίθεση προφανώς από έλλειψη πληροφοριών που οφείλεται στη μυστικότητα που τήρησαν οι δυνάμεις της Παλαιστίνης για τον σχεδιασμό της επιχείρησης ή στις ενδεχόμενες παραπλανητικές ενέργειες.

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από, όπως ισχυρίζεται, την επιδρομή τα ξημερώματα σε ισραηλινό στρατιωτικό συγκρότημα.

Το σύστημα “Σιδηρούς Θόλος” (Iron Dome) το οποίο βρίσκεται σε επιχειρησιακή λειτουργία από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία από το 2011, ενεργοποιήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την εκτόξευση των ρουκετών της Χαμάς.

Σημειώνεται ότι, η ταυτόχρονη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ξεκίνησε 50 χρόνια μετά τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της 6ης Οκτωβρίου 1973, ανήμερα της μεγαλύτερης εβραϊκής γιορτής, του Γιομ Κιπούρ (Ημέρα της Εξιλέωσης), αιγυπτιακές και συριακές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει συντονισμένη επίθεση κατά του Ισραήλ. Ο πόλεμος είχε λήξει με εκεχειρία, συμφωνία που εκλήφθηκε ως ήττα στο Ισραήλ.

Μετά τις επιθέσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε ένα σύντομης διάρκειας τηλεοπτικό του διάγγελμα, ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς.

“Ο πόλεμος θα πάρει χρόνο, θα είναι δύσκολος, μέρες προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας”, είπε και πρόσθεσε: “Αυτό που συνέβη σήμερα δεν έχει ξανασυμβεί στο Ισραήλ και θα φροντίσω να μην συμβεί ποτέ ξανά. Ολόκληρη η κυβέρνηση στέκεται πίσω από αυτήν την απόφαση. Ο Ισραηλινός Στρατός θα χρησιμοποιήσει άμεσα όλες τις δυνάμεις του για να απενεργοποιήσει τις δυνατότητες της Χαμάς. Θα τους πλήξουμε μέχρι θανάτου, θα τους εκδικηθούμε για τη μαύρη μέρα που επέφεραν στο κράτος του Ισραήλ και στους πολίτες του.”

Επιχείρηση “Σιδερένια Σπαθιά” από το Ισραήλ

Μετά τις επιθέσεις, ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της επιχείρησης που ονομάζεται “Σιδερένια Σπαθιά” (Swords of Iron).

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ο ισραηλινός στρατός μάχεται κατά των δυνάμεων της Χαμάς σε 22 διαφορετικές τοποθεσίες στο ισραηλινό έδαφος καθώς επίσης σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν τουλάχιστον 430 νεκροί μεταξύ των δύο πλευρών σε διάστημα δώδεκα ωρών, 232 από την παλαιστινιακή πλευρά και 200 ​​από την ισραηλινή πλευρά. Σημειώνεται ότι, οι πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες και από τις δύο πλευρές είναι συγκεχυμένες ενώ στα πλαίσια του πληροφοριακού πολέμου -ειδικά αυτές τις πρώτες ώρες- εκτιμάται ότι κάθε πλευρά θα αυξάνει ή θα μειώνει τους αριθμούς ανάλογα, για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της. Ισραήλ και Παλαιστίνη έχουν αναφέρει ότι υπάρχουν όμηροι Ισραηλινοί που έχουν μεταφερθεί σε παλαιστινιακά εδάφη. Όσον αφορά σε απώλειες Διοικητών, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε ο Διοικητής της Ταξιαρχίας Nahal, μία από τις πέντε ταξιαρχίες πεζικού του IDF.

Η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα για περισσότερα από 16 χρόνια και θεωρεί την επίθεση στρατιωτική επιτυχία, λέει ότι είναι έτοιμη να “συνεχίσει τη μάχη” και πρόθυμη να αντισταθεί “μακροπρόθεσμα”. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές στη Γάζα, απέρριψε προτάσεις για διαπραγμάτευση εκεχειρίας με το Ισραήλ που προήλθαν από την Αίγυπτο, το Κατάρ, τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Ιορδανία, ενώ επέδειξε “θέση ισχύος”.

Η λιβανική Χεζμπολάχ δήλωσε επίσης ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ότι βρίσκεται “σε άμεση επαφή με τις δυνάμεις της Παλαιστινιακής αντίστασης”. Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς ήταν “μια αποφασιστική απάντηση στη συνεχιζόμενη κατοχή του Ισραήλ και ένα μήνυμα σε όσους αναζητούν εξομάλυνση με το Ισραήλ”.

σσ. Το ertflix έχει την σειρά ντοκιμαντέρ “Στα Άδυτα της Ιστορίας” (History Uncovered). Υπάρχει επεισόδιο για Ισραήλ και Παλαιστίνη. Παρακολουθήστε το όταν “ανέβει”, αξίζει.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ