Κυριακή 19/05/2024

Κιλιτσντάρογλου: Είμαι Αλεβίτης – Τι είναι οι Αλεβίτες

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Μάθετε γιατί είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι είναι Αλεβίτης. Τι είναι οι Αλεβίτες. Πόσοι υπάρχουν στην Τουρκία. Αλεβίτες στην Ελλάδα.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απευθυνόμενος στους νέους με ένα νέο βίντεο στα social media, αποκάλυψε ότι είναι Αλεβίτης.

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Είμαι Αλεβίτης

“Αγαπητοί μου νέοι, είναι καιρός να μιλήσουμε για κάτι πολύ ιδιωτικό, πολύ ευαίσθητο, πιστεύω”, είπε ο Κιλιτσντάρογλου.

“Αγαπητά μου παιδιά που θα ψηφίσετε για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές, είμαι Αλεβίτης. Είμαι ένας ειλικρινής μουσουλμάνος που ανατράφηκε με την πίστη του σωστού Μοχάμεντ Αλί… Έχω μια ζωή που δόθηκε από τον Αλλάχ, δεν παραβιάζω το νόμιμο μερίδιο κανενός. Δεν απλώνω το χέρι μου στο χαράμ (απαγορευμένο)”, είπε.

Ο Κιλιτσντάρογλου συνέχισε τονίζοντας τη σημασία του να διεκδικεί κανείς την ταυτότητά του με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια, αλλά και να επιλέγει να είναι ηθικός, έντιμος και ενάρετος.

Ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ενδέχεται να γίνει ο πρώτος Αλεβίτης πρόεδρος της Τουρκίας, υπόσχεται, αν εκλεγεί το Μάιο, να βάλει τέλος στις διακρίσεις και στις “θρησκευτικές διενέξεις που κάνουν να υποφέρει” την Τουρκία, χώρα της οποίας η πλειονότητα των κατοίκων της είναι μουσουλμάνοι, αλλά της οποίας το σύνταγμα κατοχυρώνει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

“Γεννήθηκα σε ένα φτωχικό σπίτι μακριά από τα πάντα σε αυτή την όμορφη χώρα που μας χάρισε ο Ατατούρκ. Χάρη στις ευκαιρίες που μας έδωσε η Δημοκρατία, σπούδασα, έκανα καριέρα, έκανα την οικογένειά μου. Η ταυτότητά μας είναι αυτή που μας κάνει αυτό που είμαστε. Και φυσικά πρέπει να την διεκδικήσουμε με αξιοπρέπεια, δεν μπορούμε να τα επιλέξουμε. Γεννιόμαστε, μεγαλώνουμε και ζούμε με αυτήν”, είπε.

“Θα σταθείτε μαζί μου σε αυτήν την αλλαγή; Θα πείτε ότι αυτό που είναι σωστό, έντιμο και ηθικό είναι το σωστό σε ένα σύστημα που λέει ότι οι Αλεβίτες δεν μπορούν να το κάνουν; Είσαι έτοιμος να ξεριζώσεις οριστικά αυτό το σύστημα που προκαλεί διχόνοια;” είπε και κατέληξε λέγοντας: “Ελάτε, νέοι, ας περάσουμε μαζί αυτό το κατώφλι. Πιστεύω πως με μια ψήφο σας, θα το ξεπεράσουμε και σας εμπιστεύομαι ολόψυχα. Σας φιλώ τα μάτια.”

Σε προηγούμενο βίντεο ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καταδίκασε την τακτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χαρακτηρίζει τους Κούρδους ως τρομοκράτες.

Τι είναι οι Αλεβίτες

Αλεβισμός είναι είναι μια ετερόδοξη ισλαμική παράδοση, της οποίας οι οπαδοί ακολουθούν τις μυστικιστικές ισλαμικές διδασκαλίες του Χατζί Μπεκτάς Βελί, ο οποίος υποτίθεται ότι δίδαξε τις διδασκαλίες των Δώδεκα Ιμάμηδων. Διαφορετικά από το Σουνιτικό Ισλάμ και το Σιιτικό Ισλάμ, οι Αλεβίτες δεν έχουν δεσμευτικά θρησκευτικά δόγματα και οι διδασκαλίες μεταδίδονται από έναν πνευματικό ηγέτη όπως συμβαίνει με τα τάγματα των Σούφι. Ο Αλεβισμός δεν διαθέτει επίσημες αρχές και ιερατείο.

Ο Αλεβισμός αποτελεί μια ανθρωπιστική προσέγγιση του Ισλάμ. Οι Αλεβήδες ή Αλεβίτες, δεν τηρούν το ναμάζι, (τελετουργική προσευχή πέντε φορές την ημέρα) των Μουσουλμάνων, δεν νηστεύουν κατά το Ραμαζάνι και δεν πηγαίνουν στο τζαμί. Ο αλεβιτισμός έχει έντονες επιρροές από τον σουφισμό, τον μυστικισμό αλλά και από τον χριστιανισμό, ιδίως την Ορθοδοξία. Χαρακτηριστικά του είναι η ανεκτικότητα προς άλλες θρησκείες και η λατρεία των Αλλαχ Μωάμεθ Αλί (του γαμπρού του Μωάμεθ, στον οποίο η πίστη αποτελεί τη βασική διαφορά μεταξύ σιιτών και σουνιτών).

Αλεβίτες βρίσκονται κυρίως στην Τουρκία. Οι Αλεβίτες στην Τουρκία είναι θρησκευτική μειονότητα με πληθυσμό μεταξύ 10 έως 20 εκατομμύρια. Έχουν ιστορικά αντιμετωπίσει διακρίσεις και περιθωριοποίηση στην Τουρκία και πολλοί έχουν υποστεί βία και διώξεις όλα αυτά τα χρόνια. Οι Αλεβίτες χαρακτηρίζονται “άπιστοι” από τους σουνίτες Μουσουλμάνους και ως τέτοιοι υφίστανται διωγμούς.

Αλεβίτες στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα καταγράφεται αριθμός Αλεβιτών στα ορεινά της Ροδόπης και κυρίως στον νομό έβρου. Από τους Πομάκους ένα μικρό μόνο μέρος είναι αλεβίτες. Τα μεγαλύτερα χωριά τους είναι η Ρούσσα, το Γονικό, το Μέγα Δέρειο και η Χλόη.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ