Δευτέρα 29/04/2024

Europol: 6.558 συλλήψεις από το κλείσιμο του δικτύου Encrochat

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Το κλείσιμο του δικτύου κρυπτογραφημένων συνομιλιών Encrochat από την Europol οδήγησε μέχρι στιγμής σε 6.558 συλλήψεις παγκοσμίως.

Αυτό ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol) σήμερα 27 Ιουνίου 2023.

Το Encrochat ήταν ένα δίκτυο επικοινωνιών και παρόχου υπηρεσιών με έδρα την Ευρώπη που προσέφερε τροποποιημένα smartphone με λογισμικό Android τα οποία επέτρεπαν κρυπτογραφημένη επικοινωνία μεταξύ των συνδρομητών.

Τα τηλέφωνα EncroChat παρουσιάστηκαν ως εγγυημένα τέλεια στην ανωνυμία, διακριτικότητα και μη ιχνηλασιμότητα στους χρήστες. Είχαν επίσης λειτουργίες που προορίζονταν να εξασφαλίσουν την αυτόματη διαγραφή μηνυμάτων και έναν συγκεκριμένο κωδικό PIN για τη διαγραφή όλων των δεδομένων στη συσκευή. Αυτό θα επέτρεπε στους χρήστες να διαγράφουν γρήγορα μηνύματα, για παράδειγμα τη στιγμή της σύλληψης από την αστυνομία.

Επιπλέον, η συσκευή θα μπορούσε να διαγραφεί από απόσταση από τον μεταπωλητή/το γραφείο βοήθειας. Το EncroChat πούλησε κρυπτοτηλέφωνα για περίπου 1.000 ευρώ το καθένα, σε διεθνή κλίμακα. Προσέφερε επίσης συνδρομές με παγκόσμια κάλυψη, με κόστος 1 500 EUR για περίοδο έξι μηνών, με υποστήριξη 24/7.

Η κατάργηση το 2020 του EncroChat που χρησιμοποιείται ευρέως από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος προκάλεσε σοκ σε αυτές και όχι μόνο, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Europol. Η Βοήθησε στην πρόληψη βίαιων επιθέσεων, απόπειρες δολοφονιών, διαφθοράς και μεταφοράς ναρκωτικών μεγάλης κλίμακας, καθώς και στη λήψη πληροφοριών μεγάλης κλίμακας για το οργανωμένο έγκλημα.

Η Europol ανέλυσε περισσότερες από 115 εκατομμύρια “συνομιλίες μελών του οργανωμένου εγκλήματος”, βοηθώντας έτσι να αποφευχθούν “βίαιες επιθέσεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών, διαφθορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών”.

Σύμφωνα με την Europol, οι έρευνες που ξεκίνησαν μετά το κλείσιμο του δικτύου έχουν μέχρι στιγμής οδηγήσει στην σύλληψη 6.558 ατόμων, μεταξύ των οποίων 197 Στόχοι Υψηλής Αξίας και κατασχέθηκαν:

  • 739,7 εκατ. ευρώ σε μετρητά
  • 154,1 εκατ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία ή τραπεζικούς λογαριασμούς
  • 30,5 εκατομμύρια χάπια χημικών ναρκωτικών
  • 103,5 τόνοι κοκαΐνης
  • 163,4 τόνοι κάνναβης
  • 3,3 τόνοι ηρωίνης
  • 971 οχήματα
  • 271 κτήματα ή σπίτια
  • 923 όπλα, καθώς και 21.750 φυσίγγια και 68 εκρηκτικά
  • 83 βάρκες και 40 αεροπλάνα

Η ανακοίνωση της αστυνομίας δεν αναφέρει λεπτομέρειες για το αν συνελήφθησαν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες του Encrochat.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ