Δευτέρα 29/04/2024

Ισραήλ: Πότε θα εμπλακούν οι ΗΠΑ στον πόλεμο

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Πότε θα εμπλακούν οι ΗΠΑ στον πόλεμο. Αναμένεται η επίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει δύο αεροπλανοφόρα, πολεμικά πλοία και 9+ μοίρες μαχητικών αεροσκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο. Το αεροπλανοφόρο Φορντ με την ομάδα κρούσης του, βρίσκεται ήδη σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές (16/10), στη θέση του ενώ το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ αναμένεται να φθάσει τις επόμενες ημέρες.

Τονίζεται ότι, το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ και η δύναμη κρούσης του, αποφασίστηκε να πλεύσει στην περιοχή, όπως είπε ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ως σηματοδότηση “της σιδηράς δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ και την αποφασιστικότητά του να αποτρέψει οποιονδήποτε κρατικό ή μη παράγοντα που επιδιώκει να κλιμακώσει αυτόν τον πόλεμο”.

Αναφέροντας ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, κρατικό παράγοντα εννοεί το Ιράν ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, ενώ αναφέροντας μη κρατικό παράγοντα εννοεί την Χεζμπολάχ.

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ καλύπτουν τα νώτα του Ισραήλ

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, όπου έχει συναντηθεί με τους ομολόγους του σε Αίγυπτο, Ιορδανία, Μπαχρέιν, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και φυσικά στο Ισραήλ.

Από την Αίγυπτο που βρέθηκε, πριν πάει ξανά στο Ισραήλ, διαμήνυσε ακόμα μία φορά ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν δίπλα στο Ισραήλ “σήμερα, αύριο και κάθε μέρα”.

“Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα -πράγματι έχει την υποχρέωση- να αμυνθεί έναντι αυτών των επιθέσεων της Χαμάς και να προσπαθήσει να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Όπως είπα στο Τελ Αβίβ, όπως είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ το κάνει αυτό. Πρέπει να το κάνει με τρόπο που να επιβεβαιώνει τις κοινές αξίες που έχουμε για την ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, λαμβάνοντας κάθε δυνατή προφύλαξη για να αποφευχθεί η βλάβη των αμάχων“, τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν στέλνοντας μήνυμα αυτή την φορά στο Ισραήλ.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη της αμερικανικής ναυτικής και αεροπορικής στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι “αυτό δεν σημαίνει πρόκληση. Εννοείται ως αποτρεπτικό. Σκοπός είναι να καταστήσει σαφές ότι κανείς δεν πρέπει να κάνει κάτι που θα μπορούσε να ρίξει λάδι στη φωτιά σε οποιοδήποτε άλλο μέρος. Οπότε νομίζω ότι είναι πολύ ξεκάθαρο.”

“Είναι επίσης σαφές από τις συνομιλίες μας με όλες αυτές τις άλλες χώρες ότι συμμερίζονται έντονα αυτήν την άποψη και χρησιμοποιούν τη δική τους επιρροή, τις δικές τους σχέσεις για να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα συμβεί”, πρόσθεσε.

Ανησυχία στην Ελλάδα για κλιμάκωση και διάχυση της κρίσης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στις 15 Οκτωβρίου 2023, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi.

Κατα τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ