Κυριακή 28/04/2024

Europol: Επιχείρηση SpecTor στο dark web – 288 συλλήψεις σε τρεις ηπείρους

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Επιχείρηση SpecTor της Europol κατά της Monopoly Market στο dark web.

Οι αρχές επιβολής του νόμου σε τρεις ηπείρους συνέλαβαν 288 πωλητές στο dark web (σκοτεινό διαδίκτυο) και κατάσχεσαν 50,8 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και κρυπτονομίσματα, 850 κιλά ναρκωτικών και 117 πυροβόλα όπλα.

Σε μια επιχείρηση που συντόνισε η Europol και στην οποία εμπλέκονται εννέα χώρες, οι αρχές επιβολής του νόμου κατέλαβαν την παράνομη αγορά στο dark web, Monopoly Market και συνέλαβαν 288 υπόπτους που εμπλέκονται στην αγορά ή πώληση ναρκωτικών στο σκοτεινό ιστό.

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 50,8 εκατομμύρια ευρώ (53,4 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε μετρητά και κρυπτονομίσματα, 850 κιλά ναρκωτικών και 117 πυροβόλα όπλα. Τα ναρκωτικά που κατασχέθηκαν περιλαμβάνουν πάνω από 258 κιλά αμφεταμίνες, 43 κιλά κοκαΐνη, 43 κιλά MDMA και πάνω από 10 κιλά LSD και χάπια έκστασης.

Αυτή η επιχείρηση, με την κωδική ονομασία SpecTor, αποτελείται από μια σειρά ξεχωριστών συμπληρωματικών ενεργειών στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελβετία.

Πακέτα πληροφοριών ως βάση για έρευνες

Η Europol έχει συγκεντρώσει πακέτα πληροφοριών με βάση πλήθος αποδεικτικών στοιχείων που παρείχαν οι γερμανικές αρχές, οι οποίες κατέλαβαν επιτυχώς την εγκληματική υποδομή της αγοράς τον Δεκέμβριο του 2021.

Αυτά τα πακέτα στόχου, που δημιουργήθηκαν με αντιστοίχιση και ανάλυση των συλλεχθέντων δεδομένων και αποδεικτικών στοιχείων, χρησίμευσαν ως βάση για εκατοντάδες των εθνικών ερευνών.

Οι πωλητές που συνελήφθησαν ως αποτέλεσμα της αστυνομικής δράσης κατά της Monopoly Market δραστηριοποιούνταν και σε άλλες παράνομες αγορές, παρεμποδίζοντας περαιτέρω το εμπόριο ναρκωτικών και παράνομων αγαθών στο dark web. Ως αποτέλεσμα, 288 πωλητές και αγοραστές που συμμετείχαν σε δεκάδες χιλιάδες πωλήσεις παράνομων αγαθών συνελήφθησαν σε όλη την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία. Ορισμένοι από αυτούς τους υπόπτους θεωρήθηκαν στόχοι υψηλής αξίας από την Ευρωπόλ.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες (153), το Ηνωμένο Βασίλειο (55), τη Γερμανία (52), την Ολλανδία (10), την Αυστρία (9), τη Γαλλία (5), την Ελβετία (2), την Πολωνία (1) και Βραζιλία (1).

Μια σειρά από έρευνες για τον εντοπισμό επιπλέον ατόμων πίσω από λογαριασμούς σκοτεινού ιστού είναι ακόμη σε εξέλιξη. Καθώς οι αρχές επιβολής του νόμου απέκτησαν πρόσβαση στις εκτενείς λίστες αγοραστών των πωλητών, χιλιάδες πελάτες σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν τώρα να διωχθούν επίσης.

Παράνομες αγορές στο dark web

Ενόψει αυτής της συντονισμένης επιχείρησης, οι γερμανικές και οι αμερικανικές αρχές έκλεισαν επίσης την Hydra, η οποία ήταν η μακροβιότερη αγορά του dark web με εκτιμώμενα έσοδα 1,23 δισεκατομμύρια ευρώ, τον Απρίλιο του 2022. Η Hydra ήταν μια ρωσική αγορά του dark web που διευκόλυνε τη διακίνηση παράνομων ναρκωτικών και παρείχε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής κρυπτονομισμάτων για ξέπλυμα χρήματος. Στις 5 Απριλίου 2022, αμερικανικές και γερμανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου κατάσχεσαν τους διακομιστές και 23 εκατομμύρια ευρώ σε κρυπτονομίσματα.

Όσον αφορά τις συλλήψεις, η επιχείρηση ήταν ακόμη πιο επιτυχημένη από προηγούμενες επιχειρήσεις με την κωδική ονομασία DisrupTor (2020) με 179 συλληφθέντες και Dark HunTor (2021) με 150 συλλήψεις. Δείχνει για άλλη μια φορά ότι η διεθνής συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών αρχών είναι το κλειδί για την καταπολέμηση του εγκλήματος στο Dark Web.

Σχολιάζοντας την Επιχείρηση SpecTor, η Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol, Catherine De Bolle, δήλωσε:

“Ο συνασπισμός των αρχών επιβολής του νόμου σε τρεις ηπείρους αποδεικνύει ότι όλοι τα πάμε καλύτερα όταν εργαζόμαστε μαζί. Αυτή η επιχείρηση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους εγκληματίες του σκοτεινού ιστού: οι διεθνείς αρχές επιβολής του νόμου έχουν τα μέσα και την ικανότητα να εντοπίσουν και να σας θέσουν υπόλογους για τις παράνομες δραστηριότητές σας, ακόμη και στον σκοτεινό ιστό.”

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ