Σάββατο 18/05/2024

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί – Έρευνα για τον ρόλο χωρών στη σύγκρουση

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε τις απεχθής τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, ενώ εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα 19 Οκτωβρίου 2023 με 500 ψήφους υπέρ, 21 κατά και 24 αποχές, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν σθεναρά τις βάναυσες επιθέσεις, εκφράζουν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ και τον λαό του και υπογραμμίζουν την ανάγκη «εξάλειψης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».

Ζητούν επίσης την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς και αναγνωρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα «όπως κατοχυρώνεται και περιορίζεται από το διεθνές δίκαιο». Ως εκ τούτου, οποιεσδήποτε ενέργειες του Ισραήλ πρέπει να συμμορφώνονται αυστηρά με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αναφέρει το κείμενο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει επίσης ότι τόσο οι επιθέσεις της Χαμάς όσο και η ισραηλινή απάντηση κινδυνεύουν να ενισχύσουν έναν κύκλο βίας στην περιοχή. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές ζητούν μια «ανθρωπιστική παύση» των μαχών και τονίζουν ότι η επίθεση εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων του ΟΗΕ, ιατρών και δημοσιογράφων, αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Επίσης θρηνούν βαθιά για την απώλεια εκατοντάδων αθώων ζωών και όσων τραυματίστηκαν στην πρόσφατη έκρηξη στο επισκοπικό νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα. Το ψήφισμα ζητά μια ανεξάρτητη έρευνα βάσει του διεθνούς δικαίου για να διαπιστωθεί εάν επρόκειτο για σκόπιμη επίθεση και έγκλημα πολέμου και, εάν ναι, καλεί τους δράστες να λογοδοτήσουν.

Το Κοινοβούλιο ανησυχεί βαθιά για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

Εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία για τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, το Κοινοβούλιο τονίζει τη σημασία της διαφοροποίησης μεταξύ του παλαιστινιακού λαού και των νόμιμων φιλοδοξιών του από τη μια πλευρά και της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς από την άλλη. Οι ευρωβουλευτές προτρέπουν τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει και να αυξήσει την ανθρωπιστική της βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό της περιοχής. Καλούν την Αίγυπτο και το Ισραήλ να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Έρευνα για τον ρόλο χωρών όπως το Ιράν, το Κατάρ και η Ρωσία στη σύγκρουση

Το ψήφισμα καταδικάζει έντονα την υποστήριξη του Ιράν στη Χαμάς και σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους να συμπεριληφθεί ολόκληρο το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και η Λιβανέζικη Χεζμπολάχ στον κατάλογο τρομοκρατικών ομάδων της ΕΕ και απαιτούν έρευνες για τον ρόλο του Ιράν και χωρών όπως το Κατάρ και η Ρωσία στη χρηματοδότηση και υποστήριξη της τρομοκρατίας στην περιοχή.

Καταγγέλλουν επίσης τις επιθέσεις με ρουκέτες από τον Λίβανο και τη Συρία στο Ισραήλ και ζητούν αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Οικονομική βοήθεια της ΕΕ στην Παλαιστίνη

Εκφράζοντας ισχυρή υποστήριξη για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, οι ευρωβουλευτές προτρέπουν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει διεξοδικά όλη τη χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ προς την Παλαιστίνη και την περιοχή, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανένα κονδύλι της ΕΕ δεν χρηματοδοτεί άμεσα ή έμμεσα την τρομοκρατία. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη για την οικοδόμηση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Το Κοινοβούλιο υποστηρίζει σταθερά μια λύση δύο κρατών κατόπιν διαπραγματεύσεων

Τονίζοντας την ανάγκη άμεσης επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας, το ψήφισμα επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή του για μια λύση δύο κρατών κατόπιν διαπραγματεύσεων για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη στη βάση των γραμμών του 1967 με δύο κυρίαρχα, δημοκρατικά κράτη να ζουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και εγγυημένη ασφάλεια , με πρωτεύουσα και των δύο κρατών την Ιερουσαλήμ.

Ανησυχίες για την αύξηση του αντισημιτισμού

Το Κοινοβούλιο εκφράζει τελικά την ανησυχία του για την αύξηση της αντισημιτικής ομιλίας, των συγκεντρώσεων και των επιθέσεων κατά των Εβραίων από την αρχή των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς. Καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλες τις χώρες της ΕΕ να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια των Εβραίων πολιτών.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ