Κυριακή 19/05/2024

Νίγηρας: Στρατιωτικό πραξικόπημα ανέτρεψε τον Πρόεδρο

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Νίγηρα ανέτρεψε τον Πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

Δέκα αξιωματικοί του στρατού του Νίγηρα εμφανίστηκαν τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες της 27ης Ιουλίου 2023 στην κρατική τηλεόραση και ανακοίνωσαν την ανατροπή.

Ο σμήναρχος Αμαντού Αμπνταραμάν διαβάζοντας την ανακοίνωση είπε: “Εμείς, οι δυνάμεις άμυνας και ασφαλείας, που ενωνόμαστε στο Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας, αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος στο καθεστώς”.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαρτίου 2012, οι αρχές της Νιγηρίας ματαίωσαν μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά του Μπαζούμ δύο ημέρες πριν από την ορκωμοσία του, η οποία περιορίστηκε σε μια σειρά πυροβολισμών κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο στο Νιαμέι.

Ο Νίγηρας είναι ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες συμμάχους της Δύσης στο Σαχέλ, όπου μαίνεται η δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων. Δυο γειτονικές χώρες, το Μαλί και η Μπουρκίνα Φάσο, που κυβερνούν πραξικοπηματίες στρατιωτικοί, στράφηκαν σε άλλους εταίρους, ιδίως στη Ρωσία.

Ο Λευκός Οίκος απαίτησε ο στρατός να “αφήσουν αμέσως ελεύθερο” τον πρόεδρο και να “απόσχουν από οποιαδήποτε βία” στον Νίγηρα, “εταίρο-κλειδί” της Ουάσιγκτον, αξίωση που επανέλαβε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του στον Πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

“Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο κάθε προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας με τη βία και υπονόμευσης της δημοκρατικής διακυβέρνησης, της ειρήνης και της σταθερότητας στον Νίγηρα. Ο ΟΗΕ στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού του Νίγηρα.”, έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ